NYA SIFFROR: Så stora förluster har ryska armén lidit

2022 03 09

Ukrainska armén har tillfogat Putins styrkor stora förluster.

Det rapporterar den ukrainska regeringen som publicerat nya siffror över hur stora förluster Ukrainas Väpnade Styrkor har tillfogat ockupanterna.

Så här ser siffrorna ut.

Soldater och stridsvagnar

12 000 ryska soldater dödade eller skadade

317 stridsvagnar

Flygfarkoster

49 stridsflygplan

81 helikoptrar

7 drönare

Övriga stridsfordon och utrustning

1 070 pansarfordon

120 artillerisystem

56 artilleriramper

28 anti-flygvapensystem

482 fordon

3 fartyg

60 bränsletankar

Siffrorna är preliminära och som alltid i krig är det svårt att få alla uppgifter bekräftade.

En rad bedömare är dock eniga om att Ryssland fått betydligt större problem och förluster på slagfältet än vad Putinregimen hade förväntat sig.

Framgångsrikt luftförsvar

En bidragande faktor till att Ukraina står upp så pass bra mot den ryska krigsmaskinen är landets luftförsvar. Det används framgångsrikt mot ryskt stridsflyg och hindrar Ryssland från att ta luftherravälde, rapporterar det brittiska försvarsdepartementet på Twitter.

Samtidigt hävdar Ukrainas president Volodymyr Zelensky att hans militär har erövrat mängder med vapen, pansarfordon och stridsvagnar från fienden.

Troféer från slagfältet

– Vår militär har lyckats fylla på ammunitionsarsenalen med många troféer tagna från slagfältet, säger Zelensky, enligt CNN och tillägger:

– Fiendens stridsvagnar, pansarfordon och ammunition kommer fungera för vårt försvar av våra liv och vårt land. Vad kan vara mer förödmjukande för ockupanterna? Vi kommer att bekämpa fienden med deras egna vapen.

Upprepar sin uppmaning

President Zelensky upprepade sin globala uppmaning om att hans land behöver nya stridsflygplan för att undvika ”en massiv humanitär katastrof”.

Tidigare under onsdagen avfärdade Pentagon Polens förslag om att skicka Mig-29 stridsflygplan till USA för leverans till Ukraina.

– Vi tror inte att Polens förslag är hållbart, sade John Kirby, talesperson för det amerikanska försvarshögkvarteret, i ett uttalande.

Ukrainas himmelska utmaningar

En stor utmaning för Ukraina så här långt i kriget är dels att man inte får hjälp med att upprätta en flygförbudszon över landet, det som ofta kallas för att "stänga himlen". Det skulle stoppa de ryska flygplanens bombningar över landet. Men Nato har sagt nej.

En andra stor utmaning är att landet behöver fler egna stridsflygplan för att kunna bemöta de ryska planen och undvika att Ryssland tar herraväldet över luften. Där har Ukraina ännu så länge inte heller fått ett ja av Nato.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen