Mycket positivt besked för hela Sverige

2021 10 15

Oron har varit stor för att pandemin skulle förvärras i oktober men nu kommer ett mycket positivt besked i Västra Götaland som har det lägsta antalet covidpatienter på intensiven sedan pandemin startade.

Just nu vårdas endast två personer på intensivvårdsavdelningarna för covid i hela Västra Götalandsregionen vilket är rekord – åt rätt håll.

Är tacksamma

– Vi är tacksamma att det ligger på så låga nivåer. Det gör att vi får andas, så att vi kan förbereda oss för antingen en fjärde våg eller en svår influensa, säger chefläkare Sara Degerman Carlsson vid Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås till GT.

På Sahlgrenska Universitetssjukhusets intensiv vårdas två personer för covid-19 och på regionens övriga sjukhus finns inte en enda covidpatient på intensiven för närvarande. Bara den 4 september 2020 har det varit lika få som intensivvårdas i regionen efter att pandemin tog fart.

Osäkerhet framöver

På Södra Älvsborgs Sjukhus är man väldigt glad över utvecklingen.

– Vi är tacksamma. Vi arbetar fortfarande i beredskap för att kunna hantera luftvägssmitta som kan kräva både sjukhusinläggningar och intensivvård, säger chefläkare Sara Degerman Carlsson till GT. Hon betonar att det finns en osäkerhet kring hur länge vaccinet är verksamt och att det även finns risk för att influensan kan slå hårdare i år.

Befarar svår influensavåg

– Vi hade ingen influensa förra året och en mild influensa året dessförinnan. Många spår att vi nu får en svår influensavåg. Det är också en sjukdom som ger behov av sjukhus- och intensivvård. För några år sedan hade vi mellan sex och sju tusen dödsfall i influensa i landet, säger hon.

Otroligt skönt i Skaraborg

Även på Skaraborgs Sjukhus är glädjen stor över den rejäla nedgången avseende covidpatienter.

– Det är otroligt skönt att vi inte har någon i respirator. Sedan får man inte glömma bort att en del av dem vi har inneliggande är rejält sjuka fortfarande. Problemet är inte över, säger överläkare Erik Backhaus på infektionskliniken i Skövde.

Statistiken visar att 40 covidpatienter sjukhusvårdas i Västra Götalandsregionen, varav 28 på Sahlgrenska, 5 på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås, 5 på Skaraborgs Sjukhus i Skövde och två 2 på NU-sjukvården vilket inkluderar Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Uddevalla Sjukhus.

ANALYS

Förra året 2020 förvärrades läget snabbt med många fler intensivvårdade omkring 20 oktober och kring 2 november var läget alarmerande med kraftigt ökande antal. Oron har varit stor hos flera experter i samband med att Sverige öppnade upp och bland annat är det en slags dragkamp mellan den negativa faktorn att smittan sprids mer när det är kallare väder och den positiva faktorn vilket är att många till skillnad från i fjol nu är vaccinerade.

Vaccinet är fantastiskt

Något facit har vi inte ännu men utvecklingen ser i nuläget mycket positiv ut jämfört med i fjol. Vaccinet är fantastiskt värdefullt och räddar tusentals och åter tusentals liv.

Den främsta osäkerheten framöver avser de ovaccinerade och de äldre som fick vaccinet för 5 – 6 månader sedan då det visat sig att vaccinets effekt avtar kraftigt efter hand. Därför har nu vaccinering av 85-plussare inletts och på en del håll har man även inlett vaccinering av 80-plussare.

[yop_poll id="771"]