NY MÄTNING: Statsministerns förtroende påverkas av kriget

2022 03 08

En orolig situation i omvärlden gör att väljarna sluter upp bakom statsminister Magdalena Andersson (S).

Hennes förtroendesiffror har ökat dramatiskt. Det visa en ny mätning från Expressen/Sifo.

Sluter upp bakom ledaren

En orolig omvärld påverkar svenska väljares förtroende för statsministern. Mätningen från Sifo visar att hela 62 procent av väljarna har mycket eller ganska stort förtroende för Andersson.

En ökning med tio procentenheter på en månad. Imponerande siffror för statsministern, som fortsätter att visa upp fina förtroendesiffror.

Kriser gynnar regeringen

– Den starka ökningen förklaras av kriget i Ukraina, externa kriser brukar gynna den sittande regeringen, säger Toivo Sjörén, vd och opinionschef på Kantar Sifo, till Expressen.

Hon framhäver att den senaste statsministern som uppmätte ett liknande högt stöd var Moderaternas Fredrik Reinfeldt. Som högst hade Reinfeldt  70 procents förtroende.

Följer sitt partis siffror

Statsministerns ökade förtroendesiffror kommer i samband med att hennes parti Socialdemokraterna fått ett ökat stöd i senaste opinionsundersökningen från Novus. S ökade med nästan 3 procent (2,7 %) i mätningen. Den markanta ökningen går hand i hand med det ökade förtroendet för statsministern.

De tappar i mätningen

Nooshi Dadgostar (V) och Jimmie Åkesson (SD) uppvisar ett minskat förtroende hos de svenska väljarna, enligt Sifos mätning.

Dadgostar har tappat sex procentenheter sedan förra förtroendemätningen. Från 30 till 24 procent. En bidragande faktor kan tolkas vara hennes partistyrelses beslut att rösta nej till att skicka svenska vapen till krigsdrabbade Ukraina. Även om V-ledaren snabbt kommunicerade att hon och partiet ändrat uppfattning i frågan verkar väljarna inte fullt ut accepterat ursäkten.

Kunde inte välja mellan Putin och Biden

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kunde inte välja mellan Rysslands diktator Vladimir Putin och amerikanske presidenten Joe Biden i SVT:s program 30 minuter. Det kan vara en förklaring till att hans förtroendesiffror har sjunkit från 31 till 27 procent.

I övrigt finns det inga större förändringar att rapportera om.

HELA MÄTNINGEN

🔴Magdalena Andersson (S): 62 procent (+10)

🔵Ulf Kristersson (M): 36 procent (+1)

🔵Jimmie Åkesson (SD): 27 procent (-4)

🔵Ebba Busch (KD): 26 procent (-2)

🟢Annie Lööf (C): 25 procent (+2)

🔴Nooshi Dadgostar (V): 24 procent (-6)

🔵Nyamko Sabuni (L): 9 procent (+1)

🟢Per Bolund (MP): 8 procent (-1)

🟢Märta Stenevi (MP): 7 procent (+1)

Genomfördes före Nato-nej

Mätningen är genomförd 4 mars till 6 mars vilket innebär att den genomfördes innan Socialdemokraternas besked i dag om att partiet säger fortsatt nej till medlemskap i Nato.

Detta samtidigt som opinionen svängt till ett tydliga ja till svenskt Natomedlemskap i flera mätningar.

Även finska väljarkåren säger ja till Nato enligt nya mätningar.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen