JUST NU: Leif GW Persson backar Morgan Johansson

2022 06 08

Kriminologen och tv-profilen Leif GW Persson går samtidigt till hård attack mot partierna bakom misstroendeförklaringen.

Morgan Johansson (S) sitter kvar som justitie- och inrikesminister efter att ha klarat sig i gårdagens misstroendeomröstning med minsta möjliga marginal.

Nu får ministern stöd av tv-profilen Leif GW Persson som inte heller skräder på orden vad han tycker om Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraternas försök att avsätta Johansson.

“Hade inte hänt ett dugg”

– För det första var det en jävla korkad tidpunkt, det hade med fördel kunnat vänta till efter valet. Och sedan undrar jag vad man hade hoppats åstadkomma i sak. Inte ett jävla dugg! Det är ju sommarsemester! Det kan väl ändå inte ha undgått dem? Och valet är om tre månader. Det hade inte hänt ett dugg med polisen utan hade fortsatt som förut utan Morgan, säger Leif GW Persson i en intervju med Expressen.

Slöt fred med öl

Tv-profilen lärde känna Morgan Johansson under en konferens i London för 30 år sedan. 

Johansson var förbannad på “GW” för att kriminologen hade kallat ministern för “kort, tjock och korkad” i media, men slöt fred efter att Persson erbjudit sig att bjuda på öl, skriver tidningen.

Hyllar ministern

Leif GW Persson öser beröm över Johansson och menar att han är “jävligt seg och rak”. Enligt honom är det Polismyndigheten som inte klarar sitt uppdrag och ansvaret bör enligt professorn inte ligga på justitieministern.

Han säger också att Morgan Johansson kommer att stå pall trots misstroendeförklaringen.

– Han är stark i den meningen. Jag hade bett dem fara åt helvete, säger han till Expressen.

Johansson upplever stöd

Morgan Johansson själv upplever ett starkt stöd inom partiet och anklagar högern för att utsätta honom för en smutskastningskampanj med avsikt att tysta honom.

– Det kan de bara glömma. Jag tänker inte backa undan för den typen av kritik, säger ministern till Dagens Nyheter.

Moderaterna kritiserar regeringen

Oppositionen med Moderaterna i spetsen har riktat stark kritik mot hela regeringen både före och efter misstroendeomröstningen.

– Det rimliga hade varit att statsministern själv lyfte bort en misslyckad justitieminister och ersatte honom med en annan. Så hade man gjort i en normal demokrati, säger Ulf Kristersson till SVT.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen