MUF:s nya ordförande ska avsättas i hemlig plan uppger flera källor

2021 05 21

Moderata Ungdomsförbundets nyvalda ordförande Matilda Ekeblad ska avsättas som del i en hemlig plan för att ta över partiet och utse ny partiledare.

Det är en av komponenterna i en plan som enligt flera källor är tänkt att verkställas om Ulf Kristersson misslyckas med att bli statsminister uppger Expressen. Tidningen har fått information om att flera personer med insyn uppger att den så kallade Wykmanfalangen – som består av en rad personer kring Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman – har för avsikt att avpollettera Matilda Ekeblad för att istället göra Douglas Thor till ny MUF-ordförande. Han leder i dag Moderata Studenter och som tilltänkt ordförande för MUF kan han spela en viktig roll när det gäller att utse Moderaternas nästa partiledare tillika Sveriges nästa statsministerkandidat, menar Expressen.

Matilda Ekeblad har inte suttit längre än 6 månader på sin post men är alltså redan en bricka i det interna maktspelet inom Moderaternas yttersta ledning enligt tidningen som även framhåller att personer i Wykmanfalangen avfärdar uppgifterna.

Matilda är från Boxholm i Östergötland och är den första kvinnan på 20 år som valts till ordförande i MUF.

– Jag tycker att Moderaterna ska ta ledartröjan för miljö, klimat och sjukvård, sa hon till SVT när hon blev vald i november. Som MUF-ledare har hon även en plats i Moderaternas viktiga partistyrelse.

[yop_poll id="81"]