LUFTFARTSMYNDIGHET: Plan från Arlanda var sekunder från att krascha

2022 07 12

En miss från flygledartornet var extremt nära att sluta i fullständig katastrof.

Ett flyg som avgick från Arlanda med destination Paris kunde ha slutat i en total mardröm.

Det visar en rapport från franska luftfartsmyndigheten, som vittnar om hur flygledartornet stod för ett allvarligt misstag i kommunikationen med Arlandaplanet, rapporterar Aftonbladet.

Sekunder från krasch

Flyget var bara sekunder från en krasch när det gick ned för landning på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris. 

Enligt den franska luftfartsmyndigheten flög planet 85 meter lägre än vad besättningen var medvetna om. 

Insåg misstaget 1,8 meter från marken

Det var först när piloterna flög så lågt som 1,8 meter från marken som flygledartornet insåg vad som var på väg att hända.

De skickliga piloterna kunde agera snabbt och tvingades avbryta landningsförsöket – annars hade kraschen varit ett faktum.

“Allvarligt och ovanligt”

Händelsen inträffade 23 maj tidigare i år. Ombord fanns 172 resenärer och planet hade hyrts från Norwegian av Airhub Aviation.

Flygexperten Jan Ohlsson är häpen över uppgifterna i rapporten.

– Det här är både allvarligt och ovanligt, säger han till Aftonbladet.

Pressade piloter

De som jobbade i flygledartornet under inflygningen är nu föremål för hård kritik då man anklagas för att ha kommunicerat fel höjduppgifter till planet från Arlanda.

Väder och fel inställningar på höjdmätaren i cockpiten ska också ha bidragit till dramatiken enligt piloterna som flög planet.

– Mycket tyder på att de här piloterna varit väldigt pressade. Sedan har flygledartornet rapporterat felaktig data till planet. Det hade kunnat bli en krock, det hade varit förödande, säger Jan Ohlsson till tidningen.

15 dödliga olyckor 2021

Flygkrascher är ovanligt, i synnerhet när det gäller passagerarplan, i förhållande till hur många flyg som är i omlopp i världen varje dag.

Enligt Flight Global var flygbolag världen över inblandade i totalt 15 dödliga olyckor 2021. Totalt dog 134 personer i flygkrascher under fjolåret.

Mest förödande i Sverige

Den mest förödande på svensk mark är fortfarande den som inträffade i Ängelholm 1964.

Ett plan från Bromma med destination Halmstad blev ombedda att flyga till den skånska staden istället på grund av dimma.

– När planet flög in mot Ängelholms flygplats i dåligt väder träffade höger landställ och vingspets en åker. Av de 43 personer som var ombord planet omkom 31 passagerare, beskriver GP olyckan i en sammanfattning om svenska flygkrascher.

Foto: J. I. Ramos Figueroa

Text: Redaktionen


Bryter vapenvilan – ”största attacken under kriget”

2025 03 21

Ukraina har drabbats av en av de största drönarattackerna under kriget.

Under natten till fredagen avfyrade Ryssland omkring 200 drönare mot ukrainska städer och byar.

En stor andel av drönarna sköts i väg mot Odessa. Omfattande eldsvådor rapporteras från flera platser i staden. Enligt ukrainska uppgifter kan det röra sig om den största attacken mot Odessa under det över tre år långa kriget.  

Majoriteten av drönarna avfyrades mot kritisk infrastruktur i hamnstaden. Detta trots att Rysslands diktator Vladimir Putin lovat att stoppa attackerna mot infrastruktur och energianläggningar.

I ett samtal med USA:s president Donald Trump gick Putin med på en ”delvis vapenvila” som innebär att attacker mot infrastruktur och energianläggningar ska upphöra.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekräftar att civil infrastruktur har attackerats.

– Som ett resultat av ockupanternas massiva bombningar i Odessaregionen bröt bränder ut i ett köpcentrum och flera butiker. Ett bostadshus har förstörts och tre barn har skadats, skriver han på X.

”Här har ni er vapenvilan”

Yevhen Shykats, som hjälper till att utreda attackerna i Odessa, anser att pratet om en vapenvila är tomma ord.

– Här har ni er vapenvila, säger ukrainaren till danska TV2 och hänvisar till  den enorma förstörelsen i staden.

– Vad är det för vapenvila? De fortsätter att attackera civil infrastruktur. Jag förstår inte hur vi ska kunna försonas med dem. Det är inte möjligt när de angriper oss på det här sättet och säger: "Låt oss sluta fred".

Premiärminister på besök

Den ryska attacken mot Odessa ägde rum under Tjeckiens premiärminister Petr Pavels besök i staden.  

Pavel träffade bland annat Ukrainas vice premiärminister Oleksij Kuleba. Under deras möte började flyglarmet tjuta. Flera ryska drönare noterades i luftrummet.

–  Det var under vårt möte som Ryssland avfyrade tre omgångar av Shahed-drönare mot staden. Hela den civiliserade världen borde se Rysslands brott mot Ukraina, säger Oleksij Kuleba enligt Kyiv Independent.

De iranskdesignade Shahed-drönarna är billiga att tillverka utifrån ett militärt perspektiv.

Exempelvis värderas modellen Shahed-136 till drygt 200 000 kronor, vilket innebär att varje nedskjutning av drönaren blir en dyr affär för Ukraina.

En luftvärnsrobot som bemöter attacken kostar mellan en och fem miljoner kronor, rapporterar New York Times.

Foto: Volodymyr Zelenskyj X

Text: Redaktionen


Nya regler i år för folk med trädgård – många vet inte om det

2025 03 21

Trädgårdsreglerna i Sverige har ändrats – igen.

Det var efter att Naturvårdsverket förra året gick ut med att det numera skulle vara förbjudet att elda i trädgården som stor förvirring uppstod.

Myndigheten baserade beskedet på en tolkning av ett EU-direktiv om bioavfall, men fick sedan backa och tillåta eldning av ris och grenar.

På grund av virrvarret gick dessutom närings- och energiminister Ebba Busch (KD) ut och förtydligade att regeringen inte infört något förbud.

Många kommuner fortsatte dock att kämpa med hur de nya direktiven egentligen skulle tolkas.

Nya regler från februari

Från och med 18 februari i år började nya regler att gälla i frågan.

Men det tycks många ha missat.

– Nej, det hade jag inte hört om. Det hade jag inte koll på, säger exempelvis en gävlebo som SR talat med.

Och enligt radion är mannen långt ifrån ensam.

Förändringen innebär dock en lättnad av reglerna och att folk i vissa fall nu får elda trädgårds- och parkavfall i trädgården.

– Med trädgårds- och parkavfall menas sådant avfall från skötsel av trädgårdar eller parker som är biologiskt nedbrytbart och består av gräsklipp, löv, grenar och andra växtdelar, förklarar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Kan införas lokala förbud

Kommunerna i landet har dock sista ordet. Det innebär att det kan finnas lokala begränsningar och förbud och det får inte eldas så att det stör grannar.

Det kan också vara så att tillfälliga förbud införs på grund av att SMHI varnar för gräsbränder.

– Ofta kan det vara snabbare och enklare att köra trädgårdsavfallet till en återvinningscentral som anvisas av kommunen än att elda det i sin trädgård. Avfall eller miljöfarliga ämnen får normalt aldrig eldas utomhus, förtydligar MSB.

När det gäller valborgsfirandet och första majbrasor måste det ansökas om tillstånd.

– Trädgårds- och parkavfall får eldas i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslagen.

Foto: Stanly8853

Text: Redaktionen