Oväntat utspel i Ryssland

2022 11 08

Ryska marinbrigaden uppges kritisera det egna landets befälhavare som bara tänker "på sig själva", enligt ett dokument i en blogg.

Det kommer oväntade rapporter från militärbloggar signerade proryska företrädare.

I dem framkommer att ett ryskt elitförband inom marinen har lidit anmärkningsvärt stora förluster i östra Ukraina.

Enligt uppgifter i dokumentationen lär runt 300 soldater ha omkommit eller skadats i ett som det heter ”obegripligt” anfall mot Pavlivka.

Kritik från marinbrigad

Dokumentet det handlar om är, enligt nyhetskanalen NBC, ett ej signerat dokument från den 155:e marinbrigaden i Rysslands Stillahavsflotta i vilket det riktas svidande kritik mot ryska befälhavare som ”inte bryr sig om något annat än sig själva”.

Att de här nyheterna kommer till offentlighetens kännedom, indikerar de båda mediekanalerna The Guardian och NBC, som ovanliga medgivanden från ryskt håll.

Bland annat kommenterar guvernören i den ryska region varifrån marinbrigaden kommer:

–  Vi har kontaktat befälhavarna, framhåller han till NBC. 

Och tillägger:

–  Ja, det finns förluster. Det pågår tunga strider. Men förlusterna är inte så stora som de säger i denna överklagan.

Putinregimen medger förluster

Även från Kreml och det ryska försvarsministeriet tillstod man förluster men även från deras håll framhölls att det inte var ”betydande förluster”.

Oavsett vad pekar uppgifterna om den här kritiken och svaren på kritiken att den ryska militära insatsen går illa och att moralen sjunker. Inte minst som en ukrainsk motoffensiv har inneburit att de återtagit mark i nyckelorten Cherson.

Parallellt framkommer uppgifter på plattformen Telegram från Aleksandr Chodakovskij, militär befälhavare för den olagligt annekterade regionen Donetsk, om ryska förluster i Mariupol, men enligt honom på grund av vådaskjutning på upp till sextio procent av de egna styrkorna.

Vådaskjutning förekommer

Tankesmedjan Institute for the Study of War medger i en rapport från striderna att förluster på grund av vådaskott inte är ovanlig i krig, men 60 procent låter i överkant.

–  Vådabeskjutning förekommer i krig, men aldrig i närheten av 60 procent. Det här visar på brist på kommunikation och koordination mellan de ryska styrkorna, påpekar man i sin rapport.

Oavsett uppgifternas tillförlitlighet menar institutet att den ryska styrkan har bekymmer.

LÄS MER: Sällsynt ryskt erkännande

Foto: I. Shilov

Text: Redaktionen