MORGAN JOHANSSON: “Har fått väldigt många ryggdunkar”

2022 06 09

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) känner ett starkt stöd efter att ha varit på vippen att tvingas lämna sin post.

En röst avgjorde – Amineh Kakabaveh räddade Morgan Johansson från att avsättas från sin plats i regeringen med minsta möjliga marginal i tisdags. 

Själv känner sig ministern i toppform. Efter omröstningen fick han en kram av statsminister Magdalena Johansson, men även från andra håll upplever han starkt stöd.

Pekar ut “förlorare”

Morgan Johansson pekar dessutom ut en stor förlorare i den senaste veckans turbulens.

– Jag tror att den stora förloraren inte är politiken och demokratin som sådan. Den stora förloraren är Ulf Kristersson. Jag har de senaste dagarna fått väldigt många ryggdunkar, inte bara av partivänner. Många har kommit fram och sagt att de har röstat på Moderaterna i många år, men inte kommer göra det igen eftersom det var omdömeslöst, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

“Spottar ur sig mitt namn”

Ministern menar att han blivit utsatt för en smutskastningskampanj riktad mot honom personligen, som sannolikt kommer att fortsätta under valrörelsen.

– Det räcker med att titta på debatterna nu, de nästan spottar ur sig mitt namn från talarstolen, säger Morgan Johansson.

Kritik för twittrande

Kritik har även riktats mot Morgan Johansson för att ha ett högt tonläge på sociala medier och Twitter i synnerhet. Enligt ministern handlar anklagelserna om avundsjuka för att Socialdemokraterna vunnit debatterna mot högern.

– De ser gärna att jag försvinner från Twitter och andra sociala medier. Men det kan de bara glömma. Jag tänker inte backa undan för den typen av kritik, säger Johansson till DN.

Leif GW Persson ryckte ut

Igår gick den omåttligt populära tv-kriminologen Leif GW Persson ut och gav sitt stöd till Morgan Johansson

– Han är stark i den meningen. Jag hade bett dem fara åt helvete, säger han till Expressen.

Leif GW Persson kritiserade även tidpunkten för misstroendeförklaringen och menade att det inte skulle gjort någon skillnad eftersom polisen snart går på sommarsemester.

Ansågs “glappkäftig” av KU

Morgan Johansson har fått hård kritik den senaste tiden, inte minst efter en granskning av Konstitutionsutskottet (KU). Ministern ansågs vara “glappkäftig”, enligt KU-ledamoten Mia Sydow Mölleby (V).

– Fortsätter det på det här viset så är det tveksamt om man kan vara minister om man inte har koll på vad man säger, säger hon till Svenska Dagbladet.

Räddades med en röst

Förra veckan väckte Sverigedemokraterna misstroende mot Johansson tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

Det var ovisst in i det sista hur det skulle sluta, men efter en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och partilösa Amineh Kakabaveh räddades ministern med en rösts marginal.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Många svenskar får nytt SMS – “Tömmer folks bankkonton”

2024 09 04

Nu utfärdas varningar för en ny bedrägerivåg.

Bedrägerier ställer alltjämt till med stora problem.

Bedragare använder olika metoder för att lura folk på pengar, och drar nytta av teknologiska framsteg.

Det innebär att det blir allt svårare att skilja på vad som är riktigt och vad som är bedrägeriförsök.

Ny varning

Under den senaste tiden har många svenskar drabbats av SMS som dels erbjuder extrajobb, och dels bjuder in till “investering” i krypto.

Det konstaterar Säkerhetskollen.

– Under de senaste dagarna har väldigt många svenska användare fått SMS som påstår sig erbjuda extrajobb, framhåller sajten.

– Vi vill därför varna allmänheten för ett pågående och mycket aktivt bedrägeri, känt som kryptobedrägeri, som har sitt syfte att tömma folks bankkonton.

Så fungerar det

Säkerhetskollen förklarar hur det hela fungerar.

– I detta bedrägeri inleder brottslingarna kontakt med potentiella offer via SMS, ofta genom att använda ett förfalskat telefonnummer eller ett kontantkort för att dölja sin identitet.

– Målet med bedrägeriet är att "mata" offren med små vinster för att bygga förtroende innan de till slut stjäl allt och "slaktar" deras ekonomi även kallad "Pig Butchering". Detta kan göras genom att investera i kryptovaluta eller liknande.

“Sprid gärna vidare”

Säkerhetskollen fortsätter.

– Var uppmärksam på denna typ av bedrägeriförsök och sprid gärna informationen vidare för att förhindra att fler faller offer.

Allmänheten uppmanas att vara skeptisk mot oväntade meddelanden, aldrig avslöja personlig information och inte låta sig luras av små vinster.

Går att anmäla

Ett typiskt bedrägeri-SMS kan lyda så här:

– Vi rekryterar deltidsjobb, lättjobbat, 800-3 000 kronor om dagen.

Därefter följer en uppmaning om att klicka på en länk för att nå en påstådd kontaktperson.

Polisen understryker att det alltid går att anmäla bedrägerier.

– Om du misstänker att du blivit utsatt för telefonbedrägeri ska du göra en polisanmälan och kontakta din bank.

Foto: B. Tromp

Text: Redaktionen


Nya uppgifter – här är skatten som ska sänkas 2025

2024 09 04

Regeringen har ytterligare en skattesänkning på gång.

Under den senaste tiden har många mindre svenska bryggerier haft det kämpigt.

Larm har kommit om att om ingenting görs så kommer många av bryggerierna att behöva slå igen.

Det vill regeringen nu åtgärda genom att sänka alkoholskatten på öl från småbryggerier.

Det rapporterar SR Ekot.

Tidöpartierna överens

Enligt uppgifter till SR så ska Tidöpartierna vara överens om saken.

Det handlar om att producenter som tillverkar högst 3 miljoner liter öl per år ska få sänkt skatt.

En sådan skattesänkning väntas införas i juli 2025.

“Skulle främja"

Företrädare för Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna skrev om saken i en debattartikel i Aftonbladet i juli.

– Sänkt skatt på lokalproducerad öl skulle främja svenska mikrobryggerier och ge dem bättre förutsättningar att expandera och utveckla sina ölsorter, skrev man då.

Varit ett problem

Branschorganisationen Sveriges Oberoende Bryggerier har tidigare påtalat utmaningarna som branschen befinner sig i, och riktat uppmaningar till regeringen.

– Den svenska ölmarknaden karaktäriseras av stordrifts- och samordningsfördelar som begränsar små bryggeriers tillväxtmöjligheter, framhåller organisationen i en rapport.

– Marknadsmisslyckandet är ett internationellt problem och väl dokumenterat. Samtliga länder inom EU, Norge och USA har därför vidtagit åtgärder för att kompensera mindre bryggerier. Detta med undantag för Sverige och Spanien.

“Beroende av det”

Organisationen pekar på att skattesänkningar krävs för tillväxt.

– För att kunna växa till större volymer, där även export blir möjlig och lönsam, är hemmamarknaden ytterst viktig för småbryggerierna. 

– Den inhemska skattesatsen blir därmed avgörande för tillväxtförutsättningarna. 

– Detta när små bryggerier ska konkurrera både med stora inhemska bryggerier med betydande skal- och samordningsfördelar och mindre utländska hantverksbryggerier som åtnjuter skattereduktioner på hemmamarknaden. 

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen