NYA UPPGIFTER: Stor rysk offensiv väntas mot avgörande ukrainsk stad

2022 03 07

De ryska truppernas frammarsch i Ukraina har avstannat. 

En daglig underrättelserapport från brittiska försvarsministeriet visar att de ryska styrkorna endast avancerat framåt i minimal utsträckning, rapporterar BBC.

Samtidigt uppges Ryssland ha ”samlat styrkorna” för att förbereda en stor offensiv. Hela 95 procent av den ryska invasionsstyrkan ska nu befinna sig i Ukraina, enligt amerikanska underrättelseuppgifter.

Här slår de till 

Attacken förväntas att riktas mot huvudstaden Kyiv, uppger Ukrainas militär i ett uttalande på Telegram.

Enligt rapporterna avancerar en mängd ryska stridsvagnar och infanterifordon framåt. De ska befinna sig nära staden Irpin i Kyivs västra utkanter, där de ska samlas inför den stundande offensiven, rapporterar BBC.

Från öst

Rapporterna från ukrainska militären gör även gällande att flera ryska trupper även närmar sig huvudstaden från öster, via staden Boryspil.

Uppdateringen från militären tillägger att ryska befälhavare har försett sina styrkor med bränsle som fraktats från Belarus, via undantagszonen i Tjernobyl, uppger BBC.

Vill omringa städer

Frånsett huvudstaden Kyiv riktar sig den ryska militärmakten sina ansträngningar mot öster. Siktet är inställt på att omringa städerna Charkiv, Chernihiv, Sumy och den södra staden Mykolayiv.

Nya bombningar

Samtidigt kommer flera rapporter om nya ryska attacker under måndagsnatten. Både mot civila och militära mål. Flera ukrainska städer ska ha attackerats från luft, hav och land, rapporterar AFP.

Särskilt hårt utsatt är landets näst största stad Charkiv. Rapporter gör gällande att hård beskjutning har riktats mot bostadsområden och ett universitet.  

Även hamnstaden Mariupol ska ha utsatts för hård rysk beskjutning under natten.

Kommer aldrig förlåta

– Gud kommer inte att förlåta. Inte i dag. Inte i morgon. Aldrig. Och i stället för förlåtelse kommer det att bli ett fördömande, säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky i ett nytt uttalande från en video publicerad på Facebook.

Presidenten riktar anklagelser mot Ryssland för att planera ”avsiktliga mord” med sina attacker mot befolkningsrika områden.

Pik mot Väst

Under söndagen riktade presidenten hård kritig mot västvärlden och dess ledare. Han hävdade att han inte hört ett ljud från allierade i omvärlden under söndagen och fördömde tystnaden.

– Jag har inte hört någon reaktion från någon världsledare i dag. Inte från någon västerländsk politiker, sade han då.

Foto: Ux gun resp Ukraine President Office

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen