NORDKOREA: Kim Jong Uns nyårslöfte till omvärlden

2023 01 01

Den nordkoreanska diktatorn trappar upp retoriken mot både Sydkorea och den västliga omvärlden.

I ett tal under natten svensk tid lovade Kim Jong Un en “exceptionell ökning” av sitt lands kärnvapenarsenal.

Ett svar på vad han hävdar är ett ökat hot från Sydkorea och USA, skriver bland annat The Guardian och CNN med hänvisning till nordkoreansk statlig media.

– Den för närvarande etablerade situationen kräver att vår land fördubblar våra ansträngningar att stärka vår militära makt överväldigande för att skydda vår suveränitet, säkerhet och grundläggande nationella intressen för att klara av de farliga militära rörelserna från USA och andra fientliga styrkor som riktar sig mot oss, säger Kim Jong Un.

“Otvivelaktig fiende”

Han pekar även ut Sydkorea som landets “otvivelaktiga fiende” och anklagar grannlandet för att tillsammans med USA bedriva en “komplott för att isolera och kväva Pyongyang”, som han menar “saknar motstycke i mänsklig historia”, skriver The Guardian.

Det hätska talet sker enbart några timmar efter att Nordkorea avfyrat tre ballistiska missiler på nyårsafton, landets 37:e missiltest 2022, vilket i sig följde upp de fem drönare som skickades över gränsen till Sydkorea tidigare i veckan.

– Vi måste straffa och hämnas mot varje provokation från Nordkorea. Det är det mest kraftfulla sättet att avskräcka provokationer, sade den sydkoreanska presidenten Yoon Suk-yeol efter händelsen enligt Reuters.

— Vi får inte frukta eller tveka på grund av att Nordkorea har kärnvapen.

“Sydkorea som skjutbana”

På söndagsmorgonen utförde sedermera Nordkorea sitt första test för det nya året när man skickade upp en ny raket, som Kim Jong Un hävdar kan laddas med taktiska kärnvapenspetsar och ha “hela Sydkorea som skjutbana”.

– Framöver, som ett viktigt offensivt vapen för våra militära styrkor, kommer det att utföra sitt eget stridsuppdrag för att överväldiga fienden, säger den nordkoreanska ledaren.

Förbereder sig på kärnvapenkrig

Ankit Panda, kärnkraftspolitisk expert vid Carnegie Endowment for International Peace, menar att Nordkorea växt fram som en missilmakt under 2022. 

Det handlar enligt Panda inte längre om “test”, utan snarare militära övningar.

– De förbereder sig på ett kärnvapenkrig, säger han till CNN.

Förväntar sig ökad sydkoreansk beredskap

En annan expert bedömer att även Sydkorea kommer att rusta upp som en konsekvens av Kim Jong Uns provokationer.

– Med Kim som avfärdar diplomatin och hotar att massproducera kärnvapen kommer Yoon-administrationen sannolikt att ytterligare öka Sydkoreas försvarskapacitet och beredskap, säger Leif-Eric Easley, professor vid Ewha University i Seoul, till samma kanal.

LÄS MER: Vill trotsa Kim Jong Uns kärnvapen

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen