Lavrov är rasande: “De har gjort något dumt”

2023 04 24

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har blivit jättearg på USA.

Anledningen är att Kreml påstår att USA har nekat visum till ryska journalister som vill bevaka ministerns resa till New York, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Där är det meningen att Lavrov idag ska leda FN:s säkerhetsråds möte. På agendan står att “försvara FN-stadgan”.

– Ett land som kallar sig det starkaste, smartaste, fria och rättvisa landet har gjort någonting dumt genom att visa vad dess svurna försäkringar om att skydda yttrandefrihet och tillgång till information verkligen är värda, säger han i samband med att han lämnade Moskva.

"Kommer inte att förlåta"

Det amerikanska utrikesdepartementet har än så länge inte kommenterat uppgifterna.

Enligt AP var journalisternas syfte att bevaka Lavrovs framträdande för att markera Rysslands ordförandeskap i säkerhetsrådet.

– Var säker på att vi inte kommer att glömma och inte förlåta detta, säger Sergej Lavrov.

Hans vice utrikesminister Sergej Kyabkov var inte heller sen med att spä ut sin ilska över att journalisterna inte skulle få vara på plats.

– Jag betonar att vi kommer att hitta sätt att reagera på detta, så att amerikanerna kommer ihåg att inte göra detta framöver, säger han enligt AP.

Tar över ordförandeskapet

Från och med 1 april tog Ryssland över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, vars huvudsakliga syfte bland annat är att verka för fred i världen.

Det som lät som ett dåligt aprilskämt har sin förklaring i att ordförandeskapet växlar i alfabetisk ordning mellan medlemmarna.

Senast Ryssland hade posten var i februari 2022 – samma månad som Vladimir Putin beordrade sina trupper över gränsen och inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Permanent medlem

Ryssland är dessutom en av rådets permanenta medlemmar. Enligt stadgarna har man ett särskilt ansvar att värna om fred och säkerhet.

– Här har vi en stat som gjort motsatsen till detta. Att den staten nu blir ordförande i säkerhetsrådet är en utveckling som kan tyckas väldigt stötande, sade folkrättsexperten Ove Bring till DN vid månadsskiftet.

Känsligt läge

Den aktuella tvisten mellan USA och Ryssland kommer kort efter att spänningarna redan ökat mellan länderna. Detta som en följd av att Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich arresterats.

Journalisten anklagas av Ryssland för spionage medan USA har förklarat att han är "felaktigt fängslad”.

Ryssland kräver för närvarande att utländska journalister förnyar sina visum och ackreditering var tredje månad, jämfört med en gång om året innan striderna började, rapporterar AP.

LÄS MER: Här skämmer ryska utrikesministern ut sig – blir utskrattad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen