NATO: Alliansen övar på katastrofscenario

2022 05 25

Militäralliansen Nato har genomfört sin största övning på flera år utifrån värsta tänkbara utveckling i världen.

Efter att kriget bröt ut i Ukraina satte Nato fart på en högberedskapsstyrka som kallas för NRF – en slags räddningstjänst som ska aktivera sig vid krig. 

Nu har en av brigaderna i NRF, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)  genomfört Natos största övning på många år, rapporterar norska Dagbladet.

Hela världen

Brigaden är Natos snabbaste insatsstyrka och högsta beredskapselement. Det innebär att styrkorna skulle kunna sättas in var som helst i världen inom loppet av ett fåtal dagar om det skulle krävas.

– Det har gått flera år sedan vi hade en sådan stor beredskapsövning i Nato, och det är särskilt viktigt nu med tanke på läget i Europa, säger vice befälhavare för VJT Kjetil Pettersen till den norska tidningen.

“Storskaligt krig”

Övningen beskrivs som en förberedelse på “storskaligt krig” och ett absolut katastrofscenario.

– VTJF är beredd på det värsta om det värsta tänkbara skulle hända. Om Ryssland angriper ett Natoland gäller principen att hela försvarsalliansen angrips. Vi hoppas verkligen inte att något så hemskt ska hända, men gör det det är vi redo, säger Kjetil Pettersen.

11 000 soldater

Drygt 8 000 av brigadens totalt 11 000 soldater deltog i övningen som ägde rum i Tyskland. Sverige, som tidigare tränat tillsammans med Nato, deltog inte i övningen.

Det gjorde däremot Rysslands grannland Lettland tillsammans med bland andra Litauen, Norge, Tyskland och Tjeckien. 

Sverige förhandlar med Turkiet

Det svenska Natomedlemskapet är fortfarande i processen att granskas av militäralliansen Nato. Idag förhandlade Sverige med Turkiet, som har opponerat ett svenskt medlemskap med flera krav på Sverige, i Ankara.

Enligt Sveriges Radio, som rapporterar från Ankara står parterna fortfarande långt ifrån varandra gällande vilka organisationer som ska terrorstämplas, Däremot närmar man sig varandra när det kommer till att sälja vapen till Turkiet.

“Vi har inte bråttom”

I juni håller Nato ett toppmöte där Sverige och Finlands ansökningar skulle kunna behandlas.

– Det är ju inte vi som har bråttom, kommenterade en talesperson för den turkiska regeringen i ett uttalande om Sveriges ansökningsprocess.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen