NYA SIFFROR: Stort bakslag för LO – tappade 20 000 medlemmar

2022 02 10

Under det första pandemiåret 2020 rusade folk till facket – över 22 000 nya medlemmar registrerades.

Men 2021 visar på dystrare siffror för LO-förbunden.

20 000 har lämnat

Året efter har nästan en lika stor skara som de nya medlemmarna som anslöt 2020 lämnat LO. Totalt handlar det om 20 682 personer.

Står för majoriteten av avhopparna

Fackförbunden Handels och Kommunal står för majoriteten av de avhoppande medlemmarna.

Handels tappade 4 489 medlemmar, nästan hela ökningen från 2020. Kommunal tappade mest av alla, 4 987 medlemmar lämnade förbundet.

Inte förvånade

Karin Lindehoff är chef på Handels medlem- och organisationsenhet. Hon är inte förvånad över det stora tappet.

– Vi är inte direkt förvånade över utvecklingen, tyvärr. På grund av pandemin kunde vi ju inte vara ute och trampa golv för att värva och vårda de medlemmar vi redan har, säger hon till Arbetet.

Inte de mest lojala

Vidare framhäver Lindehoff att de nya medlemmarna från 2020 inte riktigt visste vad de gick med i eftersom man inte haft några regelrätta värvningssamtal.

– Sedan har många tänkt att det räcker med att vara med i a-kassa och lämnat facket. Så vi har varit ganska förberedda på att det inte var den mest lojala klicken av medlemmar som kom då.

LO åter största centralorganisation

LO har återtagit platsen bland centralorganisationerna. Men det beror huvudsakligen på att Lärarförbundet lämnade TCO och istället anslöt sig till Saco. I och med detta tappade TCO över 200 000 medlemmar.

Politisk strid

LO har under de senaste månaderna präglats av interna konflikter. Bland annat har organisationen kritiserats för att öppet stödja Socialdemokraterna, trots att majoriteten av LO:s medlemmar röstar på andra partier. I riksdagsvalet 2018 röstade 60 procent av LO:s medlemmar på ett annat parti.

Siffror från SBC:s partisympatimätning från november visar att mer en var fjärde medlem i LO röstar på Sverigedemokraterna.

Nedmonterad välfärd

Enligt ordföranden Sussana Gideonssons beror skiftet av partisympatier inom LO på en utbredd känsla av missnöje i samhället.

– Allmänt tror jag att det finns en besvikelse över att välfärden inte fungerar. Så fort vi pratar om de frågorna är det Socialdemokraterna som får skulden, sade hon till SVT när hon utfrågades i programmet 30 minuter.

LO är med sina 1,4 miljoner medlemmar Sveriges största fackförbund före TCO som har 1,2 miljoner medlemmar, uppger Arbetet.

Foto: F. Sandin Carlsson

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen