Nya rekommendationer: Så många steg ska du gå varje dag

2023 03 24

Att gå 10 000 steg om dagen är ett budskap som många har hört förr.

Frågan har dock varit om det egentligen funnits något vetenskapligt belägg för rekommendationen.

Rådet togs från början fram relativt godtyckligt som ett enkelt budskap om att röra på sig, skriver Karolinska institutet på sin hemsida.

– Forskningen säger att minst 7 000 steg motsvarar den allmänna rekommendationen om fysisk aktivitet som Världshälsoorganisationen står bakom, säger Eva Jansson, professor emerita vid institutionen för laboratoriemedicin på KI.

Nya rekommendationen

Nu har en purfärsk studie undersökt saken på nytt, rapporterar tidningen The Sun.

Och i den studien är rekommendationen betydligt lägre än både 7 000 och 10 000, åtminstone när det gäller för människor som börjar komma upp i åren.

Nytt är istället att det viktigaste inte är att nå upp i ett specifikt antal steg – det viktigaste är att gå 500 extra steg om dagen jämfört med vad du gör nu.

– Vi blev förvånade när vi upptäckte att varje ytterligare 500 steg hade en så stor fördel för hjärthälsan, säger Erin Dooley från University of Alabama, som ligger bakom studien.

Risk för hjärtsjukdomar minskar

I studien ingick 450 personer över 70 år.

Resultaten visade bland annat att risken för hjärtsjukdomar kan minska med så mycket som 14 procent – bara av de extra 500 stegen varje dag.

– Steg är ett enkelt sätt att mäta aktivitet, och fler dagliga steg var förknippade med en lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomsrelaterade omständigheter hos äldre vuxna, säger Erin Dooley.

77 procent mindre risk

Deltagarna i studien bar stegräknare på höften i minst tio timmar under minst tre dagar. Tre och ett halvt år senare följdes deltagarna upp av forskarna för att se om de hade utvecklat just någon sjukdom relaterad till hjärtat.

Det visade sig att deltagarna som gått cirka 4 500 steg om dagen hade 77 procent mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom, stroke eller hjärtsvikt än vuxna som gick 2 000 steg eller mindre varje dag.

Bara 3,5 procent av de som gick 4 500 steg drabbades av något av nämnda tillstånd, jämfört med 12 procent i gruppen som hade gått färre än 2 000 steg.

Annat sätt att mäta

Karolinska institutet har emellertid poängterat att rekommendationer sällan ges i ett exakt antal steg, utan snarare i termer av intensitet, varaktighet och frekvens.

– Den säger att man bör vara fysiskt aktiv minst 150 minuter per vecka på måttlig intensitet (till exempel en rask promenad) eller 75 minuter per vecka på hög intensitet (till exempel löpning), framhåller KI i en artikel på universitets hemsida.

Foto: M. Timberlake

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen