Nytt förbud – påverkar hushåll med vanlig uppvärmning

2023 05 23

Ett stort antal hushåll kan påverkas av ett kommande förbud som kopplas till värmepumpar.

Förbudet ska klubbas på EU-nivå och gäller särskilt skadliga kemikalier– närmare bestämt fluorhaltiga gaser som bland annat finns i värmepumpar.

Gaser som kan komma att läcka ut och förstöra miljön, vilket är anledningen till beslutet.

– Det är dels i daglig användning. De flesta utrustningar har ett litet läckage, sedan kan det gå sönder och läcka väldigt mycket, säger Gunilla Söderström på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio.

Jämförs med dieseltur Stockholm-Göteborg

Fluorhaltiga så kallade F-gaser är de som omvandlar kyla till värme, och vice versa, i pumparna.

Det är just dessa gaser som EU vill fasa ut.

Om F-gas från en enda villavärmare läcker ut kan det orsaka utsläpp som motsvarar om en dieselbil kör tur och retur mellan Stockholm och Göteborg 20 gånger.

Även nyare pumpvarianter kan innehålla kemikalier som väntas bli förbjudna, enligt SR.

Övergången tar tid

Trots att ett besked om förbud väntas bli offentligt inom kort fortsätter dock aggregat med de farliga kemikalierna att installeras i villor.

– Det tar tid att utveckla nya produkter och få fram nya komponenter, branschen jobbar stenhårt med att göra övergången, säger Viktor Ölén, teknisk expert på Svenska kyl- och värmepumpsföreningen, till radion.

Förutsätter undantag

För den som är orolig över att en befintlig värmepump, som innehåller de skadliga kemikalierna, kan behöva bytas ut är riktlinjerna inte helt klarlagda.

Troligtvis kommer den att kunna användas hela drifttiden – men det förutsätter att ett undantag går igenom.

Ett undantag som bland annat innebär att man får lov att serva pumpen om den innehåller så kallade PFAS, det vill säga per- och polyfluorerade alkylsubstanser.

Vanligaste formen av uppvärmning

Efterfrågan på värmepumpar har stigit i takt med att fler hushåll vill minska sina elkostnader.

Att värma upp sitt hus genom sådana metoder är numera också den vanligaste formen av uppvärmning bland småhus, enligt Energimyndigheten.

Hela 1,2 miljoner småhus använde en värmepump 2019, vilket är de senaste siffrorna från myndigheten.

Går att köpa på Ikea

Numera går till och med värmepumpar att köpa på det omåttligt populära möbelvaruhuset Ikea.

 Vi vill göra det enklare för våra kunder att göra mer hållbara val. Som att byta till mer energisnål belysning eller smarta hem-produkter för att minska sin energianvändning och samtidigt få ett bättre liv hemma, sade Ikeas utvecklingschef Reza Shomali i ett pressmeddelande förra året.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen