Massgrav med 200 personer påträffad

2022 03 26

Ett av de värsta bevisen hittills på Rysslands krigsbrott i Ukraina har nu uppdagats.

FN får in allt fler uppgifter på hur hemskt läget är i den Ukrainska staden Mariupol som bombats sönder och samman av ryssarna.

Satellitinformation

– FN har mottagit allt mer information som stödjer existensen av massgravar i den belägrade staden Mariupol, rapporterar CNN.

Med hjälp av satellitinformation har FN kunnat utröna mer om massgravarna bekräftar Matilda Borger som leder FN:s Granskningsgrupp i Ukraina.

200 personer

– Vi bedömer att en av massgravarna innehåller omkring 200 personer, säger Matilda Borger.

Tusentals personer befaras ha förlorat livet i Mariupol där ryska armén bombar mer eller mindre oavbrutet.

Redan tidigt i konflikten förstörde ryssarna stadens matbutiker vilket lett till svält.

– Det är riktigt vidrigt, folk äter upp katter och hundar för att överleva, säger Sveriges förre försvarsattachén Peter Lidén till SvD.

Svarta säckar

Ryssland har begått en rad krigsbrott i staden där bland annat ett förlossningssjukhus och en teater med flyktingar bombats sönder.

På grund av de ryska bombningar och de många dödsfallen mäktar stadens invånare inte med att hålla vanliga begravning av sina nära och kära. Man tvingas istället lägga liken i stora svarta säckar som sedan placeras i massgravar.

Finns filmbevis

Det råder inga tvivel om massgravarnas existens då det finns både filmbevis och bildbevis från staden.

FN framhåller att brist på mat, värme och vatten ligger bakom det faktum att dödstalen stiger i staden.

Dessutom har många dödats av de ryska militära attackerna och alla bomber som avfyrats mot staden.

Bombar shoppingcenter

– Vi har sett en rad trovärdiga rapporter om urskillningslösa attacker som avsiktligen har riktats mot civila. Ryska styrkor har förstört lägenhetsbyggnader, skolor, sjukhus, kritisk infrastruktur, civila fordon, shoppingcenter och ambulanser som lett till att tusentals har dödats och skadats, säger USA:s utrikesminister Tony Blinken i ett uttalande.

Syntes från himlen

USA är mycket upprörda över att Ryssland dödar vanliga civila ukrainare med flit.

– Det gäller Mariupols förlossningssjukhus, Mariupols teater som var tydligt markerat med ordet  “дети” som är barn på ryska, säger USA:s utrikesminister som betonar att ordet var skrivet med stora bokstäver som kunde ses från himlen.

Putins vanliga taktik

Den ryska diktatorns taktik att döda vanliga civila pensionärer, föräldrar och barn känns igen från många håll i världen.

– Putins styrkor använde samma taktik i Grozny i Tjetjenien och Aleppo i Syrien där de intensifierade sitt bombardemang av städerna för att  bryta ned människorna.

Chockar världen

– Deras försök att göra likadant i Ukraina chockar världen. President Zelensky har sagt att de ”dränker Ukrainas folk i blod och tårar”, framhåller Tony Blinken.

Foto: Andriy Levkivsky FB

Text: Redaktionen