Ny standard i Sverige: så mycket bör du ge i dricks

2024 10 26

Nya betalningssystem har satt normen för hur mycket dricks du ska ge när du äter ute.

Redan i våras uppmärksammades den “nya” förändringen i Sverige.

Istället för frågan om man överhuvudtaget vill lämna dricks började kortterminaler på barer och restauranger istället ge förslag på färdiga summor som kunden fick välja mellan.

Det har nu gett resultat, rapporterar Dagens Nyheter.

Tack vare de färdiga förslagen på fasta drickssummor har det satts en ny standard för hur mycket dricks som blivit brukligt att ge.

Det handlar i regel om någon av följande summor:

- 5 procent

- 10 procent

- 15 procent

"Dricksen har fördubblats"

Det för Sverige ganska nya drickssystemet är inspirerat av USA och ger alltså i många fall svaret på den eviga frågan om man måste dricksa – och i så fall hur mycket.

– Vi var först men nu finns flera system från olika svenska företag. Krogarna uppger till oss att dricksen fördubblats, ibland till och med mer, säger Sara Idberg som är marknadsansvarig på Kassacentralen till DN.

"För att hälla upp pilsner?"

I våras uppmärksammades även att många restauranger hade tagit bort knappen för det lägsta påslaget, det vill säga fem procent.

– Jag har noterat att de här apparaterna med förinställda knappar har dykt upp, sade Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt i en kommentar till Dagens industri vid tillfället.

Det är fortsatt möjligt att avstå att dricksa, men förändringen upplevs ändå som provocerande och kan i stundens ögonblick mycket väl ge sken av att det föreligger ett slags underliggande krav på att ge dricks.

– Efter att ha hällt upp en pilsner? Det är inte bara fräckt utan också girigt, sade bland annat författaren Lotta Lundberg till SVT och flaggade för framtida "barskam".

Smyger sig in i kaffe över disk

Enligt Malin Ackholt är dricks ingen facklig fråga. Det är istället upp till gästen.

Men Peppe Sällströn, som jobbat inom Stockholms krogbransch i 20 år, menar att även personer med mindre pengar nu har börjat dricksa regelbundet. Till och med i större utsträckning än folk med mer pengar.

Johan Åkesson, trendanalytiker, ser dock risker med att det nya systemet implementeras även när det inte förekommer bordsservering.

Tyvärr har dricksen amerikaniserats och smugit sig in i snabbluncher och kaffe över disk, säger han till Dagens Nyheter.

Foto: B. Luki resp Axfood

Text: Redaktion


JUST NU: SMHI varnar för massivt regn och åska i sex län

2025 06 23

SMHI går ut med gul varning för skyfallsliknande regn- och åskskurar.

Varningen gäller från och med klockan 17 på måndagen i hela eller delar av sex län i Götaland samt inre delarna av Svealand.

Under måndagskvällen är det risk för kraftiga regn- eller åskskurar som på kort tid kan ge 30-50 millimeter regn, lokalt ännu mer, framhåller SMHI.

Vädermyndigheten varnar samtidigt för lokala problem med översvämningar.

Översvämningar kan uppstå i till exempel källare och dagvattensystem. Se över om du kan täta din källare, eller flytta på föremål som riskerar att skadas av vatten, uppmanar vädermyndigheten.

Sex län berörs

Allmänheten uppmanas även att rensa hängrännor, dagvattenbrunnar och andra vattenvägar så att vattnet kan rinna bort utan att hindras på vägen.

Delar av följande län ingår i den gula varning som SMHI utfärdat:

- Örebro

- Dalarna

- Västmanland

- Södermanland

- Östergötland

- Kalmar

Gäller till i natt

Gul varning gäller fram till och med klockan 03 natten till tisdagen.

Skurarna rör sig in ifrån sydväst under kvällen men ser i nuläget ut att beröra södra Dalarnas län först sent i kväll eller natt till tisdag. Då börjar samtidigt de kraftigaste skurarna att mattas av i övriga län, understryker SMHI.

Det utesluts inte att fler områden kan komma att beröras.

– Som vanligt med kraftiga regn- eller åskskurar är det svårbedömt att säga var inom varningsområdet de största regnmängderna väntas.

Trafikproblem att vänta

SMHI flaggar också för att vägar och viadukter kan översvämmas. Problem i trafiken är att förvänta sig under kvällen.

Restider kan bli längre då det kan vara dålig sikt och risk för vattenplaning. Avsätt längre tid för din resa och anpassa hastigheten, tillägger vädermyndigheten.

Foto: Peter

Text: Redaktionen


Ger bara böter idag – nu föreslås indraget körkort

2025 06 23

Ett störande beteende bland bilister har passerat gränsen.

Det anser flera svenska kommuner som nu sätter ned foten.

Gått för långt

Problemet med att folk spelar hög musik från sina bilar har gått för långt. Folk kan inte sova på nätterna och är trötta när de går till jobbet.

Det säger Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika, som är en av flera kommuner som påtalar att fenomenet passerat alla gränser.

– Det är egentligen ett samhälls- och hälsoproblem som det ser ut idag, säger han till SR.

Förslaget: dra lappen

Sedan 2021 kan polisen utfärda böter på 1 000 kronor för förargelseväckande beteende till den som spelar hög musik som stör andra personer.

Men det biter inte.

Nu går Arvika fram med ett förslag på ännu hårdare åtgärd. Den som kör bilen ska bli av med körkortet om beteendet upprepas.

En rimlig påföljd, enligt Hans Karlsson.

– Ja, det tycker jag. Det här håller folk vakna hela nätterna. 

Polisen håller med

Hans Karlsson är inte ensam om att driva förslaget.

Redan 2023 öppnade Carola Skanse, polisområdeschef i Arvika, för att dra in körkortet för bilister som stör omgivningen med hög musik. Hon underströk att Transportstyrelsen kan kopplas in vid andra brott med böter.

– Om du fått fem böter inom två månader kanske man kan titta över körkorten. Jag tycker att även det här ska ingå där, sade hon till NWT vid tillfället.

Diskuterats politiskt

Frågan har genom åren även varit uppe på politisk nivå. För några år sedan lämnade Malin Höglund (M) och Ann-Britt Åsebol (M)  in en motion till riksdagen om förbud mot högt spelande fordon på allmän plats.

–  Flertalet kommuner i Sverige har under de senaste åren haft problem med fordon som har extrema högtalaranläggningar, framhöll de två moderaterna då.

– Att bötfälla ägaren av fordonet och förverka fordonet samt att dra in körkortet för ägaren av fordonet skulle med all sannolikhet få en effekt på ljudvolymerna, tillade politikerna.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen