“Nya Trump” som hyllat Hitler kan väljas till president idag

2022 06 19

Skillnaden mellan de två kandidaterna är mycket stor när Colombia idag går till ett historiskt presidentval.

Vallokalerna har öppnat i Sydamerikas näst folkrikaste nation där den andra omgången av två hålls i presidentvalet.

Kan bli första vänsterledaren

Colombias konservativa president Iván Duque kan inte ställa upp för omval eftersom landets vallagar klargör att man endast får sitta max en mandatperiod. Och de två kandidater som gick vidare från första valomgången kunde knappt vara mer olika varandra.

På vänstersidan finns Gustavo Petro som kan bli landets första vänsterpresident. Den 62-årige Petro dömdes som ung för vapeninnehav med anledning av sitt engagemang för vänstergerillan M-19.

Första afroamerikanska

Han vill höja skatten för Colombias elit och investera i sjukvården och i sociala program för de fattiga. Colombia med sina 52 miljoner invånare slits isär av enorma klyftor och stor brottslighet.

Vänsterkandidaten har också fått stor uppmärksamhet för sin vicepresidentkandidat Francia Márquez.

 Hon är en blott 40-årig miljöaktivist och skulle om hon väljs bli landets första afrocolombianska kvinna på en så hög politisk post.

Högerkandidaten har gått förbi

Vänstersidan stöds av många ungdomar och låginkomsttagare som tröttnat på de stora klyftorna.

Gustavo Petro har haft en betydande ledning i mätningarna men i valets slutspurt har nu istället högerkandidaten kommit ikapp och gått förbi.

Han heter Rodolfo Hernández och är en 77-årig affärsman som är känd för sitt extrema språkbruk och sina högerpopulistiska utspel, uppger BBC News.

Hyllat Hitler

Vid en hetsig debatt med en oppositionspolitiker vräkte Hernández ur sig en mängd grovheter och det hela slutade med att han dessutom smällde till honom kraftfullt med handen i ansiktet. Allting fångades på en video som fått stor spridning inför valet.

Han är även känd för sin förminskande syn på kvinnor och för att ha hyllat Adolf Hitler som en stor tysk tänkare.

I efterhand har han framhållit att han sa fel och i själva verket menade Albert Einstein.

Bar överkropp

I början av valrörelsen sågs Hernández som en lustigkurre utan någon som helst chans. Men efter en spektakulär kampanj i sociala medier och framförallt på Tik Tok har han nu gått upp i ledningen i mätningarna.

I en av hans kampanjvideor poserar han med bar överkropp med modeller och katolska kors. Han utreds också för korruption samtidigt som ett av hans vallöften är att motverka just landets omfattande korruption, rapporterar The Guardian.

Bombastiska utspel

Han har gynnats av att näringslivet och eliten inlett en massiv mediekampanj mot Gustavo Petro som man är rädd kommer att missgynna landets företagare.

Hernández beskrivs som en ”ny Trump” med sina bombastiska utspel som ofta helt saknar detaljer och sakpolitisk uppbackning.

Men i ett land där många tröttnat på den konservativa politiska eliten har Hernández vilda stil blivit allt populärare.

Även Hernández vicekandidat är en afrocolombiansk kvinna men hon har varit mycket osynlig i valrörelsen.

Mycket jämnt

Vänsterkandidaten Petro skrämmer dock också en hel del väljare i det konservativa Colombia som ser med oro på hans förflutna i vänstergerillan som stridit mot staten.

De senaste mätningarna ger 47,1 % till vänsterkandidaten Gustavo Petro och 48,2 % till högerkandidaten Rodolfo Hernández.

Då Hernández har ökat mest i valkampanjens slutspurt bedömer flera experter att han ser ut att ha störst chanser att vinna valet.

Foto: Petro Campaign resp Hernández Campaign

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen