NORDKOREA: Kim Jong Uns nyårslöfte till omvärlden

2023 01 01

Den nordkoreanska diktatorn trappar upp retoriken mot både Sydkorea och den västliga omvärlden.

I ett tal under natten svensk tid lovade Kim Jong Un en “exceptionell ökning” av sitt lands kärnvapenarsenal.

Ett svar på vad han hävdar är ett ökat hot från Sydkorea och USA, skriver bland annat The Guardian och CNN med hänvisning till nordkoreansk statlig media.

– Den för närvarande etablerade situationen kräver att vår land fördubblar våra ansträngningar att stärka vår militära makt överväldigande för att skydda vår suveränitet, säkerhet och grundläggande nationella intressen för att klara av de farliga militära rörelserna från USA och andra fientliga styrkor som riktar sig mot oss, säger Kim Jong Un.

“Otvivelaktig fiende”

Han pekar även ut Sydkorea som landets “otvivelaktiga fiende” och anklagar grannlandet för att tillsammans med USA bedriva en “komplott för att isolera och kväva Pyongyang”, som han menar “saknar motstycke i mänsklig historia”, skriver The Guardian.

Det hätska talet sker enbart några timmar efter att Nordkorea avfyrat tre ballistiska missiler på nyårsafton, landets 37:e missiltest 2022, vilket i sig följde upp de fem drönare som skickades över gränsen till Sydkorea tidigare i veckan.

– Vi måste straffa och hämnas mot varje provokation från Nordkorea. Det är det mest kraftfulla sättet att avskräcka provokationer, sade den sydkoreanska presidenten Yoon Suk-yeol efter händelsen enligt Reuters.

— Vi får inte frukta eller tveka på grund av att Nordkorea har kärnvapen.

“Sydkorea som skjutbana”

På söndagsmorgonen utförde sedermera Nordkorea sitt första test för det nya året när man skickade upp en ny raket, som Kim Jong Un hävdar kan laddas med taktiska kärnvapenspetsar och ha “hela Sydkorea som skjutbana”.

– Framöver, som ett viktigt offensivt vapen för våra militära styrkor, kommer det att utföra sitt eget stridsuppdrag för att överväldiga fienden, säger den nordkoreanska ledaren.

Förbereder sig på kärnvapenkrig

Ankit Panda, kärnkraftspolitisk expert vid Carnegie Endowment for International Peace, menar att Nordkorea växt fram som en missilmakt under 2022. 

Det handlar enligt Panda inte längre om “test”, utan snarare militära övningar.

– De förbereder sig på ett kärnvapenkrig, säger han till CNN.

Förväntar sig ökad sydkoreansk beredskap

En annan expert bedömer att även Sydkorea kommer att rusta upp som en konsekvens av Kim Jong Uns provokationer.

– Med Kim som avfärdar diplomatin och hotar att massproducera kärnvapen kommer Yoon-administrationen sannolikt att ytterligare öka Sydkoreas försvarskapacitet och beredskap, säger Leif-Eric Easley, professor vid Ewha University i Seoul, till samma kanal.

LÄS MER: Vill trotsa Kim Jong Uns kärnvapen

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen