Lavrov är rasande: “De har gjort något dumt”

2023 04 24

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har blivit jättearg på USA.

Anledningen är att Kreml påstår att USA har nekat visum till ryska journalister som vill bevaka ministerns resa till New York, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Där är det meningen att Lavrov idag ska leda FN:s säkerhetsråds möte. På agendan står att “försvara FN-stadgan”.

– Ett land som kallar sig det starkaste, smartaste, fria och rättvisa landet har gjort någonting dumt genom att visa vad dess svurna försäkringar om att skydda yttrandefrihet och tillgång till information verkligen är värda, säger han i samband med att han lämnade Moskva.

"Kommer inte att förlåta"

Det amerikanska utrikesdepartementet har än så länge inte kommenterat uppgifterna.

Enligt AP var journalisternas syfte att bevaka Lavrovs framträdande för att markera Rysslands ordförandeskap i säkerhetsrådet.

– Var säker på att vi inte kommer att glömma och inte förlåta detta, säger Sergej Lavrov.

Hans vice utrikesminister Sergej Kyabkov var inte heller sen med att spä ut sin ilska över att journalisterna inte skulle få vara på plats.

– Jag betonar att vi kommer att hitta sätt att reagera på detta, så att amerikanerna kommer ihåg att inte göra detta framöver, säger han enligt AP.

Tar över ordförandeskapet

Från och med 1 april tog Ryssland över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, vars huvudsakliga syfte bland annat är att verka för fred i världen.

Det som lät som ett dåligt aprilskämt har sin förklaring i att ordförandeskapet växlar i alfabetisk ordning mellan medlemmarna.

Senast Ryssland hade posten var i februari 2022 – samma månad som Vladimir Putin beordrade sina trupper över gränsen och inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Permanent medlem

Ryssland är dessutom en av rådets permanenta medlemmar. Enligt stadgarna har man ett särskilt ansvar att värna om fred och säkerhet.

– Här har vi en stat som gjort motsatsen till detta. Att den staten nu blir ordförande i säkerhetsrådet är en utveckling som kan tyckas väldigt stötande, sade folkrättsexperten Ove Bring till DN vid månadsskiftet.

Känsligt läge

Den aktuella tvisten mellan USA och Ryssland kommer kort efter att spänningarna redan ökat mellan länderna. Detta som en följd av att Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich arresterats.

Journalisten anklagas av Ryssland för spionage medan USA har förklarat att han är "felaktigt fängslad”.

Ryssland kräver för närvarande att utländska journalister förnyar sina visum och ackreditering var tredje månad, jämfört med en gång om året innan striderna började, rapporterar AP.

LÄS MER: Här skämmer ryska utrikesministern ut sig – blir utskrattad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen