POLISEN VARNAR: Ny bedrägeriform – Över 700 anmälningar på en månad

2022 05 21

En stor våg av en ny bedrägerivariant drar nu fram över hela Sverige.

Polismyndigheten går nu ut med en varning till allmänheten som uppmanas till extra vaksamhet.

Även vaksamma luras

Det handlar om ett lurendrejeri som genomförs per telefon och det har visat sig att även om man är på sin vakt så är det lätt att bli lurad.

– Den här typen av bedrägerier är så utstuderade att även om man är väldigt vaksam så är det lätt att gå på det här, säger konsumentrådgivaren Anna Lövdahl i Borås till SR.

Nytt i Sverige

Lotta Mauritzon är brottsförebyggande samordnare på polisens nationella bedrägericentrum och hon förklarar att brottet inleds med att de intet ont anande offren får ett telefonsamtal.

– Det är nytt i Sverige att man blir uppringd av en automatisk röst som säger att man ringer från nationella polisen eller Europol eller någon annan polisorganisation, berättar hon för Sveriges Radio.

Uppmanas göra knappval

Att utge sig för att vara polis är ett brott i sig och syftet är att invagga offren i en falsk trygghet.

Den automatiska rösten hävdar att det är problem med konsumentens id-handlingar och kontokort och rösten är ofta på engelska.

– Man uppmanas att göra ett knappval för att få tala med en polis. Och enligt polisen har man då fått tala med en fysisk person, rapporterar SR.

Stor varning

Personen vill att den drabbade ska hjälpa till att säkra sin identitet eller bankkonto.

Sannolikt är bedragarna ute efter folks bankkortsuppgifter.

– Du ska absolut inte identifiera dig. Du ska inte lämna ifrån några bankuppgifter, säger polisens brottsförebyggande samordnare.

Hela Sverige drabbat

För att framstå som extra trovärdiga ringer bedragarna från ett falskt telefonnummer med hjälp av så kallad spoofing.

– Man väljer ut  olika telefonnummer från Sverige som visas i displayen, säger polisens samordnare.

Sedan i slutet av april har hela 700 anmälningar kommit in till polisen och de drabbade finns i hela Sverige.

Lägg på luren

Konsumentrådgivare Anna Lövdahl har ett tydligt tips till alla som drabbas.

– Jag tycker absolut att du ska lägga på luren när det är ett konstigt samtal. Lägg på luren, säger hon till SR.

Polismyndigheten går också ut med en uppmaning på sin hemsida.

Polisens bästa tips

– Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

– Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

– Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

– Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Foto: Polisen Malmö

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen