JUST NU: Ställer krav på Viktor Orbán

2023 03 23

Statsminister Ulf Kristersson (M) kräver att få veta varför Ungern plötsligt bestämt sig för att separera Sveriges och Finlands Natoansökningar.

Ungerns parlament ska rösta om att godkänna Finlands ansökan nästa vecka, måndag den 27 mars.

Sveriges ansökan ska behandlas vid ett senare tillfälle.

– Det här är signaler som vi inte har fått tidigare, säger Ulf Kristersson till SR Ekot som på torsdagen ska träffa Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

– Jag ska absolut ta upp det här med Orbán i dag. Jag kommer att ställa frågan av vilken anledning som de nu separerar Sverige från Finland, understryker statsministern.

Behandlar inte Sveriges ansökan

I början av veckan framhöll den ungerske utrikesminister Péter Szijjártó i samtal med sin finske motsvarighet Pekka Haavisto att Ungerns parlamentsdebatt om Finlands Natomedlemskap är avslutad.

– Han var mycket säker på att majoriteten i parlamentet är för vårt Natomedlemskap och att omröstningen sker på måndag den 27 mars, uppgav Pekka Haavisto på en pressträff för finländsk media.

Ungern betonade att man endast avser att behandla Finlands Natoansökan, inte Sveriges.

Någon förklaring till varför Orbánregimen skiljer på de två länderna gavs aldrig.

– Enda argumentet var att de hade lovat att de inte ratificerar ansökan som sista land, och nu skyndar de på för Finlands del, förklarade Pekka Havisto.

Röstat ja till Nato

I går, onsdag, röstade en majoritet av riksdagens partier ja till ett svenskt Natomedlemskap.

Endast MP och V röstade nej. Övriga partier tryckte på den gröna knappen.

– Ett avgörande beslut för att demokratiskt stadfästa det viktiga säkerhetspolitiska vägval som vi redan visste har ett brett folkligt stöd.

– Med röstsiffrorna 269 för och 37 emot finns nu detta viktiga beslut svart på vitt. Det är ett historiskt steg för Sverige i en mycket osäker omvärld. Och ett beslut som kommer att göra både Sverige och vår del av Europa säkrare, skriver Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen