Nyhetsankare gråter i direktsändning – varning för obehagligt material

2023 11 03

Ett obehagligt TV-klipp med ett nyhetsankare och en TV-korrespondent sprider sig nu som en löpeld över världen.

Se TV-klippet längst ned i denna text.

Det sprids både i sociala medier och på stora internationella nyhetskanaler.

Gråter i direktsändning

TV-klippet som utspelas på Gazaremsan inleds med att ett nyhetsankare lämnar över ordet till en av kanalens korrespondenter.

Korrespondenten Salman Al Bashir berättar att en av hans kollegor har dödats i kriget mellan terrorgruppen Hamas och Israel – och att journalister dödas en efter en.

Det kvinnliga nyhetsankaret börjar gråta i direktsändningen samtidigt som korrespondenten nästan bryter samman.

Uppgift: Familjen dödades

TV-kollegan Mohammad Abu Hattab hade rapporterat live för TV-tittarna på torsdagskvällen vid Nasser Sjukhuset i Gaza.

– Trettio minuter senare, när han kommit till sitt hem så dödas han, rapporterar hans TV-kanal.

Dessutom dödades 11 personer ur hans familj och släkt, uppger CNN.

Den amerikanska TV-kanalen kan inte bekräfta vem som utförde bombningen, vilken dödsoffrets TV-kanal uppger utfördes av Israel.

Vänta på att dödas

Det klipp som nu sprids snabbt över världen är ett klipp där TV-kanalens nyhetsankare lämnar över ljud och bild till en annan av kanalens korrespondenter.

– Vi klarar inte det här längre. Vi är utmattade, säger korrespondenten i live-TV.

– Vi väntar på vår död.

– Vi dör en efter en och ingen bryr sig om oss, säger korrespondenten Samlan Al Bashir.

BBC och CNN

– Inget skydd, inget internationell skydd alls. Den här skyddsutrustningen skyddar oss inte.

Samtidigt tar han av sig sin skyddshjälm och sin skyddsväst men texter ”PRESS” med stora bokstäver.

Sammanlagt har minst 33 journalister dödats sedan kriget bröt ut, inklusive 28 palestinier och 4 israeler samt en libanes.

Det dramatiska TV-klippet rapporteras nu av bland andra BBC, India Today och CNN.

Hamas mördade barn

Kriget inleddes med ett extremt brutalt och grymt terrordåd då terrorgruppen Hamas mördade över 1 400 israeliska invånare inklusive kvinnor, barn och pensionärer.

Hamasterroristerna kom från Gaza och mördade kallblodigt helt oskyldiga människor - bara för att de var israeler/judar, kunde vara det eller helt enkelt befann sig i Israel.

Israel gick därefter till angrep mot Hamas på Gaza och dödstalen ökar nu snabbt, inklusive många civila.

CNN uppger att 9 025 personer dödats – men uppgifterna kommer från Palestinian Ministry of Health in Ramallah och bygger på källor från Hamaskontrollerat område, framhåller CNN.

Se TV-klippet här.

Foto: Live capture Palestine TV YouTube

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen