NY MÄTNING: Oppositionens glädjebesked – Partiet ökar markant

2022 02 18

Fortsatt jämn mandatfördelning mellan vänster- och högersidan.

Det visar den nya väljarbarometern från SvD/Sifos, som även understryker att Kristdemokraterna har slagläge inför valet i höst.

Ebbas glädjebesked 

Ebba Busch har all anledning att dra på smilbanden. Hennes parti, KD, ökar mest av samtliga i Sifos nya mätning från februari. Kristdemokraterna ökar med 0,9 procentenheter. Ett välkomnande besked för KD, som för fyra år sedan fick ynka 2,8 procent i samma mätning. Kristdemokraternas uppgång bidrar till stor del till att mandatfördelningen är jämn mellan regeringen och oppositionen. 

Socialdemokraterna tappar

Magdalena Andersson (S) må vara den partiledare som har högst förtroende bland svenska folket. Men i senaste mätningen från Sifo sjunker Socialdemokraternas väljarstöd från 31,1 till 29,6 procent.  Trots att väljarstödet har minskat noterar S fortfarande ett bättre resultat än valet 2018 och är med klar marginal Sveriges största parti. 

Dystra siffror 

För riksdagens minsta partier, Miljöpartiet och Liberalerna, är det alltjämt ett tufft läge. Båda partierna befinner sig under spärren, men MP kan glädja sig åt att partiet har ökat med 0,6 procentenheter och är endast 0,4 procentenheter från att klara riksdagsspärren. 

Inga stora förändringar

I övrigt har det inte skett några stora förändringar bland väljarstödet. En förklaring till detta kan vara att senaste månaden till stor del har präglats av utrikespolitik, där den eskalerande konflikten mellan Ryssland och Ukraina tagit stort fokus. Inrikespolitiska frågor har hamnat i skymundan, när Putins soldater har placerats ut vid den ukrainska gränsen. 

Fem ynka mandat 

Fem stycken. Det är så få mandat som skiljer oppositionen (M, KD, SD, L) från regeringen med stöd av C, V och MP.  Valet 2022 blir sannerligen en rysare. Avgörande för utgången kan bli om MP eller L lyckas ta sig över riksdagsspärren och  därmed bidrar med välbehövliga mandat till vardera sida.

Störst chans för MP

I nuläget ser det ut som att Miljöpartiet har störst chans att åstadkomma detta och kanske kan MP:s val att ställa sig utanför regeringen löna sig, då Per Bolunds och Märta Stenevis parti kan fokusera på sakfrågor som är viktigast för MP. 

Moderaterna näst största parti

Moderaterna befäster sin roll som landets näst största parti. Ulf Kristerssons parti noterar exakt samma resultat som föregående mätning och håller fortfarande Jimmie Åkesson och SD på avstånd. 

Här är Sifos mätning för februari jämfört med januari:

                                                        Feb         Jan

🔴Vänsterpartiet                   10,1       +0,5
🔴Socialdemokraterna      29,6        -1,5
🟢Miljöpartiet                           3,6        +0,6
🟢Centern                                   6,9         -0,1
🔵Liberalerna                            2,7         -0,2
🔵Moderaterna                     20,9        +0,0
🔵Kristdemokraterna           5,3        +0,9 
🔵SD                                            19,3         +0,1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,2        -0,5
🔴🟢 S+V+MP                        43,3        -0,4
🟢      Centern                             6,9        -0,1
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,2        +0,0
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       113+ 38+ 0 + 26= 177
🔴🟢 S+V+MP             113+ 38+ 0 = 151
🟢      Centern                26 = 26
🔵🔵 M+KD+SD+L    79+ 20+ 73+ 0 = 172
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 

◾Mätningen är genomförd  7  februari till 17 februari.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

Text: Redaktionen