MORGAN JOHANSSON: “Har fått väldigt många ryggdunkar”

2022 06 09

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) känner ett starkt stöd efter att ha varit på vippen att tvingas lämna sin post.

En röst avgjorde – Amineh Kakabaveh räddade Morgan Johansson från att avsättas från sin plats i regeringen med minsta möjliga marginal i tisdags. 

Själv känner sig ministern i toppform. Efter omröstningen fick han en kram av statsminister Magdalena Johansson, men även från andra håll upplever han starkt stöd.

Pekar ut “förlorare”

Morgan Johansson pekar dessutom ut en stor förlorare i den senaste veckans turbulens.

– Jag tror att den stora förloraren inte är politiken och demokratin som sådan. Den stora förloraren är Ulf Kristersson. Jag har de senaste dagarna fått väldigt många ryggdunkar, inte bara av partivänner. Många har kommit fram och sagt att de har röstat på Moderaterna i många år, men inte kommer göra det igen eftersom det var omdömeslöst, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

“Spottar ur sig mitt namn”

Ministern menar att han blivit utsatt för en smutskastningskampanj riktad mot honom personligen, som sannolikt kommer att fortsätta under valrörelsen.

– Det räcker med att titta på debatterna nu, de nästan spottar ur sig mitt namn från talarstolen, säger Morgan Johansson.

Kritik för twittrande

Kritik har även riktats mot Morgan Johansson för att ha ett högt tonläge på sociala medier och Twitter i synnerhet. Enligt ministern handlar anklagelserna om avundsjuka för att Socialdemokraterna vunnit debatterna mot högern.

– De ser gärna att jag försvinner från Twitter och andra sociala medier. Men det kan de bara glömma. Jag tänker inte backa undan för den typen av kritik, säger Johansson till DN.

Leif GW Persson ryckte ut

Igår gick den omåttligt populära tv-kriminologen Leif GW Persson ut och gav sitt stöd till Morgan Johansson

– Han är stark i den meningen. Jag hade bett dem fara åt helvete, säger han till Expressen.

Leif GW Persson kritiserade även tidpunkten för misstroendeförklaringen och menade att det inte skulle gjort någon skillnad eftersom polisen snart går på sommarsemester.

Ansågs “glappkäftig” av KU

Morgan Johansson har fått hård kritik den senaste tiden, inte minst efter en granskning av Konstitutionsutskottet (KU). Ministern ansågs vara “glappkäftig”, enligt KU-ledamoten Mia Sydow Mölleby (V).

– Fortsätter det på det här viset så är det tveksamt om man kan vara minister om man inte har koll på vad man säger, säger hon till Svenska Dagbladet.

Räddades med en röst

Förra veckan väckte Sverigedemokraterna misstroende mot Johansson tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

Det var ovisst in i det sista hur det skulle sluta, men efter en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och partilösa Amineh Kakabaveh räddades ministern med en rösts marginal.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen