NORDEN: Viss lättnad för SAS – flygmekaniker avbryter strejk

2022 07 14

Flygteknikerna återgår till sitt arbete med att serva planen på Kastrup.

200 danska flygtekniker från SAS har den senaste veckan sympatistrejkat med piloterna i samma flygbolag.

Nu avblåser, eller åtminstone pausar, mekanikerna sin strejk, rapporterar danska TV2.

Nöjd med effekten

Keld Bækkelund, förbundssekreterare i Dansk Metal som organiserat sympatistrejken, är nöjd med utfallet från aktionen.

– Det har verkligen varit en effektiv sympatistrejk. Det vi gör nu är att packa upp flygplanen i Kastrup. Det är helt enkelt för att se till att när strejken är över kan de få ut danskarna och flyga och få hem dem igen. Därför finns det ingen anledning för oss att vänta på att flygen ska göras klara, säger han till den danska kanalen.

“Viktig upptrappning”

Han får medhåll av Jacob Pedersen, chef för aktieanalys och flyganalytiker på Sydbank, som menar att mekanikernas strejk inneburit “en viktig upptrappning av konflikten”.

– Det är en viktig signal. Det är nog en dag eller två, kanske tre, snabbare, du kan få flygplanen i luften, och dessutom sparar du också pengar. Att planen inte bara står parkerade på marken kan spara SAS mellan 100 och 200 miljoner kronor, säger han till TV2.

Flygen kan aktiveras snabbare

Marianne Hernaes, förhandlingsledare på SAS, gläds av beskedet.

– Det är positivt för oss, säger hon till Sveriges Radio, och tillägger att flygen kommer att komma snabbare upp i luften när även piloterna slutar strejka.

Oroades över stillastående flyg

Mekanikernas strejk orsakade stor huvudbry för flygbolaget när den utlystes förra veckan.

– En sådan här sympatistrejk skulle betyda att de som strejkar nu inte kommer att få sina flyg i luften den dag som strejken avslutas, eftersom de inte har fått det kontinuerliga underhåll som krävs medan de står på marken, sade Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, till SR då.

Foto: SAS

Text: Redaktionen