Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet
2024 04 20
Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.
Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.
– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.
– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.
Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.
Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.
Så kan gäster informeras
Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.
De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.
– Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.
Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.
– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.
Nya regler för hämtmat
Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts.
De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari.
LÄS MER HÄR:
Nya regler för hämtmat – det här gäller
Foto: A. Haney
Text: Redaktionen