Obligatorisk vaccinering i fokus inför Kanadas nyval

2021 08 16

Premiärminister Justin Trudeau har utlyst nyval i Kanada som äger rum redan den 14 september.

Landets 44:e nationella val kommer att bestå av endast 36 dagars valkampanj vilket är den kortaste lagenliga kampanjtiden.

– Vem skulle inte vilja ha en möjlighet att besluta om vårt lands riktning i denna avgörande stund, säger premiärminister Trudeau efter beslutet om nyval, till landets statliga TV-bolag CBC.

Minst vart 5:e år

Kanadas valregler innebär att landet håller nationella val vart femte år men premiärministern har möjlighet att utlysa nyval tidigare vilket är vad regerande Liberalerna med premiärminister Trudeau nu har valt att göra. Oppositionspartierna är kritiska men huvudoppositionen som består av de Konservativa och dess nya partiledare Erin O-Toole är optimistisk.

Konservativa optimistiska

– Jag är en ny konservativ ledare med en bra meritlista och fräsch approach, säger O’Toole till CBC.

I nuläget leder Liberalerna en minoritetsregering med sina 155 mandat mot Konservativas 119 mandat, separatistiska Bloc Québécois 32 mandat, socialdemokratiska New Democrats 24 mandat och De Gröna 2 mandat samt 5 oberoende mandat.

ANALYS

Obligatorisk vaccinering ser ut att bli en huvudfråga i valet och de styrande Liberalerna föreslog nyligen att alla statsanställda samt tåg- och flygpassagerare måste vara vaccinerade vilket de Konservativa är emot.

Mätningar visar att Liberalerna har chans att uppnå en majoritetsregering i valet då de ligger bra till i mätningarna. Här är ett snitt av de senaste mätningarna:

                                            Val 2019       Nu

🔴 Liberalerna                   33 %       34 %

🔵 Konservativa               34 %       30 %

🟠 Nya Demokraterna  16 %       19 %

⚫  Bloc Québécois            8 %          7 %

🟢 De Gröna                          7 %          6 %

🟣 Högerkonservativa      2 %          3 %

Foto: Justin Trudaeu, FB

[yop_poll id="485"]

Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA stoppar populär snabbmat

2024 05 24

Ica återkallar en av sina populäraste snabbmatsvaror.

En smörgås med tomat och mozzarella försvinner från hyllorna med omedelbar verkan.

Orsaken till återkallelsen är ett misstag i produktionen, uppger matjätten.

– Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen, framhåller Ica i ett uttalande.

Smörgåsen kan därmed utgöra en fara för konsumenter som är allergiska mot räkor.  

Allergiker som får i sig produkten kan drabbas av olika symptom.  

Hudsymtom som nässelfeber, svullnad och eksem är de vanligaste symtomen för personer med skaldjursallergi.

– Magbesvär, astma och anafylaktisk chock förekommer också, framhåller Livsmedelsverket.

”Viktigt att informera kunden”

Återkallelsen gäller ICA Sandwich med Tomat & Mozzarella, 145 g med bäst före-datum 09-06-2024.

– På ICA gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen och det är viktigt att kunden får information om detta.

Det säger Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, i ett uttalande.

Stoppas i kassan

Smörgåsen går inte längre att köpa i Icas butiker, utan ska hädanefter stoppas i kassan med anledning av det rådande säljstoppet.

I ett pressutskick skriver Ica att man beklagar det inträffade.

Vidare uppmanar matjätten  kunder som har köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik där den köptes.

– Reklamera via ica.se alternativt kontakta ICAs kundkontakt på telefon 033-47 47 90.  ICAs kundkontakt har öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00, står det i pressmeddelandet.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen