NY PROGNOS: Miljöpartiet och Liberalerna balanserar på målsnöret

2022 06 29

Trots dystra opinionssiffror för MP spås förutsättningar för en slutspurt mot fyraprocentsspärren.

Men det är ändå sannolikt att Miljöpartiet precis snubblar på gränsen till att få behålla sina platser i riksdagen. Det visar en ny prognos från Svenska Dagbladet.

En spåkula till framtiden

Tidningen har tillsammans med Newsworthy samt Lunds och Uppsala universitet analyserat SCB:s stora mätning i maj, samt valresultaten de senaste 20 åren och de allra färskaste väljarbarometern.

Kombinationen innebär en spåkula där SvD ger en kvalificerad gissning huruvida Miljöpartiet och Liberalerna, som kämpar i opinionen, klarar riksdagsspärren på fyra procent.

Nästan 50/50

Sannolikheten att MP når fyra procent uppskattas just nu till 44 procent. För L ligger sannolikheten på 53 procent. 

– Med tanke på tidigare valresultat, och det faktum att partier som legat under fyra procent ofta lyckats spurta, ser vi det som sannolikt att MP ska kunna närma sig spärren. Frågan är om man når ända fram. Liberalerna har legat över spärren i ett par mätningar nu, men det är för tidigt att ta ut någon seger, säger Jens Finnäs, grundare av Newsworthy.

1 000 simuleringar

Den bedömda sannolikheten är ett resultat av 1 000 simuleringar. 

– Vi lägger även in annan information, som hur det sett ut tidigare val och vad som brukar hända i opinionen under perioden från SCB:s majmätning och fram till valet. Nu har vi helt enkelt mer information för att kunna göra en prognos för valdagen, säger Jonas Wallin, docent i statistik vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, till SvD.

Under- och överskattningar

I bedömningen har även faktorer som stödröster tagits med. Modellen har nämligen tagit hänsyn till “historiska spurteffekter” för de mindre partierna.

Den har också analyserat opinionsinstitutens pricksäkerhet, som visar att MP och V ofta överskattas medan S underskattas.

Andersson spås bli statsminister

Prognoserna ger även svar på många andra frågor, som exempelvis sannolikheten kring vem som blir nästa statsminister. 

Av 1 000 simuleringar vann Magdalena Andersson (S) 576 stycken, medan Ulf Kristersson (M) vann 424 simuleringar.

Fortsatt lyft för L

I en färsk opinionsmätning från DN/Ipsos fick Miljöpartiet enbart 3 procent, medan Liberalernas lyft fortsätter och parkerar på fem procent.

–  Liberalerna befinner sig i en positiv spiral där opinionsvindarna blåser betydligt varmare än tidigare. Det här visar att det går att påverka opinionsläget på bara några månaders sikt, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Röster från M

Moderaterna tappar samtidigt från 22 till 20 procent, röster som tros ha spillt över på just Liberalerna.

Se den senaste opinionsmätningen här.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Liberalerna

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen