LUFTFARTSMYNDIGHET: Plan från Arlanda var sekunder från att krascha

2022 07 12

En miss från flygledartornet var extremt nära att sluta i fullständig katastrof.

Ett flyg som avgick från Arlanda med destination Paris kunde ha slutat i en total mardröm.

Det visar en rapport från franska luftfartsmyndigheten, som vittnar om hur flygledartornet stod för ett allvarligt misstag i kommunikationen med Arlandaplanet, rapporterar Aftonbladet.

Sekunder från krasch

Flyget var bara sekunder från en krasch när det gick ned för landning på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris. 

Enligt den franska luftfartsmyndigheten flög planet 85 meter lägre än vad besättningen var medvetna om. 

Insåg misstaget 1,8 meter från marken

Det var först när piloterna flög så lågt som 1,8 meter från marken som flygledartornet insåg vad som var på väg att hända.

De skickliga piloterna kunde agera snabbt och tvingades avbryta landningsförsöket – annars hade kraschen varit ett faktum.

“Allvarligt och ovanligt”

Händelsen inträffade 23 maj tidigare i år. Ombord fanns 172 resenärer och planet hade hyrts från Norwegian av Airhub Aviation.

Flygexperten Jan Ohlsson är häpen över uppgifterna i rapporten.

– Det här är både allvarligt och ovanligt, säger han till Aftonbladet.

Pressade piloter

De som jobbade i flygledartornet under inflygningen är nu föremål för hård kritik då man anklagas för att ha kommunicerat fel höjduppgifter till planet från Arlanda.

Väder och fel inställningar på höjdmätaren i cockpiten ska också ha bidragit till dramatiken enligt piloterna som flög planet.

– Mycket tyder på att de här piloterna varit väldigt pressade. Sedan har flygledartornet rapporterat felaktig data till planet. Det hade kunnat bli en krock, det hade varit förödande, säger Jan Ohlsson till tidningen.

15 dödliga olyckor 2021

Flygkrascher är ovanligt, i synnerhet när det gäller passagerarplan, i förhållande till hur många flyg som är i omlopp i världen varje dag.

Enligt Flight Global var flygbolag världen över inblandade i totalt 15 dödliga olyckor 2021. Totalt dog 134 personer i flygkrascher under fjolåret.

Mest förödande i Sverige

Den mest förödande på svensk mark är fortfarande den som inträffade i Ängelholm 1964.

Ett plan från Bromma med destination Halmstad blev ombedda att flyga till den skånska staden istället på grund av dimma.

– När planet flög in mot Ängelholms flygplats i dåligt väder träffade höger landställ och vingspets en åker. Av de 43 personer som var ombord planet omkom 31 passagerare, beskriver GP olyckan i en sammanfattning om svenska flygkrascher.

Foto: J. I. Ramos Figueroa

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen