LIVSMEDEL: Regeringen uppmanar köttkonsumenter – förbryllar forskare

2023 03 14

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) uppmanar svenska köttkonsumenter att välja svenskt kött för klimatets skull.

– Det primära tycker jag är att man som konsument, miljömedveten konsument, väljer svenskt så ofta man kan. Det är jätteviktigt, säger han till Sveriges Radio.

Peter Kullgren menar att det vore ett sätt att minska den konsumentframkallade klimatpåverkan.

Men matrådet sågas av forskare.

Att välja svenskt kött skulle bara marginellt bidra för klimatet. Det allra bästa avseende minskad klimatpåverkan är att äta mindre kött- och mejeriprodukter, menar Elin Röös, verksam vid Sveriges Lantbruksuniversitet och en av Sveriges främsta experter på matens klimatpåverkan.

– Skillnaden i klimatpåverkan mellan svensk animalieproduktion och produktion i de länder vi importerar från är liten, om den ens finns. Det finns inga bra data egentligen så det är högst oklart om det finns någon skillnad alls.

Vill inte lägga sig i

Den enda minskningen det går att tala om är den från transporter, men i det stora perspektivet är det en väldigt liten del, framhåller Elin Röös.

Men trots forskarnas enighet i frågan vill inte Peter Kullgren uppmana om att välja bort kött eller mejeriprodukter helt för klimatet skull.

– Jag avser inte lägga mig i människors matvanor om man äter kött en gång i veckan eller varje dag, säger han.

Myndighet: "Är annorlunda"

Nyligen uppmanade myndigheten Livsmedelsverket att minska radikalt på köttkonsumtionen. Dels av klimatskäl, men även för att må bättre och leva längre.

– För att värna både hälsan och klimatet behöver vi äta på ett annorlunda sätt än i dag. Det är en del av de stora framtidsutmaningarna, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Ny modell av Matcirkeln

Uppmaningen till svenska folket konkretiseras i en ny och grönare variant av den berömda Matcirkeln – ett verktyg som används för att visa hur man kan få i sig varierad kost och en mix av näringsämnen varje dag.

– Det är många som vill äta mer vegetariskt och oavsett om man äter kött ibland eller inte alls kan man nu äta från alla delar av Matcirkeln, säger Åsa Brugård Konde vidare.

LÄS MER: Ny myndighetsuppmaning till köttkonsumenter

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Info: Texten har uppdaterats genom att den missvisande frasen "avstå kött helt och hållet" har ersatts med den korrekta frasen "äta mindre kött- och mejeriprodukter".

Text: Redaktionen.