NYA SIFFROR: Så stora förluster har ryska armén lidit

2022 03 09

Ukrainska armén har tillfogat Putins styrkor stora förluster.

Det rapporterar den ukrainska regeringen som publicerat nya siffror över hur stora förluster Ukrainas Väpnade Styrkor har tillfogat ockupanterna.

Så här ser siffrorna ut.

Soldater och stridsvagnar

12 000 ryska soldater dödade eller skadade

317 stridsvagnar

Flygfarkoster

49 stridsflygplan

81 helikoptrar

7 drönare

Övriga stridsfordon och utrustning

1 070 pansarfordon

120 artillerisystem

56 artilleriramper

28 anti-flygvapensystem

482 fordon

3 fartyg

60 bränsletankar

Siffrorna är preliminära och som alltid i krig är det svårt att få alla uppgifter bekräftade.

En rad bedömare är dock eniga om att Ryssland fått betydligt större problem och förluster på slagfältet än vad Putinregimen hade förväntat sig.

Framgångsrikt luftförsvar

En bidragande faktor till att Ukraina står upp så pass bra mot den ryska krigsmaskinen är landets luftförsvar. Det används framgångsrikt mot ryskt stridsflyg och hindrar Ryssland från att ta luftherravälde, rapporterar det brittiska försvarsdepartementet på Twitter.

Samtidigt hävdar Ukrainas president Volodymyr Zelensky att hans militär har erövrat mängder med vapen, pansarfordon och stridsvagnar från fienden.

Troféer från slagfältet

– Vår militär har lyckats fylla på ammunitionsarsenalen med många troféer tagna från slagfältet, säger Zelensky, enligt CNN och tillägger:

– Fiendens stridsvagnar, pansarfordon och ammunition kommer fungera för vårt försvar av våra liv och vårt land. Vad kan vara mer förödmjukande för ockupanterna? Vi kommer att bekämpa fienden med deras egna vapen.

Upprepar sin uppmaning

President Zelensky upprepade sin globala uppmaning om att hans land behöver nya stridsflygplan för att undvika ”en massiv humanitär katastrof”.

Tidigare under onsdagen avfärdade Pentagon Polens förslag om att skicka Mig-29 stridsflygplan till USA för leverans till Ukraina.

– Vi tror inte att Polens förslag är hållbart, sade John Kirby, talesperson för det amerikanska försvarshögkvarteret, i ett uttalande.

Ukrainas himmelska utmaningar

En stor utmaning för Ukraina så här långt i kriget är dels att man inte får hjälp med att upprätta en flygförbudszon över landet, det som ofta kallas för att "stänga himlen". Det skulle stoppa de ryska flygplanens bombningar över landet. Men Nato har sagt nej.

En andra stor utmaning är att landet behöver fler egna stridsflygplan för att kunna bemöta de ryska planen och undvika att Ryssland tar herraväldet över luften. Där har Ukraina ännu så länge inte heller fått ett ja av Nato.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen