Obligatorisk vaccinering i fokus inför Kanadas nyval

2021 08 16

Premiärminister Justin Trudeau har utlyst nyval i Kanada som äger rum redan den 14 september.

Landets 44:e nationella val kommer att bestå av endast 36 dagars valkampanj vilket är den kortaste lagenliga kampanjtiden.

– Vem skulle inte vilja ha en möjlighet att besluta om vårt lands riktning i denna avgörande stund, säger premiärminister Trudeau efter beslutet om nyval, till landets statliga TV-bolag CBC.

Minst vart 5:e år

Kanadas valregler innebär att landet håller nationella val vart femte år men premiärministern har möjlighet att utlysa nyval tidigare vilket är vad regerande Liberalerna med premiärminister Trudeau nu har valt att göra. Oppositionspartierna är kritiska men huvudoppositionen som består av de Konservativa och dess nya partiledare Erin O-Toole är optimistisk.

Konservativa optimistiska

– Jag är en ny konservativ ledare med en bra meritlista och fräsch approach, säger O’Toole till CBC.

I nuläget leder Liberalerna en minoritetsregering med sina 155 mandat mot Konservativas 119 mandat, separatistiska Bloc Québécois 32 mandat, socialdemokratiska New Democrats 24 mandat och De Gröna 2 mandat samt 5 oberoende mandat.

ANALYS

Obligatorisk vaccinering ser ut att bli en huvudfråga i valet och de styrande Liberalerna föreslog nyligen att alla statsanställda samt tåg- och flygpassagerare måste vara vaccinerade vilket de Konservativa är emot.

Mätningar visar att Liberalerna har chans att uppnå en majoritetsregering i valet då de ligger bra till i mätningarna. Här är ett snitt av de senaste mätningarna:

                                            Val 2019       Nu

🔴 Liberalerna                   33 %       34 %

🔵 Konservativa               34 %       30 %

🟠 Nya Demokraterna  16 %       19 %

⚫  Bloc Québécois            8 %          7 %

🟢 De Gröna                          7 %          6 %

🟣 Högerkonservativa      2 %          3 %

Foto: Justin Trudaeu, FB

[yop_poll id="485"]