Ny trend i svenskt köpbeteende

2022 12 06

Höga matpriser gör att kunder nobbar sina stammisbutiker i Sverige.

Det är vanligt att konsumenter gör sina livsmedelsinköp i en och samma butik. 

Men nu märks ett trendskifte då lojaliteten sviktar i takt med att priserna ökar på mat, rapporterar Sveriges Radio.

Numera är det just priset som är det viktiga för kunderna – inte vilken affär man handlar i – enligt branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel.

– När konsumenterna är mer observanta på pris, då blir det automatiskt så att det är det man letar efter. Butikerna slåss mer med pris än vad de gjort tidigare, säger Karin Brynell, vd i organisationen, till SR.

"Har kaffe fram till mars"

Radiokanalen har pratat med flera kunder som övergett sina stammisbutiker för att ibland resa betydligt längre med målet att hitta de bästa priserna.

– Det är värt varenda krona. Det tar lite tid, men det finns mycket pengar att spara, säger en kund i Bromma, Stockholm.

För en del är det första gången som man istället för att gå till sin vanliga butik handlar där det för tillfället är billigast.

– Nu har vi kaffe så vi klarar oss fram till mars nästa år, berättar en kund som för dagen bytt butik för att ta del av ett lockande medlemserbjudande.

20 procent dyrare 2023

Att matpriserna stigit har knappast undgått någon under hösten och vintern. Och värre lär det bli.

Enligt Konsumentverkets beräkningar bör svenska folket förvänta sig 20 procent dyrare mat till 2023.

– Vi ser en mycket kraftig kostnadsökning för hushållen sedan förra årets beräkning. Främst är det livsmedel och el som ökar i våra beräkningar, maten med runt 20 procent och elen nästan med 100 procent, säger Kristina Difs, handläggare på Konsumentverket i Karlstad, i ett pressmeddelande.

Rasar mot kött på extrapris

I takt med att butikerna ökar sin konkurrens genom extrapris har dock Världsnaturfonden, WWF, lyft ett varningens finger angående prisnedsatt kött.

Organisationen har uppmanat Sveriges butiker att omedelbart sluta uppmuntra sina kunder att köpa mer kött än nödvändigt. Anledningen är att drygt 15 procent av världens växthusgasutsläpp kommer från animalieproduktionen.

–  Det är viktigt att politikerna och handeln tar sitt ansvar här. Att dagligvaruhandeln kampanjar kött i den här utsträckningen är problematiskt, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF, till Expressen.

LÄS MER: Hutlösa prognoser för svenska hushåll

LÄS MER: Prischock inför årets julbord

LÄS MER: Skarp uppmaning gällande kött på extrapris

Foto: M. Lin Kim resp T. Clark

Text: Redaktionen


Netflix lägger ner serie – rankas som en av årets bästa

2025 07 06

Netflix lägger nu ner en påkostad produktion.

Det är serien The Residence som nu slopas.

Det rör sig om en påkostad produktion som har hamnat på IMDB:s lista över de högst rankade serierna under 2025.

Där har den fått 7,7 i betyg.

Läggs ner

De höga produktionskostnaderna har enligt uppgifter fått Netflix att överge planerna på en ny säsong.

Den första säsongen hade en stjärnspäckad rollista, ledd av Uzo Aduba och med bland andra Giancarlo Esposito, Randall Park, Susan Kelechi Watson, Ken Marino och Jason Lee, samt en genomarbetad produktionsdesign kompletterad med omfattande VFX-arbete.

The Residence tros vara den största återskapningen av Vita huset någonsin, rapporterar Deadline.

Serien låg under fyra veckor på Netflix globala topp 10-lista.

Det är The Residence

Serien följer en genialisk men excentrisk detektiv som måste lösa ett mordfall i Vita huset, där alla gäster på en statsmiddag – och personalen – är misstänkta.

The Residence har hyllats av bland annat Varietys skribent Aramide Tinubu, som beskriver serien som ett “spretigt mordmysterium i Vita huset som fungerar bäst när humorn skruvas upp”.

Besvikna tittare

Besvikna tittare har tagit till sociala medier för att uttrycka sitt missnöje med att The Residence läggs ner.

– Att lägga ner The Residence är ett stort misstag. Det är ett fantastiskt program och var på topp 10-listan i veckor. Jag kan inte förstå varför ni gjorde det, skriver en person.

– Räkna era dagar, Netflix. Jag försvinner tills dess att ni sätter igång med The Residence igen, skriver en annan.

– Ta tillbaka The Residence, uttrycker en tredje.

Även Pulse

Streamingjätten har även beslutat att lägga ner serien Pulse.

Pulse, som skapades av Zoe Robyn och presenterades som Netflix version av den medicinska procedurgenren, skadades sannolikt av att vara sist ut på marknaden. 

Det var den sista av fem nya medicinska draman som lanserades i USA under sex månader.

Läs mer: Oväntad satsning från Netflix – “Hisnande”

Foto: b inteligente

Text: Redaktionen


NATOCHEFEN: Kina kan tvinga Ryssland attackera Natoländer

2025 07 06

Natochefen Mark Rutte går ut med en varning.

Kinas långsiktiga planer för Taiwan kan orsaka problem för Natoländer.

Försvarsorganisationens chef Mark Rutte säger nu att om Kina beslutar sig för att attackera Taiwan så kan det innebära att Ryssland tvingas ge sig på Natoländer.

Det rapporterar Kyiv Independent.

Kan attackera

Farhågorna för en eskalerande kinesisk militär intervention i Taiwan har ökat kraftigt sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. 

Om Kina attackerar Taiwan kan Peking be Moskva att öppna en andra front mot Nato-länderna för att hålla väst upptaget.

“Ska inte vara naiva”

Så här säger Mark Rutte om saken:

– Det finns en ökande insikt, och låt oss inte vara naiva när det gäller detta, menar han.

– Om Xi Jinping skulle angripa Taiwan skulle han först se till att ringa sin juniora partner i allt detta, Vladimir Vladimirovitj Putin, som bor i Moskva, och säga till honom: "Jag tänker göra det här, och jag vill att du håller dem sysselsatta i Europa genom att angripa Natos territorium”.

Så ligger det till

Kina ser det självstyrande Taiwan som en utbrytarprovins som så småningom kommer att hamna under Pekings kontroll – och har inte uteslutit att använda våld för att ta över ön.

Men Taiwan ser sig självt som skilt från det kinesiska fastlandet, med en egen konstitution och demokratiskt valda ledare.

Stöd kan komma från USA

Kina är det land som spenderar näst mest pengar på försvar efter USA och kan använda sig av ett stort antal förmågor, från marin styrka till missilteknik, flygplan och cyberattacker.

Vissa västerländska experter förutspår att Taiwan i bästa fall skulle kunna försöka bromsa en kinesisk attack, försöka förhindra en landsättning av amfibiestyrkor och genomföra gerillaattacker i väntan på hjälp utifrån.

Den hjälpen skulle kunna komma från USA.

Men Washington har i årtionden gått en diplomatisk balansgång mellan Kina och Taiwan – och har medvetet varit otydliga med om eller hur man skulle försvara Taiwan i händelse av en attack, uppger BBC.

Foto: Nato

Text: Redaktionen