MORGAN JOHANSSON: “Har fått väldigt många ryggdunkar”

2022 06 09

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) känner ett starkt stöd efter att ha varit på vippen att tvingas lämna sin post.

En röst avgjorde – Amineh Kakabaveh räddade Morgan Johansson från att avsättas från sin plats i regeringen med minsta möjliga marginal i tisdags. 

Själv känner sig ministern i toppform. Efter omröstningen fick han en kram av statsminister Magdalena Johansson, men även från andra håll upplever han starkt stöd.

Pekar ut “förlorare”

Morgan Johansson pekar dessutom ut en stor förlorare i den senaste veckans turbulens.

– Jag tror att den stora förloraren inte är politiken och demokratin som sådan. Den stora förloraren är Ulf Kristersson. Jag har de senaste dagarna fått väldigt många ryggdunkar, inte bara av partivänner. Många har kommit fram och sagt att de har röstat på Moderaterna i många år, men inte kommer göra det igen eftersom det var omdömeslöst, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

“Spottar ur sig mitt namn”

Ministern menar att han blivit utsatt för en smutskastningskampanj riktad mot honom personligen, som sannolikt kommer att fortsätta under valrörelsen.

– Det räcker med att titta på debatterna nu, de nästan spottar ur sig mitt namn från talarstolen, säger Morgan Johansson.

Kritik för twittrande

Kritik har även riktats mot Morgan Johansson för att ha ett högt tonläge på sociala medier och Twitter i synnerhet. Enligt ministern handlar anklagelserna om avundsjuka för att Socialdemokraterna vunnit debatterna mot högern.

– De ser gärna att jag försvinner från Twitter och andra sociala medier. Men det kan de bara glömma. Jag tänker inte backa undan för den typen av kritik, säger Johansson till DN.

Leif GW Persson ryckte ut

Igår gick den omåttligt populära tv-kriminologen Leif GW Persson ut och gav sitt stöd till Morgan Johansson

– Han är stark i den meningen. Jag hade bett dem fara åt helvete, säger han till Expressen.

Leif GW Persson kritiserade även tidpunkten för misstroendeförklaringen och menade att det inte skulle gjort någon skillnad eftersom polisen snart går på sommarsemester.

Ansågs “glappkäftig” av KU

Morgan Johansson har fått hård kritik den senaste tiden, inte minst efter en granskning av Konstitutionsutskottet (KU). Ministern ansågs vara “glappkäftig”, enligt KU-ledamoten Mia Sydow Mölleby (V).

– Fortsätter det på det här viset så är det tveksamt om man kan vara minister om man inte har koll på vad man säger, säger hon till Svenska Dagbladet.

Räddades med en röst

Förra veckan väckte Sverigedemokraterna misstroende mot Johansson tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

Det var ovisst in i det sista hur det skulle sluta, men efter en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och partilösa Amineh Kakabaveh räddades ministern med en rösts marginal.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen