Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Förvirring om Kalles kaviar – “borde det inte vara förbjudet?”

2025 06 15

Kalles kaviar är en given klassiker i mångas kylskåp.

Produkten, som har anor ända sedan 1950-talet och firade 70 år i höstas, blev en succé nästan omedelbart efter den första lanseringen.

Idag ingår Kalles kaviar i Orkla Foods Sverige och enligt företaget säljs en tub av klassikern var tredje sekund.

Det innebär att tio miljoner tuber Kalles kaviar går åt varje år.

Men borde produkten verkligen få lov att kallas kaviar?

Ska "kaviar" förbjudas?

Den frågan ställs nu på sin spets och lyfts i konsumentmagasinet Råd & Röns senaste frågelåda.

Orsaken är att kaviar anses syfta på rom från störfisk, medan Kalles, och även Svennes kaviar, egentligen härstammar från torskrom.

Därför borde Kalles kaviar istället kallas för torskromspasta, anser frågeställaren.

– Men de skyltar falskeligen med “kaviar”. Borde inte det vara förbjudet? frågar sig samma person.

Tydligt svar

Det är Livsmedelsverket som äger svaret på frågan.

Och myndigheten menar att begreppet kaviar i Sverige syftar på “sammansatta produkter som smörgåskaviar i tub”, framhåller Råd & Rön.

– Det finns också en branschöverenskommelse i fiskbranschen att kaviar på svensk marknad är en produkt som består av torskrom, olja och potatisflingor. Livsmedelsverket anser att kaviar på tub, med sin förpackning och låga pris, knappast kan förväxlas med caviar från stör, menar konsumentorganisationen.

Frågan har varit uppe förr

Det är inte första gången som begreppet “kaviar” i Kalles kaviar ifrågasätts.

Redan 1994 var frågan uppe i EU när unionen skulle tydliggöra märkningsregler av livsmedel.

Beskedet då var att Kalles kaviar skulle få lov att fortsätta kallas kaviar, förutsatt att inte landet som importerar produkten kräver att namnet ska ändras, framgår enligt en artikel i DN från tillfället.

Fakta Kalles kaviar

  • Lanserades 1954
  • Görs på rom från torsk som fiskas framför allt i Nordnorge (Norska havet & Barents hav)
  • 7 av 10 i Sverige äter kaviar
  • Varannan kaviartub som säljs är en Kallestub
  • Säljs en tub var tredje sekund
  • Tio miljoner tuber Kalles säljs varje år
  • Mängden Kalles som säljs räcker till 183 miljoner mackor

Källa: Kalles

Foto: Petey21, Wikipedia

Text: Redaktionen


JUST NU: SMHI flaggar för kraftigt regn – vädret slår om totalt

2025 06 15

Från värmerekord till kraftigt regnoväder.

Under natten mellan söndag och måndag slår vädret om i hela Sverige.

– Imorgon har svalare luft tagit sig in över landet med allmänt 12-17 grader, lokalt i Götaland och Svealand kan det bli omkring 20 grader, framhåller SMHI:s meteorolog Angelica Lundberg i ett uttalande.

Enligt Lundberg kommer det regna ordentligt under natten.

– Nattens regn rör sig norrut över landet och berör främst Svealand och Norrland, lokalt kan det bli kraftigt.

Kylig veckostart

Söndagsnattens ruskväder är här för att stanna.

Veckans tre inledande dagar väntas bjuda på regn eller skurar i stora delar av landet.

Glädjebesked inför midsommar

Svenska folket kan dock glädjas åt att solen återvänder lagom till midsommarfirandet.

– I nuläget ser en högtrycksrygg ut att växa in över landet lagom till midsommarafton, vilket ger mest uppehållsväder, berättar Angelica Lundberg.

”Godast chans till sol”

Den som vill ha ordentligt med sol bör fira midsommar i södra Sverige. 

– Bäst väder med godast chans till sol och upp mot drygt 20 grader kan vi få i södra och västra Götaland, framhåller Klarts meteorolog Lasse Rydqvist i en färsk prognos.

Det säger oddsen

Spelbolaget Unibet har tidigare publicerat odds för bäst solchanser på midsommar. Här är Unibets odds på midsommarvädret, stad för stad:

Stad Regn: Ja Regn: Nej
Jönköping 14,9% 85,1%
Visby 14,9% 85,1%
Luleå 18% 82%
Norrköping 18% 82%
Uppsala 18% 82%
Umeå 16,7% 83,3%
Sundsvall 23,1% 76,9%
Kiruna 23,1% 76,9%
Stockholm 26,3% 73,7%
Göteborg 28,6% 71,4%
Malmö 30,9% 69,1%
Karlstad 30,9% 69,1%
Östersund 35,9% 64,1%

LÄS MER: UPPGIFTER: Ovanligt väderfenomen på midsommar – hela Sverige berörs

Foto: E. Witsoe

Text: Redaktionen