MUF:s nya ordförande ska avsättas i hemlig plan uppger flera källor

2021 05 21

Moderata Ungdomsförbundets nyvalda ordförande Matilda Ekeblad ska avsättas som del i en hemlig plan för att ta över partiet och utse ny partiledare.

Det är en av komponenterna i en plan som enligt flera källor är tänkt att verkställas om Ulf Kristersson misslyckas med att bli statsminister uppger Expressen. Tidningen har fått information om att flera personer med insyn uppger att den så kallade Wykmanfalangen – som består av en rad personer kring Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman – har för avsikt att avpollettera Matilda Ekeblad för att istället göra Douglas Thor till ny MUF-ordförande. Han leder i dag Moderata Studenter och som tilltänkt ordförande för MUF kan han spela en viktig roll när det gäller att utse Moderaternas nästa partiledare tillika Sveriges nästa statsministerkandidat, menar Expressen.

Matilda Ekeblad har inte suttit längre än 6 månader på sin post men är alltså redan en bricka i det interna maktspelet inom Moderaternas yttersta ledning enligt tidningen som även framhåller att personer i Wykmanfalangen avfärdar uppgifterna.

Matilda är från Boxholm i Östergötland och är den första kvinnan på 20 år som valts till ordförande i MUF.

– Jag tycker att Moderaterna ska ta ledartröjan för miljö, klimat och sjukvård, sa hon till SVT när hon blev vald i november. Som MUF-ledare har hon även en plats i Moderaternas viktiga partistyrelse.

[yop_poll id="81"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen