UTRIKES: Vill trotsa Kim Jong Uns kärnvapen

2022 12 28

Sydkorea rasar mot grannen i norr och hotar med hämnd efter att nordkoreanska drönare tagit sig in över gränsen.

Det var hårda ord från Sydkoreas president Yoon Suk-yeol när han på onsdagen uttryckte sin ilska över Kim Jong Uns provocerande aktion i måndags.

Fem drönare tog sig in i Sydkorea – för första gången sedan 2017 – vilket fick landet skicka upp stridsflygplan och attackhelikoptrar för att skjuta ned inkräktarna.

– Vi måste straffa och hämnas mot varje provokation från Nordkorea. Det är det mest kraftfulla sättet att avskräcka provokationer, säger nu den sydkoreanska presidenten idag enligt Reuters.

– Vi får inte frukta eller tveka på grund av att Nordkorea har kärnvapen.

Återvände – fick be om ursäkt

Alla fem drönare lyckades dock återvända till den slutna diktaturstaten utan skador. 

Någonting som även det rörde upp presidenten i Sydkorea och fick militären att gå ut och be om ursäkt till sydkoreanerna, rapporterar BBC.

– Vår militärs bristande beredskap har orsakat stor oro för folket, sade Kang Shin-chil, en hög tjänsteman inom militären.

Rustar upp för 440 miljoner dollar

Sydkorea kommer nu att förbättra sitt försvar mot drönare, meddelar presidentministeriet idag. 

Över 440 miljoner dollar ska läggas på att bland annat utveckla ett luftburet laservapen och en signalstörare, enligt Reuters.

Dessutom ska man införskaffa fler stridsflygplan av mindre storlek samt ballistiska missilubåtar.

– Vi kommer att stärka vår vedergällningsförmåga för att kunna förstöra centrala anläggningar var som helst i Nordkorea i händelse av en kärnvapenattack, säger ministeriet i ett uttalande.

Kan ha brutit mot vapenstillestånd

Intrånget i sydkoreanskt luftrum på annandag jul ska betraktas på stort allvar.

Det menar Anders Callert, delegationschef för NNSC som övervakar vapenstilleståndet mellan Syd- och Nordkorea.

– Om utredningen kan fastställa att den här drönaren verkligen kommer från Nordkorea och inte Sydkorea, då är det ett brott mot vapenstilleståndsavtalet, säger han till TV4. 

Även Kim rustar upp

Samtidigt som spänningarna ökar mellan de två grannländerna har även Nordkorea och dess diktator Kim Jong Un lovat att utöka militärens resurser nästa år, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En sannolik konsekvens är att landet lär testskjuta fler missiler och rusta upp sin kärnvapenarsenal, skriver samma nyhetsbyrå.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen