Moderat profil byter till Kristdemokraterna

2022 11 06

Moderaternas tidigare kommunalråd i Sölvesborg lämnar partiet och går över till KD. Samtidigt ägde en stor manifestation rum i Sölvesborg i går.

Det handlar om toppolitikern Paul Andersson som var en av strategerna bakom beslutet att bilda Samstyret i Sölvesborgs kommun.

Kommunalråd för Moderaterna

Samstyret var den koalition som vann valet i Sölvesborgs kommunval 2018 och som bestod av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet som står för Sölvesborg och Lister.

När Emilie Pilthammar (M) slutade som kommunalråd tog Paul Andersson (M) över. Men nu lämnar han partiet.

– Politik är kompromisser om man inte har 50%. Jag fokuserar därför på politikens riktning så man förflyttar sig i rätt riktning, framhåller Paul Andersson.

– När därför Moderaterna lokalt i Sölvesborg nu väljer att överge Samstyret och styra nästa period ihop med de röda kan jag inte ställa upp längre. Det finns många trevliga sossar, men politikens inriktning med kollektivet i centrum är helt fel för mig.

Vill inte styra med Socialdemokraterna

Moderaterna har nu bildat styre i Sölvesborgs kommun tillsammans med Socialdemokraterna. Med på tåget finns även Centern och SoL-partiet.

– Jag sa direkt efter moderaternas interna omröstning att jag inte tänkte styra med Socialdemokraterna så jag började tänka på vad jag skulle göra, framför Paul Andersson.

– Hade några olika vägar att gå och nu efter några veckor är det svåra beslutet fattat. Jag byter parti till Sölvesborgs enda kvarvarande borgerliga parti, Kristdemokraterna.

Manifestation på lördagen

I går lördag ägde en manifestation rum på Stortorget i Sölvesborg där deltagarna vädjade till Moderaterna om att komma tillbaka till Samstyret.

– Jag lade min röst på Moderaterna med förhoppningen att de skulle fortsätta med Samstyret i fyra år till. Jag är missnöjd, säger demonstrationens initiativtagare Benny Seferi som till vardags jobbar som bussförare.

En av manifestationens deltagare var ingen mindre än Louise Erixon (SD).

Jag vill kommunicera, och det har också KD gjort, att famnen är öppen att komma tillbaka. Det här styret behöver inte ens tillträda den 19 december, säger hon till SVT.

– Det kan vara så att vi kanske får ett samstyre ändå, säger Louise Erixon (SD).

Topprekrytering för KD

Det finns ett betydande missnöje bland moderater i Sölvesborg över att M gått samman med S och Paul Anderssons beslut att lämna Moderaterna får mycket stor uppmärksamhet.

För Kristdemokraterna är beskedet en positiv överraskning.

– Vi är glada att Paul ha valt oss. Det är en topprekrytering, säger Robert Manea, KD:s gruppledare i Sölvesborgs kommun, till Sydöstran.

För Paul Andersson låg KD nära till hands.

– Jag kände att det var det parti som låg mig närmast i mina grundvärderingar. När jag en gång valde att engagera mig politiskt så var det mellan just Moderaterna och Kristdemokraterna, säger han till tidningen. 

Siktar på nytt samstyre

Paul Andersson har varit moderat i flera årtionden och kände viss vemod när han fattade beslutet.

– För trettio år sedan blev jag medlem i Moderaterna under [stadsfestivalen] Killebom och har sedan dess varit aktiv på diverse poster i och för partiet. Jag blev medlem främst för att värna den personliga friheten.

– Lite vemod känner jag, men samtidigt spänd förväntan över vad som sker framöver, betonar Paul Andersson på sin Facebooksida.

Nu är hans fokus Sölvesborgs nästa kommunval och det råder ingen tvekan om vad som är hans mål.

– Nu tar jag sikte på ett nytt Samstyre senast 2026, framhåller Paul Andersson – numera kristdemokrat.

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen