Ny smäll för svenska konsumenter

2023 04 25

Matpriserna riskerar att stiga ytterligare.

Södra Europa, bland annat Spanien, har drabbats av en omfattande torka de senaste tre åren.

Det har i sin tur resulterat i skogsbränder, sjunkande vattennivåer och kraftigt minskade skördar.

Sommaren 2023 väntas följa samma linje. I veckan beräknas värmerekordet för april slås i Spanien, rapporterar Financial Times.

Den omfattande torkan riskerar att slå hårt mot svenska livsmedelspriser.

Det uppger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank, för Expressen.

– Vi importerar ganska mycket livsmedel så visst får det följder. Ogynnsamt väder, torka och översvämningar kan få stora konsekvenser vad gäller utbudet av livsmedel och det kan naturligtvis driva upp priserna, säger han till tidningen.

Frukt och grönt

De ekonomiska förbindelserna mellan Sverige och Spanien är omfattande. 

Sverige importerar mängder av halvfabrikat, frukt och grönt och vin från landet i södra Europa.

Tomater och gurka

Att den spanska torkan kommer att påverka svenska livsmedelspriser står klart.

Hur mycket dyrare det blir i butik är dock svårt att sia om, konstaterar Jörgen Kennemar.

Råvaruanalytikern flaggar för att priserna på till exempel gurka och tomater kan skjuta i höjden.

– I Sverige importerar vi mer livsmedel under vintern än resten av året men innan den svenska grönsakssäsongen kommer i gång kan det få konsekvenser. Många grönsaker, till exempel gurka och tomater, kommer från Spanien, säger Kennemar till Expressen.

Fortsätter att stiga

Den senaste inflationssiffran från Statistikmyndigheten, SCB, visade att inflationstakten sakta men säkert sjunker i Sverige.

Matpriserna fortsätter dock att stiga.

– Livsmedel och alkoholfria drycker har ökat med 19,7 procent under det senaste året och 1,2 procent sedan februari, framhöll SCB i mitten av april.

Men prisökningen kan avta redan under våren.  

Den bedömningen gör storbankerna Nordea, Swedbank och SBAB i en gemensam rapport.

Bankerna pekar bland annat på att priset på konstgödsel sjunkit med 15 procent sedan februari förra året, vilket kan få en effekt på svenskproducerat livsmedel framöver.

–  Framför allt kan lägre pris på spannmål, konstgödsel och foder tillsammans med goda skördar öka tillgången på livsmedel och starkt bidra till att vi kommer att få sen en prispress, sa Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till SR Ekot när bankerna presenterade sin nya prognos.  

Foto: Ica Gruppen resp Coop Sverige

Text: Redaktionen


Experter avråder: ladda aldrig din mobil så här

2024 10 03

Folk förstör sina mobiltelefoner genom att ladda dem på fel sätt.

En gång om dagen, och gärna på natten eller på jobbet.

Det är laddrutinen för många mobilanvändare.

Men det kan vara ett stort misstag, flaggar flera experter.

Såväl i Sverige som utomlands avråds nu folk från att ladda sin telefon under lång tid – och man bör även undvika att låta den ladda ur helt.

– Om du låter din telefon vara inkopplad eller låter den dö, minskar batteriets livslängd snabbt. Istället bör du sikta på att hålla din laddningsnivå mellan 20-80 procent.

Det säger Kewin Charrion, chef för den avdelning som lagar begagnade mobiler på företaget Back Market, till Daily Mail.

Brandkåren: Ha den inte i soffan

Åsikten delas av räddningstjänsten i Sverige. Från deras perspektiv handlar dock rekommendationen om att inte ladda telefonen under natten främst om brandsäkerhet.

– Det som kan hända med batterierna är att det sker en termisk rusning i batteriets celler. Batteriet värmer upp sig själv så pass att det kan antända och då bildas den här gasen som är så giftig, har Kristian Gissler från brandkåren i Attunda sagt till TV4 Nyheterna tidigare.

– Undvik att ha den i sängen eller soffan, hellre på ett bord. Och det ska finnas en fungerande brandvarnare i varje hem – det är jätteviktigt.

Kan sno bilder via sladden

Det finns dock fler vanliga misstag folk begår när de laddar sina telefoner.

Och de har ingenting med brandrisker eller att man sliter ut batteriet att göra.

Istället handlar det om att telefonen kan utsättas för skadlig programvara om man inte är försiktig, vilket bland annat FBI, USA:s federala polismyndighet, återkommande varnat om.

Dessutom kan bilder från telefonen föras över till andra enheter.

Den risken finns när du laddar på offentliga laddningsstationer som blir allt vanligare, till exempel på köpcentrum eller flygplatser.

Även sms, e-post och kontaktuppgifter är då i farozonen.

Ta med din egen laddare och USB-sladd och använd ett eluttag istället, framhåller FBI på X.

Foto: A. Haslinger

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Enorm bomb har släppts – ”kraftfullaste efter kärnvapen”

2024 10 03

Ryssland uppges ha använt ett av världens mest kraftfullaste vapen i kriget mot Ukraina.

Nysläppta filmklipp påstås visa när vakuumbomben ODAB-9000 släpps över staden Vovchansk i nordöstra Ukraina.

Den ukrainska nyhetsbyrån InsiderUA har publicerat videon på sin Telegram-kanal. I inlägget citeras ryska militärbloggare som hävdar att det är vakumbomben ODAB-9000 som exploderar.

Se videon genom att klicka på en länk längst ner i artikeln

ODAB-9000 är Rysslands mest kraftfulla termobariska bomb (vakuumbomb). När den exploderar uppstår massiv sprängvåg som kan orsaka omfattande förstörelse över ett stort område. Effekten av explosionen motsvarar 44 000 kilo TNT. 

Ryska militärexperter kallar ODAB-9000 för ”fadern av alla bomber” och hävdar att det är den kraftfullaste ”icke-kärnvapenbomben” i världen.

Om ODAB-9000 har använts vore det en historisk händelse. Bomben ingår inte i Rysslands standardarsenal och har endast testsprängts en gång under 2007.

Mycket pekar på att det är den kraftfulla bomben som har släppts över Vovchansk.

– Själva kraften i explosionen tyder på att ODAB-9000 kan ha använts, rapporterar Kyiv Post.

Under konstant beskjutning

Det är oklart hur många som dödats och skadats i explosionen. Intensiva strider har rasat i Vovchansk sedan i våras, då Ryssland inledde en överraskande markoffensiv i Charkivregionen i nordöstra Ukraina. 

Ukrainska styrkor har lyckats trycka tillbaka de ryska ockupanterna från staden, men Vovchansk är under konstant beskjutning.

Det här är termobariska bomber (vakuumbomb)

Termobariska bomber, eller så kallade vakuumbomber, används ofta mot mål i eller omkring byggnader. Bomberna är mycket effektiva och kraftfulla. De är fyllda med en sprängladdning och ett brännbart pulver.

– När man spränger mittensprängladdningen hettar man upp pulvret så att det sprids ut. I och med att det är så pass varmt så börjar det brinna i luften. Då får man en väldigt stor hetta och en stor tryckvåg, förklarar Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan, i en intervju med SVT Nyheter.

– När själva tryckvågen försvinner uppstår ett vakuum. Det är det som gör att de kallas för vakuumbomber. Du utsätts för ett undertryck som gör att du kan få skador på lungor och trumhinnor.

Att använda sig av vakuumbomber är inte ett brott mot internationell lag. Däremot är det ett krigsbrott om bomberna används mot civila.

SE VIDEON PÅ EXPLOSIONEN HÄR – LÄNK TILL FILMKLIPP PÅ X

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen