LÄKARE: Så här mycket räcker det att du tränar

2023 07 19

Du behöver sannolikt inte träna så mycket som många rekommendationer hävdar.

Den slutsatsen drar nu flera forskare efter nya studier på området.

89 000 vuxna individer har ingått i undersökningen och under en hel vecka mättes deras respektive träningsnivåer.

Och studien fann att så kallade “helgkrigare” som enbart tränar på lördagen och söndagen, när man vanligtvis är ledig, var lika friska som de som tränade varje dag.

1-2 gånger i veckan

Studien har publicerats i tidskriften JAMA och är den största som specifikt undersökt risken för hjärtattacker och stroke kopplat till när och hur många gånger man tränar eller motionerar.

– Att öka sin fysiska aktivitet, även om det bara är en eller två dagar i veckan, kan förbättra dina kardiovaskulära resultat, säger hjärtspecialisten Patrick Ellinor från Massachusetts General Hospital i en kommentar till The Sun.

Med kardiovaskulära resultat syftar han på sjukdomar som påverkar hjärta och blodkärl.

Samma som om man sprider ut

I undersökningen jämfördes både de som enbart tränade på helgen och de som tränade fler dagar än så med personer som inte var fysiskt aktiva överhuvudtaget.

Den förstnämnda gruppen var 38 procent mindre benägna att drabbas av hjärtsvikt, medan de som spred ut sin träning bedömdes löpa 36 procent mindre risk för samma sak.

Även när det gäller strokerisken var siffrorna nästan likvärdiga.

De som tränade två dagar i veckan var 21 procent mindre benägna att drabbas. Om man spred ut sin träning var siffran 17 procent.

– Fysisk aktivitet koncentrerad inom en till två dagar var associerad med liknande lägre risk för kardiovaskulära utfall jämfört med mer jämnt fördelad aktivitet, betonar Patrick Ellinor.

Stillasittande hot mot folkhälsan

Att ge för generella träningsråd kan dock vara vanskligt eftersom det ofta handlar om individuella behov, betonar Karolinska institutet på sin hemsida.

En del allmänna råd kan dock ges.

– Att röra på sig skyddar mot många sjukdomar och vår stillasittande livsstil betraktas som hot mot folkhälsan, har vetenskapsjournalisten Annika Lund skrivit i Medicinsk Vetenskap tidigare.

– Därför rekommenderas svenskar att ta minst en halvtimmes rask promenad varje dag, alternativt motionera på högre intensitetsnivå minst tre gånger i veckan.

LÄS MER: Nya rekommendationer – så många steg bör du gå varje dag

Foto: A. Adeoye

Text: Redaktionen


Ryskt jättehot mot Sverige

2025 04 29

Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev säger att Natos nyare medlemmar har blivit måltavlor för ryska attacker.

De länder som nyligen anslutit till Nato har automatiskt blivit måltavlor för de ryska väpnade styrkorna, hävdar Medvedev enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt ex-presidenten kan Ryssland svara med ”vedergällningsattacker”, som ”till och med” kan involvera kärnvapen.

"Mål för våra väpnade styrkor"

Tass rapporterar att Medvedev syftar på Natos senaste medlemmar – Sverige och Finland.

– Den alliansfria statusen gav dem (Sverige och Finland, reds. anm.) internationella förmåner, med tanke på deras geopolitiska position och många andra faktorer, säger Medvedev, som numera är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd.

Ex-presidenten utfärdar sedan ett direkt militärt hot mot både Sverige och Finland.

– Nu är de del av ett block som är fientligt mot oss, vilket innebär att de automatiskt blivit ett mål för våra väpnade styrkor. Det kan handla om potentiella vedergällningsattacker, till och med inslag av kärnvapenkomponenter, eller förebyggande åtgärder inom ramen för vår militärdoktrin, säger Medvedev.

Den svenska regeringen har inte kommenterat det ryska hotet.

Danmark har varnat

Det danska försvarets underrättelsetjänst, FE, har tidigare varnat för att Ryssland kan komma att hota Sverige och Finland med kärnvapen.

– Ryssland kommer försöka avskräcka Sverige och Finland från att låta Nato etablera militär infrastruktur som till exempel materialdepåer, långdistansvapen och kärnvapen i de två länderna, framhöll FE i februari.  

– Ryssland kommer främst att försöka uppnå detta med skarp retorik mot Sverige och Finland, som också kan innehålla hot om att använda kärnvapen mot dem.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen