NATOFRÅGAN: Ungern ställer nytt krav på Sverige
2023 03 27
Ungern har fortfarande inte ratificerat Sveriges ansökan till Nato.
Nu ställer Nato- och EU-landet ett nytt krav som statsminister Ulf Kristersson (M) och regeringen måste uppfylla innan ett svenskt medlemskap i militäralliansen kommer att accepteras, rapporterar The Budapest Times.
I grunden stödjer man Sveriges ansökan, men framhåller att det “finns ett litet problem”.
– Vissa ungerska parlamentsledamöter känner sig inte bekväma eftersom de under de senaste åren har bevittnat hur svenska regeringsmedlemmar har gjort det till en vana att fortlöpande ifrågasätta demokratiskicket i Ungern, säger Balázs Orbán, politisk chefsrådgivare för premiärminister Viktor Orbán.
Han tillägger:
– De fortsatte förolämpa ungerska väljare och parlamentsledamöter och genom det hela Ungern.
Nya kravet
Det nya kravet går således ut på att Sverige inte ska lägga sig i Ungerns politik. I gengäld lovar Ungern att göra samma sak kring svensk inrikespolitik, utöver att säga ja till Sverige i Nato.
– Ungerska parlamentsledamöter väntar på försäkringar om att det inte längre kommer vara några politiska debatter mellan dem och att det inte är några problem med grunderna i ungerskt-svenskt samarbete, fortsätter Balázs Orbán till den ungerska tidningen.
Trötta på svensk kritik
I helgen uttryckte sig Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó att man är trötta på utländsk kritik mot Ungerns inrikespolitiska angelägenheter, rapporterade AP.
Det är också därför man hittills inte röstat in Sverige och Finland i Nato.
– När finska och svenska politiker ifrågasätter vårt politiska systems demokratiska natur är det verkligen oacceptabelt, sade den ungerska ministern.
Chockade Kristersson
Förra veckan chockades regeringen av att Ungern helt plötsligt bestämt sig för att separera Sveriges och Finlands Natoansökningar, istället för att behandla dem gemensamt.
– Det här är signaler som vi inte fått tidigare, kommenterade Ulf Kristersson saken enligt Sveriges Radio.
Idag väntas Ungern rösta igenom ett ja till Finland i Nato.
Den frågan är enklare med anledning av ländernas “unika historiska vänskap och allians”, framhåller Balázs Orbán.
– Det verkar som att vi har lyckats att få försäkringar från finländarna om att dessa problem inte kommer att fortsätta i framtiden, men i fallet med Sverige är det annorlunda, säger rådgivaren till The Budapest Times.
Foto: Nato
Text: Redaktionen