LUFTFARTSMYNDIGHET: Plan från Arlanda var sekunder från att krascha

2022 07 12

En miss från flygledartornet var extremt nära att sluta i fullständig katastrof.

Ett flyg som avgick från Arlanda med destination Paris kunde ha slutat i en total mardröm.

Det visar en rapport från franska luftfartsmyndigheten, som vittnar om hur flygledartornet stod för ett allvarligt misstag i kommunikationen med Arlandaplanet, rapporterar Aftonbladet.

Sekunder från krasch

Flyget var bara sekunder från en krasch när det gick ned för landning på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris. 

Enligt den franska luftfartsmyndigheten flög planet 85 meter lägre än vad besättningen var medvetna om. 

Insåg misstaget 1,8 meter från marken

Det var först när piloterna flög så lågt som 1,8 meter från marken som flygledartornet insåg vad som var på väg att hända.

De skickliga piloterna kunde agera snabbt och tvingades avbryta landningsförsöket – annars hade kraschen varit ett faktum.

“Allvarligt och ovanligt”

Händelsen inträffade 23 maj tidigare i år. Ombord fanns 172 resenärer och planet hade hyrts från Norwegian av Airhub Aviation.

Flygexperten Jan Ohlsson är häpen över uppgifterna i rapporten.

– Det här är både allvarligt och ovanligt, säger han till Aftonbladet.

Pressade piloter

De som jobbade i flygledartornet under inflygningen är nu föremål för hård kritik då man anklagas för att ha kommunicerat fel höjduppgifter till planet från Arlanda.

Väder och fel inställningar på höjdmätaren i cockpiten ska också ha bidragit till dramatiken enligt piloterna som flög planet.

– Mycket tyder på att de här piloterna varit väldigt pressade. Sedan har flygledartornet rapporterat felaktig data till planet. Det hade kunnat bli en krock, det hade varit förödande, säger Jan Ohlsson till tidningen.

15 dödliga olyckor 2021

Flygkrascher är ovanligt, i synnerhet när det gäller passagerarplan, i förhållande till hur många flyg som är i omlopp i världen varje dag.

Enligt Flight Global var flygbolag världen över inblandade i totalt 15 dödliga olyckor 2021. Totalt dog 134 personer i flygkrascher under fjolåret.

Mest förödande i Sverige

Den mest förödande på svensk mark är fortfarande den som inträffade i Ängelholm 1964.

Ett plan från Bromma med destination Halmstad blev ombedda att flyga till den skånska staden istället på grund av dimma.

– När planet flög in mot Ängelholms flygplats i dåligt väder träffade höger landställ och vingspets en åker. Av de 43 personer som var ombord planet omkom 31 passagerare, beskriver GP olyckan i en sammanfattning om svenska flygkrascher.

Foto: J. I. Ramos Figueroa

Text: Redaktionen