Moderat profil byter till Kristdemokraterna

2022 11 06

Moderaternas tidigare kommunalråd i Sölvesborg lämnar partiet och går över till KD. Samtidigt ägde en stor manifestation rum i Sölvesborg i går.

Det handlar om toppolitikern Paul Andersson som var en av strategerna bakom beslutet att bilda Samstyret i Sölvesborgs kommun.

Kommunalråd för Moderaterna

Samstyret var den koalition som vann valet i Sölvesborgs kommunval 2018 och som bestod av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet som står för Sölvesborg och Lister.

När Emilie Pilthammar (M) slutade som kommunalråd tog Paul Andersson (M) över. Men nu lämnar han partiet.

– Politik är kompromisser om man inte har 50%. Jag fokuserar därför på politikens riktning så man förflyttar sig i rätt riktning, framhåller Paul Andersson.

– När därför Moderaterna lokalt i Sölvesborg nu väljer att överge Samstyret och styra nästa period ihop med de röda kan jag inte ställa upp längre. Det finns många trevliga sossar, men politikens inriktning med kollektivet i centrum är helt fel för mig.

Vill inte styra med Socialdemokraterna

Moderaterna har nu bildat styre i Sölvesborgs kommun tillsammans med Socialdemokraterna. Med på tåget finns även Centern och SoL-partiet.

– Jag sa direkt efter moderaternas interna omröstning att jag inte tänkte styra med Socialdemokraterna så jag började tänka på vad jag skulle göra, framför Paul Andersson.

– Hade några olika vägar att gå och nu efter några veckor är det svåra beslutet fattat. Jag byter parti till Sölvesborgs enda kvarvarande borgerliga parti, Kristdemokraterna.

Manifestation på lördagen

I går lördag ägde en manifestation rum på Stortorget i Sölvesborg där deltagarna vädjade till Moderaterna om att komma tillbaka till Samstyret.

– Jag lade min röst på Moderaterna med förhoppningen att de skulle fortsätta med Samstyret i fyra år till. Jag är missnöjd, säger demonstrationens initiativtagare Benny Seferi som till vardags jobbar som bussförare.

En av manifestationens deltagare var ingen mindre än Louise Erixon (SD).

Jag vill kommunicera, och det har också KD gjort, att famnen är öppen att komma tillbaka. Det här styret behöver inte ens tillträda den 19 december, säger hon till SVT.

– Det kan vara så att vi kanske får ett samstyre ändå, säger Louise Erixon (SD).

Topprekrytering för KD

Det finns ett betydande missnöje bland moderater i Sölvesborg över att M gått samman med S och Paul Anderssons beslut att lämna Moderaterna får mycket stor uppmärksamhet.

För Kristdemokraterna är beskedet en positiv överraskning.

– Vi är glada att Paul ha valt oss. Det är en topprekrytering, säger Robert Manea, KD:s gruppledare i Sölvesborgs kommun, till Sydöstran.

För Paul Andersson låg KD nära till hands.

– Jag kände att det var det parti som låg mig närmast i mina grundvärderingar. När jag en gång valde att engagera mig politiskt så var det mellan just Moderaterna och Kristdemokraterna, säger han till tidningen. 

Siktar på nytt samstyre

Paul Andersson har varit moderat i flera årtionden och kände viss vemod när han fattade beslutet.

– För trettio år sedan blev jag medlem i Moderaterna under [stadsfestivalen] Killebom och har sedan dess varit aktiv på diverse poster i och för partiet. Jag blev medlem främst för att värna den personliga friheten.

– Lite vemod känner jag, men samtidigt spänd förväntan över vad som sker framöver, betonar Paul Andersson på sin Facebooksida.

Nu är hans fokus Sölvesborgs nästa kommunval och det råder ingen tvekan om vad som är hans mål.

– Nu tar jag sikte på ett nytt Samstyre senast 2026, framhåller Paul Andersson – numera kristdemokrat.

Text: Redaktionen