NY PROGNOS: Miljöpartiet och Liberalerna balanserar på målsnöret

2022 06 29

Trots dystra opinionssiffror för MP spås förutsättningar för en slutspurt mot fyraprocentsspärren.

Men det är ändå sannolikt att Miljöpartiet precis snubblar på gränsen till att få behålla sina platser i riksdagen. Det visar en ny prognos från Svenska Dagbladet.

En spåkula till framtiden

Tidningen har tillsammans med Newsworthy samt Lunds och Uppsala universitet analyserat SCB:s stora mätning i maj, samt valresultaten de senaste 20 åren och de allra färskaste väljarbarometern.

Kombinationen innebär en spåkula där SvD ger en kvalificerad gissning huruvida Miljöpartiet och Liberalerna, som kämpar i opinionen, klarar riksdagsspärren på fyra procent.

Nästan 50/50

Sannolikheten att MP når fyra procent uppskattas just nu till 44 procent. För L ligger sannolikheten på 53 procent. 

– Med tanke på tidigare valresultat, och det faktum att partier som legat under fyra procent ofta lyckats spurta, ser vi det som sannolikt att MP ska kunna närma sig spärren. Frågan är om man når ända fram. Liberalerna har legat över spärren i ett par mätningar nu, men det är för tidigt att ta ut någon seger, säger Jens Finnäs, grundare av Newsworthy.

1 000 simuleringar

Den bedömda sannolikheten är ett resultat av 1 000 simuleringar. 

– Vi lägger även in annan information, som hur det sett ut tidigare val och vad som brukar hända i opinionen under perioden från SCB:s majmätning och fram till valet. Nu har vi helt enkelt mer information för att kunna göra en prognos för valdagen, säger Jonas Wallin, docent i statistik vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, till SvD.

Under- och överskattningar

I bedömningen har även faktorer som stödröster tagits med. Modellen har nämligen tagit hänsyn till “historiska spurteffekter” för de mindre partierna.

Den har också analyserat opinionsinstitutens pricksäkerhet, som visar att MP och V ofta överskattas medan S underskattas.

Andersson spås bli statsminister

Prognoserna ger även svar på många andra frågor, som exempelvis sannolikheten kring vem som blir nästa statsminister. 

Av 1 000 simuleringar vann Magdalena Andersson (S) 576 stycken, medan Ulf Kristersson (M) vann 424 simuleringar.

Fortsatt lyft för L

I en färsk opinionsmätning från DN/Ipsos fick Miljöpartiet enbart 3 procent, medan Liberalernas lyft fortsätter och parkerar på fem procent.

–  Liberalerna befinner sig i en positiv spiral där opinionsvindarna blåser betydligt varmare än tidigare. Det här visar att det går att påverka opinionsläget på bara några månaders sikt, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Röster från M

Moderaterna tappar samtidigt från 22 till 20 procent, röster som tros ha spillt över på just Liberalerna.

Se den senaste opinionsmätningen här.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Liberalerna

Text: Redaktionen