NYA SIFFROR: Så stora förluster har ryska armén lidit

2022 03 09

Ukrainska armén har tillfogat Putins styrkor stora förluster.

Det rapporterar den ukrainska regeringen som publicerat nya siffror över hur stora förluster Ukrainas Väpnade Styrkor har tillfogat ockupanterna.

Så här ser siffrorna ut.

Soldater och stridsvagnar

12 000 ryska soldater dödade eller skadade

317 stridsvagnar

Flygfarkoster

49 stridsflygplan

81 helikoptrar

7 drönare

Övriga stridsfordon och utrustning

1 070 pansarfordon

120 artillerisystem

56 artilleriramper

28 anti-flygvapensystem

482 fordon

3 fartyg

60 bränsletankar

Siffrorna är preliminära och som alltid i krig är det svårt att få alla uppgifter bekräftade.

En rad bedömare är dock eniga om att Ryssland fått betydligt större problem och förluster på slagfältet än vad Putinregimen hade förväntat sig.

Framgångsrikt luftförsvar

En bidragande faktor till att Ukraina står upp så pass bra mot den ryska krigsmaskinen är landets luftförsvar. Det används framgångsrikt mot ryskt stridsflyg och hindrar Ryssland från att ta luftherravälde, rapporterar det brittiska försvarsdepartementet på Twitter.

Samtidigt hävdar Ukrainas president Volodymyr Zelensky att hans militär har erövrat mängder med vapen, pansarfordon och stridsvagnar från fienden.

Troféer från slagfältet

– Vår militär har lyckats fylla på ammunitionsarsenalen med många troféer tagna från slagfältet, säger Zelensky, enligt CNN och tillägger:

– Fiendens stridsvagnar, pansarfordon och ammunition kommer fungera för vårt försvar av våra liv och vårt land. Vad kan vara mer förödmjukande för ockupanterna? Vi kommer att bekämpa fienden med deras egna vapen.

Upprepar sin uppmaning

President Zelensky upprepade sin globala uppmaning om att hans land behöver nya stridsflygplan för att undvika ”en massiv humanitär katastrof”.

Tidigare under onsdagen avfärdade Pentagon Polens förslag om att skicka Mig-29 stridsflygplan till USA för leverans till Ukraina.

– Vi tror inte att Polens förslag är hållbart, sade John Kirby, talesperson för det amerikanska försvarshögkvarteret, i ett uttalande.

Ukrainas himmelska utmaningar

En stor utmaning för Ukraina så här långt i kriget är dels att man inte får hjälp med att upprätta en flygförbudszon över landet, det som ofta kallas för att "stänga himlen". Det skulle stoppa de ryska flygplanens bombningar över landet. Men Nato har sagt nej.

En andra stor utmaning är att landet behöver fler egna stridsflygplan för att kunna bemöta de ryska planen och undvika att Ryssland tar herraväldet över luften. Där har Ukraina ännu så länge inte heller fått ett ja av Nato.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


JUST NU: USA slår till mot Putinallierade – “inga undantag”

2025 07 07

USA:s president Donald Trump hotar Putinvänliga länder.

Under ett toppmöte i helgen gick Brics-organisationen, bestående av bland annat Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, ut med en gemensam varning.

Alliansen menar att Trumps "urskillningslösa" importtullar riskerar att skada den globala ekonomin.

Nu svarar den amerikanska presidenten.

Han kommer att straffa “alla länder” som agerar i linje med Brics.

– Alla länder som ansluter sig till Brics antiamerikanska politik kommer att debiteras YTTERLIGARE en tull på 10 procent, framhäver Trump på Truth Social.

– Det kommer inte att finnas några undantag från denna policy. Tack för er uppmärksamhet i denna fråga!

"Lättare att investera i krig"

Trump går inte in i detalj exakt vad han syftar på.

Enligt Brics gemensamma uttalande uttalar gruppen dock “allvarlig oro” för höjningen av USA:s tullar, rapporterar France24.

– Tullarna är oförenliga med WTO:s regler, framhålls i Brics dokument, men hänvisning till Världshandelsorganisationen.

Gruppen skriver vidare att restriktionerna “hotar att minska den globala handeln, stör globala leveranskedjor och skapar osäkerhet”.

Dessutom sågas Natos beslut att höja försvarsutgifterna till 5 procent av respektive medlemslands BNP.

– Det är alltid lättare att investera i krig än i fred, säger Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva.

LÄS MER: “Värsta krisen sedan 2008” – tung signal om rysk ekonomi

Bidrar till Putins krig

Brics består även av länder som exempelvis Rysslandsallierade Iran och Indien. Det förstnämnda landet bidrar kontinuerligt med bland annat drönare för att stödja Putins oprovocerade och olagliga invasion av Ukraina.

Indien har i sin tur länge haft ett starkt samarbete med Moskva inom den militära sektorn och förlitat sig på ryska leveranser av försvarsmateriel, vilket har stärkt Rysslands krigskassa.

Även Förenade Arabemiraten, Egypten, Etiopien och Indonesien är medlemmar i Brics.

Gruppen stod igår även för ett uttalande om Ukraina där man hyllar ett afrikanskt fredsinitiativ som för två år sedan skapades för att få fram ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina.

Båda länderna förkastade då innehållet i förslaget.

LÄS MER: Omvärlden håller andan – Trump är redo

Foto: White House Official Photographer (Information: sedan februari 2025 avstår Vita huset från att ange fotograf på många av sina bilder) resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Akut uppmaning till folk med Google Chrome

2025 07 06

Den populära webbläsaren Google Chrome har drabbats av en allvarlig säkerhetsbrist.

Nu riskerar användare att bli måltavlor för hackare. 

Kriminella, möjligen till och med nationalstater, uppges redan ha börjat utnyttja sårbarheten.

Google uppmanar nu därför sina användare att omedelbart uppdatera webbläsaren för att inte drabbas av hackare som försöker ta tillvara på tillfället, rapporterar bland annat Daily Mail.

– Att uppdatera dina enheter och appar är avgörande och webbläsare är inget undantag och lika viktiga för att åtgärda säkerhetshål som detta, framhåller Jake Moore, global cybersäkerhetsrådgivare på it-säkerhetsföretaget ESET, till tidningen.

Stjäl lösenord och skickar virus

Google har klassat sårbarhetens allvarlighetsgrad som 8,1 på en tiogradig skala.

I ett uttalande säger teknikjätten att man har åtgärdat ett “allvarligt problem som gjort det möjligt för brottslingar att infiltrera måldatorer”.

Problemet upptäcktes i ett system som kallas Chrome V8. 

Buggen ska ha möjliggjort direkt åtkomst till information i webbläsaren, att skapa skadliga webbsidor och stjäla data, lösenord eller till och med distribuera virus.

Kan utnyttjas av "vem som helst"

Liknande brister i Chrome V8 har tidigare använts för att exempelvis hacka journalister och politiska dissidenter.

– En så allvarlig brist skulle kunna utnyttjas av vem som helst med beslutsamheten och rätt kunskap att dra nytta av den, vilket lätt skulle kunna inkludera aktörer från olika stater, menar Jake Moore.

– Sådana grupper letar ofta efter extremt kraftfulla sårbarheter för att spionera på riktade personer, såsom statligt anställda, som med det ökända spionprogrammet Pegasus.

Pegasus är ett omtalat spionprogram som utvecklades av israeliska NSO Group och som i hemlighet kan installeras på exempelvis mobiltelefoner. 

LÄS MER: Polisen varnar allmänheten – “Lägg på luren”

Amerikansk myndighet blixtagerar

Även CISA, den amerikanska myndigheten med ansvar för cybersäkerhet och kritisk infrastruktur, har varnat för buggen och uppmanat övriga myndigheter genomföra nödvändiga begränsningar.

Sårbarheten upptäcktes av Googles Threat Analysis Group. Google har dock varit sparsamma med detaljer och kommer inte att säga mer till dess att tillräckligt många är skyddade.

Enligt teknikjätten är säkerhetsbristen, som går under namnet CVE-2025-6554, åtgärdad. Det krävs dock att din webbläsare uppdaterats för att åtgärden ska fullt ut fungerande.

Så uppdaterar du Chrome:

  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe till höger
  3. Klicka på ”Hjälp” och sedan ”Om Google Chrome”
  4. Klicka på ”Uppdatera Google Chrome” (om alternativet inte finns har du redan den senaste versionen)
  5. Klicka på ”Starta om”

Versionen du bör uppdatera till går under följande namn:

138.0.7204.96/97 (Windows)
138.0.7204.92/.93 (Mac)
138.0.7204.96 för (Linux)

LÄS MER: Försäkringsbolag varnar för hembesök – öppna inte dörren

Foto: Firmbee

Text: Redaktionen