Natochefen varnar hela Europa: “Det här är på riktigt”

2023 12 15

Ryssland siktar i praktiken på att ockupera hela Ukraina och störta president Volodymyr Zelensky.

Det var Vladimir Putins budskap under den bisarrt långa presskonferensen igår som varade drygt fyra timmar.

– Ukraina producerar ingenting, sade diktatorn och uttryckte att landet ska göras till en “neutral stat”.

Putin gjorde det även tydligt för hela Europa och resten av världen att Ryssland inte kommer att backa från kriget.

– Freden kommer när vi har uppnått våra mål och våra mål har inte förändrats.

Stoltenberg: En risk på riktigt

I samma veva går Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ut med en av de mest kraftfulla varningar som förmedlats från alliansledaren: om Ryssland besegrar Ukraina kommer Putin att inleda krig i ytterligare land.

Hotet är på riktigt, understryker Jens Stoltenberg.

– Om Putin vinner i Ukraina finns det en verklig risk att hans aggression inte slutar där, säger han efter ett möte med Slovakiens premiärminister Robert Fico, enligt Politico.

– Vårt stöd är inte välgörenhet. Det är en investering i vår säkerhet.

Repris från Ukraina: "Svin"

Generalsekreterarens uttalande kommer in en kontext där Ryssland trappat upp retoriken mot flera europeiska länder.

Nyligen riktade Putinregimen fokus mot Lettland och anklagade den tidigare Sovjetstaten och numera Natomedlemmen för liknande saker som man gjorde inför invasionen av Ukraina, nämligen att den ryskspråkiga minoriteten diskrimineras.

– Om de för en sådan politik gentemot människor som vill bo i det landet, arbetat där, skapar något gott för det landet, och de behandlar dem så svinaktigt, så kommer de till slut själva att möta detta svinaktiga beteende i sitt land, sade Putin förra veckan enligt Newsweek.

"Otäck utveckling"

Under fredagen har Ryssland även höjt tonläget mot Finland, efter att landet utöver gått med i Nato även tecknat ett nytt försvarsavtal med USA.

– Det kommer definitivt att utgöra ett hot mot Ryssland, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

Den senaste tidens utspel kommer dessutom i ett mycket känsligt läge.

Sverige är fortfarande inte godkänd medlem i Nato, och enligt uppgifter från Pentagon kan det dröja så länge som till juni innan Turkiet tar upp frågan.

– Risken för en mycket otäck utveckling är påtaglig. Det här känns inte betryggande, sade en centralt placerad källa vid regeringskansliet tidigare i veckan om den utdragna Natoprocessen.

LÄS MER: Uppgifter: Fruktar att Sverige inte släpps in i Nato – regeringen befarar otäckt scenario

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen