NY MÄTNING: Partiets nya skräcksiffra – Lägst acceptans

2022 02 21

Svenska folket har sagt sitt – MP är partiet som väljarna inte vill se i en regering.

Det visar en ny mätning från SVD/Sifo.

Sämst av alla

Acceptansen för Miljöpartiet är lägst av samtliga partier. Endast 27 procent av väljarna kan tänka sig att se MP i en regering.

Lämnade regeringen

Dystra besked för Miljöpartiet, som valde att lämna regeringen som de utgjorde tillsammans med Socialdemokraterna  i samband med att Magdalena Andersson (S) tillträdde som statsminister. Sju år i regeringsställning verkar ha gjort mer skada än nytta hos de gröna, som återigen hamnade under riksdagsspärren i senaste opinionsundersökningen från Sifo.

Mindre acceptans än ytterkantspartierna

De två partier som ligger på respektive kant på den så kallade höger-vänsterskalan i svensk politik – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, får lågt stöd hos svenska folket i Sifos senaste mätning, som ställer följande fråga till väljarna:

”Vilka partier skulle du acceptera i en regering?”

De hamnar i botten

Mätningen visar att svenska folket även har låg acceptans för V och SD i en regering. Partierna har lika lågt stöd bland väljarna enligt mätningen,  33 procent. Liberalerna har ännu lägre stöd. Endast 31 procent av de tillfrågade vill se Nyamko Sabunis parti i en regering.

Högst acceptans

Socialdemokraterna, med Moderaterna hack i hälen, är det parti som flest av väljarna accepterar i en regering. Båda partierna får siffror på över 50 procent i undersökningen.

Centerpartiet och Kristdemokraterna noterar en siffra på runt 40 procent.

Moderatväljare om SD

En stor fråga inför och efter valet 2022 är om Sverigedemokraterna kommer att ingå i en M-regering vid en valvinst. Acceptansen för ett sådant scenario är fortsatt delad hos M-väljarna. Ungefär hälften (47 procent) av väljare som röstar på Moderaterna vill se SD i en regering.

Hela mätningen

🔴 Socialdemokraterna      55 %
🔵Moderaterna                      53 %
🟢Centern                                 42 %
🔵Kristdemokraterna         39 %
🔵SD                                             33 %
🔴 Vänsterpartiet                   33 %
🔵Liberalerna                           31 %
🟢Miljöpartiet                          27 %
 

Undersökningen gjordes mellan den 18 februari och 21 februari.

Text: Redaktionen