NATO: Alliansen övar på katastrofscenario

2022 05 25

Militäralliansen Nato har genomfört sin största övning på flera år utifrån värsta tänkbara utveckling i världen.

Efter att kriget bröt ut i Ukraina satte Nato fart på en högberedskapsstyrka som kallas för NRF – en slags räddningstjänst som ska aktivera sig vid krig. 

Nu har en av brigaderna i NRF, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)  genomfört Natos största övning på många år, rapporterar norska Dagbladet.

Hela världen

Brigaden är Natos snabbaste insatsstyrka och högsta beredskapselement. Det innebär att styrkorna skulle kunna sättas in var som helst i världen inom loppet av ett fåtal dagar om det skulle krävas.

– Det har gått flera år sedan vi hade en sådan stor beredskapsövning i Nato, och det är särskilt viktigt nu med tanke på läget i Europa, säger vice befälhavare för VJT Kjetil Pettersen till den norska tidningen.

“Storskaligt krig”

Övningen beskrivs som en förberedelse på “storskaligt krig” och ett absolut katastrofscenario.

– VTJF är beredd på det värsta om det värsta tänkbara skulle hända. Om Ryssland angriper ett Natoland gäller principen att hela försvarsalliansen angrips. Vi hoppas verkligen inte att något så hemskt ska hända, men gör det det är vi redo, säger Kjetil Pettersen.

11 000 soldater

Drygt 8 000 av brigadens totalt 11 000 soldater deltog i övningen som ägde rum i Tyskland. Sverige, som tidigare tränat tillsammans med Nato, deltog inte i övningen.

Det gjorde däremot Rysslands grannland Lettland tillsammans med bland andra Litauen, Norge, Tyskland och Tjeckien. 

Sverige förhandlar med Turkiet

Det svenska Natomedlemskapet är fortfarande i processen att granskas av militäralliansen Nato. Idag förhandlade Sverige med Turkiet, som har opponerat ett svenskt medlemskap med flera krav på Sverige, i Ankara.

Enligt Sveriges Radio, som rapporterar från Ankara står parterna fortfarande långt ifrån varandra gällande vilka organisationer som ska terrorstämplas, Däremot närmar man sig varandra när det kommer till att sälja vapen till Turkiet.

“Vi har inte bråttom”

I juni håller Nato ett toppmöte där Sverige och Finlands ansökningar skulle kunna behandlas.

– Det är ju inte vi som har bråttom, kommenterade en talesperson för den turkiska regeringen i ett uttalande om Sveriges ansökningsprocess.

Foto: Nato

Text: Redaktionen