Mycket positivt besked för hela Sverige

2021 10 15

Oron har varit stor för att pandemin skulle förvärras i oktober men nu kommer ett mycket positivt besked i Västra Götaland som har det lägsta antalet covidpatienter på intensiven sedan pandemin startade.

Just nu vårdas endast två personer på intensivvårdsavdelningarna för covid i hela Västra Götalandsregionen vilket är rekord – åt rätt håll.

Är tacksamma

– Vi är tacksamma att det ligger på så låga nivåer. Det gör att vi får andas, så att vi kan förbereda oss för antingen en fjärde våg eller en svår influensa, säger chefläkare Sara Degerman Carlsson vid Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås till GT.

På Sahlgrenska Universitetssjukhusets intensiv vårdas två personer för covid-19 och på regionens övriga sjukhus finns inte en enda covidpatient på intensiven för närvarande. Bara den 4 september 2020 har det varit lika få som intensivvårdas i regionen efter att pandemin tog fart.

Osäkerhet framöver

På Södra Älvsborgs Sjukhus är man väldigt glad över utvecklingen.

– Vi är tacksamma. Vi arbetar fortfarande i beredskap för att kunna hantera luftvägssmitta som kan kräva både sjukhusinläggningar och intensivvård, säger chefläkare Sara Degerman Carlsson till GT. Hon betonar att det finns en osäkerhet kring hur länge vaccinet är verksamt och att det även finns risk för att influensan kan slå hårdare i år.

Befarar svår influensavåg

– Vi hade ingen influensa förra året och en mild influensa året dessförinnan. Många spår att vi nu får en svår influensavåg. Det är också en sjukdom som ger behov av sjukhus- och intensivvård. För några år sedan hade vi mellan sex och sju tusen dödsfall i influensa i landet, säger hon.

Otroligt skönt i Skaraborg

Även på Skaraborgs Sjukhus är glädjen stor över den rejäla nedgången avseende covidpatienter.

– Det är otroligt skönt att vi inte har någon i respirator. Sedan får man inte glömma bort att en del av dem vi har inneliggande är rejält sjuka fortfarande. Problemet är inte över, säger överläkare Erik Backhaus på infektionskliniken i Skövde.

Statistiken visar att 40 covidpatienter sjukhusvårdas i Västra Götalandsregionen, varav 28 på Sahlgrenska, 5 på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås, 5 på Skaraborgs Sjukhus i Skövde och två 2 på NU-sjukvården vilket inkluderar Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Uddevalla Sjukhus.

ANALYS

Förra året 2020 förvärrades läget snabbt med många fler intensivvårdade omkring 20 oktober och kring 2 november var läget alarmerande med kraftigt ökande antal. Oron har varit stor hos flera experter i samband med att Sverige öppnade upp och bland annat är det en slags dragkamp mellan den negativa faktorn att smittan sprids mer när det är kallare väder och den positiva faktorn vilket är att många till skillnad från i fjol nu är vaccinerade.

Vaccinet är fantastiskt

Något facit har vi inte ännu men utvecklingen ser i nuläget mycket positiv ut jämfört med i fjol. Vaccinet är fantastiskt värdefullt och räddar tusentals och åter tusentals liv.

Den främsta osäkerheten framöver avser de ovaccinerade och de äldre som fick vaccinet för 5 – 6 månader sedan då det visat sig att vaccinets effekt avtar kraftigt efter hand. Därför har nu vaccinering av 85-plussare inletts och på en del håll har man även inlett vaccinering av 80-plussare.

[yop_poll id="771"]

Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen