JUST NU: Sverige deltar i stor Natoövning – samlas i Rysslands grannland

2022 05 16

Svensk militär ansluter till en storskalig militärövning organiserad av försvarsalliansen Nato.

Under dagen samlas Natotrupper för att inleda en stor övning i militär regi i Estland.

Fjorton länder ingår i övningen, och däribland återfinns Sverige som idag förväntas lämna ett officiellt besked om att skicka in en ansökan till Nato, rapporterar Aftonbladet.

Ska öva i veckor

I övningen deltar totalt 18 000 soldater från de 14 länderna. Trupperna förväntas att öva tillsammans under ett par veckors tid.

– Övningar som denna visar att Nato står starka och redo att försvara våra länder mot alla hot, säger Natos talesperson Oana Lungescu till tidningen.

Ska försvara “varje tum”

Militärövningen skulle ha ägt rum oberoende av kriget i Ukraina, men anses nu än viktigare efter det ryska anfallskriget.

– Den är planerad långt innan Rysslands brutala och oberättigade invasion av Ukraina, men det här minskar risken för missförstånd om vår beslutsamhet att skydda och försvara varje tum av vårt territorium, säger Oana Lungescu.

Rubrik ett

Just Estland är det senaste av länderna i raden att hylla den svenska anslutningen till Nato. Enligt Estlands utrikesminister Eva-Maria Liimets innebär det en välkommen förstärkning i Östersjöområdet.

– Det skulle innebära att vi har en mer robust närvaro både på land, i luften och  marint, säger hon till Reuters.

S säger ja

Under gårdagen meddelade Socialdemokraterna att partiet säger ja till Nato.

– Socialdemokraterna ska därmed verka för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium, meddelade partiet i ett pressmeddelande.

Officiellt besked väntas idag

Det är dock först idag som regeringen officiellt förväntas att fatta det historiska beslutet. Klockan 10.30 debatterar riksdagen om därefter samlas regeringen för att lämna besked.

– Exakt när ansökan skickas in kan jag inte säga men beslutet kommer att fattas idag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT.

Nato vill agera snabbt

Peter Hultqvist betonar att flera Natoländer snabbt vill ha in Sverige i alliansen. Han meddelar också att Turkiets hårda kritik mot ett svensk medlemskap inte står i vägen för ansökningsprocessen.

– Vi kommer att sända en grupp tjänstemän som kommer att föra diskussioner och ha en dialog med Turkiet, så får vi se hur den här frågan ska lösas ut och vad det här egentligen handlar om. Men de signaler vi har fått från Nato är att det finns en enighet om att både Sverige och Finland ska få komma in, säger försvarsministern.

Foto: Försvarsmakten resp Nato

Text: Redaktionen