“Nya Trump” som hyllat Hitler kan väljas till president idag

2022 06 19

Skillnaden mellan de två kandidaterna är mycket stor när Colombia idag går till ett historiskt presidentval.

Vallokalerna har öppnat i Sydamerikas näst folkrikaste nation där den andra omgången av två hålls i presidentvalet.

Kan bli första vänsterledaren

Colombias konservativa president Iván Duque kan inte ställa upp för omval eftersom landets vallagar klargör att man endast får sitta max en mandatperiod. Och de två kandidater som gick vidare från första valomgången kunde knappt vara mer olika varandra.

På vänstersidan finns Gustavo Petro som kan bli landets första vänsterpresident. Den 62-årige Petro dömdes som ung för vapeninnehav med anledning av sitt engagemang för vänstergerillan M-19.

Första afroamerikanska

Han vill höja skatten för Colombias elit och investera i sjukvården och i sociala program för de fattiga. Colombia med sina 52 miljoner invånare slits isär av enorma klyftor och stor brottslighet.

Vänsterkandidaten har också fått stor uppmärksamhet för sin vicepresidentkandidat Francia Márquez.

 Hon är en blott 40-årig miljöaktivist och skulle om hon väljs bli landets första afrocolombianska kvinna på en så hög politisk post.

Högerkandidaten har gått förbi

Vänstersidan stöds av många ungdomar och låginkomsttagare som tröttnat på de stora klyftorna.

Gustavo Petro har haft en betydande ledning i mätningarna men i valets slutspurt har nu istället högerkandidaten kommit ikapp och gått förbi.

Han heter Rodolfo Hernández och är en 77-årig affärsman som är känd för sitt extrema språkbruk och sina högerpopulistiska utspel, uppger BBC News.

Hyllat Hitler

Vid en hetsig debatt med en oppositionspolitiker vräkte Hernández ur sig en mängd grovheter och det hela slutade med att han dessutom smällde till honom kraftfullt med handen i ansiktet. Allting fångades på en video som fått stor spridning inför valet.

Han är även känd för sin förminskande syn på kvinnor och för att ha hyllat Adolf Hitler som en stor tysk tänkare.

I efterhand har han framhållit att han sa fel och i själva verket menade Albert Einstein.

Bar överkropp

I början av valrörelsen sågs Hernández som en lustigkurre utan någon som helst chans. Men efter en spektakulär kampanj i sociala medier och framförallt på Tik Tok har han nu gått upp i ledningen i mätningarna.

I en av hans kampanjvideor poserar han med bar överkropp med modeller och katolska kors. Han utreds också för korruption samtidigt som ett av hans vallöften är att motverka just landets omfattande korruption, rapporterar The Guardian.

Bombastiska utspel

Han har gynnats av att näringslivet och eliten inlett en massiv mediekampanj mot Gustavo Petro som man är rädd kommer att missgynna landets företagare.

Hernández beskrivs som en ”ny Trump” med sina bombastiska utspel som ofta helt saknar detaljer och sakpolitisk uppbackning.

Men i ett land där många tröttnat på den konservativa politiska eliten har Hernández vilda stil blivit allt populärare.

Även Hernández vicekandidat är en afrocolombiansk kvinna men hon har varit mycket osynlig i valrörelsen.

Mycket jämnt

Vänsterkandidaten Petro skrämmer dock också en hel del väljare i det konservativa Colombia som ser med oro på hans förflutna i vänstergerillan som stridit mot staten.

De senaste mätningarna ger 47,1 % till vänsterkandidaten Gustavo Petro och 48,2 % till högerkandidaten Rodolfo Hernández.

Då Hernández har ökat mest i valkampanjens slutspurt bedömer flera experter att han ser ut att ha störst chanser att vinna valet.

Foto: Petro Campaign resp Hernández Campaign

Text: Redaktionen