NATO: Alliansen övar på katastrofscenario

2022 05 25

Militäralliansen Nato har genomfört sin största övning på flera år utifrån värsta tänkbara utveckling i världen.

Efter att kriget bröt ut i Ukraina satte Nato fart på en högberedskapsstyrka som kallas för NRF – en slags räddningstjänst som ska aktivera sig vid krig. 

Nu har en av brigaderna i NRF, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)  genomfört Natos största övning på många år, rapporterar norska Dagbladet.

Hela världen

Brigaden är Natos snabbaste insatsstyrka och högsta beredskapselement. Det innebär att styrkorna skulle kunna sättas in var som helst i världen inom loppet av ett fåtal dagar om det skulle krävas.

– Det har gått flera år sedan vi hade en sådan stor beredskapsövning i Nato, och det är särskilt viktigt nu med tanke på läget i Europa, säger vice befälhavare för VJT Kjetil Pettersen till den norska tidningen.

“Storskaligt krig”

Övningen beskrivs som en förberedelse på “storskaligt krig” och ett absolut katastrofscenario.

– VTJF är beredd på det värsta om det värsta tänkbara skulle hända. Om Ryssland angriper ett Natoland gäller principen att hela försvarsalliansen angrips. Vi hoppas verkligen inte att något så hemskt ska hända, men gör det det är vi redo, säger Kjetil Pettersen.

11 000 soldater

Drygt 8 000 av brigadens totalt 11 000 soldater deltog i övningen som ägde rum i Tyskland. Sverige, som tidigare tränat tillsammans med Nato, deltog inte i övningen.

Det gjorde däremot Rysslands grannland Lettland tillsammans med bland andra Litauen, Norge, Tyskland och Tjeckien. 

Sverige förhandlar med Turkiet

Det svenska Natomedlemskapet är fortfarande i processen att granskas av militäralliansen Nato. Idag förhandlade Sverige med Turkiet, som har opponerat ett svenskt medlemskap med flera krav på Sverige, i Ankara.

Enligt Sveriges Radio, som rapporterar från Ankara står parterna fortfarande långt ifrån varandra gällande vilka organisationer som ska terrorstämplas, Däremot närmar man sig varandra när det kommer till att sälja vapen till Turkiet.

“Vi har inte bråttom”

I juni håller Nato ett toppmöte där Sverige och Finlands ansökningar skulle kunna behandlas.

– Det är ju inte vi som har bråttom, kommenterade en talesperson för den turkiska regeringen i ett uttalande om Sveriges ansökningsprocess.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen