“Nya Trump” som hyllat Hitler kan väljas till president idag

2022 06 19

Skillnaden mellan de två kandidaterna är mycket stor när Colombia idag går till ett historiskt presidentval.

Vallokalerna har öppnat i Sydamerikas näst folkrikaste nation där den andra omgången av två hålls i presidentvalet.

Kan bli första vänsterledaren

Colombias konservativa president Iván Duque kan inte ställa upp för omval eftersom landets vallagar klargör att man endast får sitta max en mandatperiod. Och de två kandidater som gick vidare från första valomgången kunde knappt vara mer olika varandra.

På vänstersidan finns Gustavo Petro som kan bli landets första vänsterpresident. Den 62-årige Petro dömdes som ung för vapeninnehav med anledning av sitt engagemang för vänstergerillan M-19.

Första afroamerikanska

Han vill höja skatten för Colombias elit och investera i sjukvården och i sociala program för de fattiga. Colombia med sina 52 miljoner invånare slits isär av enorma klyftor och stor brottslighet.

Vänsterkandidaten har också fått stor uppmärksamhet för sin vicepresidentkandidat Francia Márquez.

 Hon är en blott 40-årig miljöaktivist och skulle om hon väljs bli landets första afrocolombianska kvinna på en så hög politisk post.

Högerkandidaten har gått förbi

Vänstersidan stöds av många ungdomar och låginkomsttagare som tröttnat på de stora klyftorna.

Gustavo Petro har haft en betydande ledning i mätningarna men i valets slutspurt har nu istället högerkandidaten kommit ikapp och gått förbi.

Han heter Rodolfo Hernández och är en 77-årig affärsman som är känd för sitt extrema språkbruk och sina högerpopulistiska utspel, uppger BBC News.

Hyllat Hitler

Vid en hetsig debatt med en oppositionspolitiker vräkte Hernández ur sig en mängd grovheter och det hela slutade med att han dessutom smällde till honom kraftfullt med handen i ansiktet. Allting fångades på en video som fått stor spridning inför valet.

Han är även känd för sin förminskande syn på kvinnor och för att ha hyllat Adolf Hitler som en stor tysk tänkare.

I efterhand har han framhållit att han sa fel och i själva verket menade Albert Einstein.

Bar överkropp

I början av valrörelsen sågs Hernández som en lustigkurre utan någon som helst chans. Men efter en spektakulär kampanj i sociala medier och framförallt på Tik Tok har han nu gått upp i ledningen i mätningarna.

I en av hans kampanjvideor poserar han med bar överkropp med modeller och katolska kors. Han utreds också för korruption samtidigt som ett av hans vallöften är att motverka just landets omfattande korruption, rapporterar The Guardian.

Bombastiska utspel

Han har gynnats av att näringslivet och eliten inlett en massiv mediekampanj mot Gustavo Petro som man är rädd kommer att missgynna landets företagare.

Hernández beskrivs som en ”ny Trump” med sina bombastiska utspel som ofta helt saknar detaljer och sakpolitisk uppbackning.

Men i ett land där många tröttnat på den konservativa politiska eliten har Hernández vilda stil blivit allt populärare.

Även Hernández vicekandidat är en afrocolombiansk kvinna men hon har varit mycket osynlig i valrörelsen.

Mycket jämnt

Vänsterkandidaten Petro skrämmer dock också en hel del väljare i det konservativa Colombia som ser med oro på hans förflutna i vänstergerillan som stridit mot staten.

De senaste mätningarna ger 47,1 % till vänsterkandidaten Gustavo Petro och 48,2 % till högerkandidaten Rodolfo Hernández.

Då Hernández har ökat mest i valkampanjens slutspurt bedömer flera experter att han ser ut att ha störst chanser att vinna valet.

Foto: Petro Campaign resp Hernández Campaign

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen