MINISTERNS VARNING: ”Farligare än kriget”

2022 05 24

– Brist på mat kan orsaka fler dödsfall än kriget i sig.

Det säger Storbritanniens transportminister Grant Shapps i en intervju med Sky News.

I takt med att Ryssland fortsätter att blockera Ukrainas viktigaste hamnar förhindras export av miljontals ton spannmål och andra jordbruksprodukter.

Ekonomisk kris

I intervjun med tv-kanalen framhäver Shapps att han är ”mycket oroad” över situationen.

Ukraina har stoppats från att exportera cirka 25 miljoner ton spannmål sedan Ryssland invaderade landet, vilket har resulterat i att de globala livsmedelspriserna skjutit i höjden.  

En ekonomisk kris och brist på mat i flera låginkomstländer kan bli förödande.

FN:s varning

FN har tidigare varnat för att Rysslands krig i Ukraina kan leda till en global kris som kan påverka livet för miljarder människor runt om i världen.  

– Vi står nu inför en perfekt storm som hotar att få förödande effekter för många utvecklingsländers ekonomier, konstaterade FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande.

Försöker hitta en lösning

Förra veckan träffade den brittiske transportministern Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov. Parterna diskuterade hur de tillsammans kan hitta en lösning på Ukrainas exportproblem. 

Målet är att landet ska kunna exportera spannmål trots pågående krig.

– Vi diskuterade detaljer som jag inte kan gå in på. Vi tittar på olika alternativ. Det finns många potentiella sätt att få ut spannmål och andra varor ur landet, säger Grant Shapps till Sky News.

Foto: R. Rychetsky resp President of Russia Office

Text: Redaktionen