Massiv solstorm kan slå mot jorden – händer bara vart 11:e år
2024 10 23
Solen har nått sin maximala fas i sin elvaåriga solcykel.
Det innebär att kraftiga utbrott och solstormar kan slå mot jorden som följd av den ökade aktiviteten.
– Ungefär vart elfte år, i höjd med solcykeln, vänder solens magnetiska poler. På jorden skulle det vara som att nord- och sydpolerna byter plats varje årtionde – och solen övergår från att vara lugn till ett aktivt och stormigt tillstånd, meddelar amerikanska rymdorganisationen Nasa i ett pressmeddelande.
"Enorma explosioner"
Toppfasen som solen nu har gått in i kan fortsätta även under kommande år.
Solaktiviteten påverkar i mycket hög utsträckning förhållanden i rymden som kallas rymdväder – något som i sin tur kan få konsekvenser även på jorden.
– Under den mest aktiva delen av cykeln, känd som solar maximum, kan solen släppa lös enorma explosioner av ljus, energi och solstrålning – som alla skapar förhållanden som kallas rymdväder, förklarar Nasa.
Förutom storslagna norrsken kan såväl satelliter i rymden som radio, GPS och elnät på jorden komma att störas, framhåller Nasa och konstaterar:
– Solaktivitet har lett till ökad synlighet och påverkan på satelliter och infrastruktur under de senaste månaderna.
Tidigare har forskar varnat för geomagnetiska stormar med potential att tillfälligt slå ut internet.
LÄS MER: Internet kan sluta fungera – i Sverige och övriga världen
Starkaste norrskenet på 500 år
I maj tidigare i år inträffade en händelse av just det slaget.
En störtflod av stora solutbrott och så kallade koronamassuktastningar (CME) i form av “moln” med laddade partiklar och magnetiska fält mot jorden.
– Vilket skapade den starkaste geomagnetiska stormen på jorden på två decennier – och möjligen bland de starkaste uppvisningarna av norrsken som registrerats de senaste 500 åren, förklarar Nasa.
Nyligen var det dags igen.
För knappt två veckor sedan noterades en geomagnetisk storm av kaliber fyra på den femgradiga skalan på väg mot jorden, vilket fick följden att norrsken kunde ses så långt söderut som på Kuba.
– Den här ökningen av aktivitet ger en spännande möjlighet att lära sig mer om vår närmaste stjärna – men den påverkar också hela vårt solsystem, även jorden, säger Jamie Favors, chef för Space Weather Program vid Nasas högkvarter i Washington.
Norrsken i Skåne natten till 11 oktober. Foto: MarcusOscarsson.se
Foto: Nasa
Text: Redaktionen