Kritiserad matvara säljs på Lidl – uppmanas sluta omedelbart
2025 07 22
Butikskedjan Lidl får skäll.
Lidl beskrivs ofta som en pigg och välbehövlig utmanare till matjättarna Ica, Coop och Willys.
Men nu riktas återigen hård kritik mot den tyska uppstickaren, som hittills hunnit med att öppna 205 butiker i omkring 150 svenska orter.
Det handlar även denna gång om försäljningen av så kallade turbokycklingar, det vill säga kycklingar som framavlats för att växa särskilt snabbt och av det skälet kan drabbas av hunger eller sjukdomar.
Tidigare har Lidl i Tyskland, Belgien och Frankrike valt att fasa ut nämnda kycklingar.
Nu frågar sig gruppen Djurens Rätt varför inte samma sak görs i de svenska butikerna.
– Djurens Rätt vill se att alla matvarukedjor slutar sälja turbokycklingar, men som en av Europas största aktörer och med stort inflytande på den svenska marknaden har Lidl möjlighet att sätta en ny standard, framhåller Tina Hogevik, gruppens riksordförande, i en debattartikel i Dagligvarunytt.
"Kan skapa en dominoeffekt"
Turbokycklingar är inte en specifik ras av kycklingar utan ett namn som ibland används, framför allt av kritiker, för att beskriva själva aveln.
Tina Hogevik understryker att kycklingarna säljs även hos andra kedjor.
Men enligt Hogevik har Lidl ett särskilt ansvar som “en av Europas största aktörer” och har därmed en chans att “sätta en ny standard”.
– Om Lidl slutar sälja turbokycklingar och antar ECC (European Chicken Commitment, en serie kriterier för företag att ta med i sina inköp av kycklingkött, red. anm.) kan det skapa en dominoeffekt i hela branschen.
LÄS OCKSÅ: Storkedja gör comeback – stängde 79 butiker i Sverige
Lidl: Finns inte samma tillgång
Lidl har vid ett par tillfällen bemött kritiken från Djurens Rätt. Slopandet av kycklingarna i Tyskland har till exempel handlat om en successiv övergång till mer långsamväxande raser.
En omställning som tar tid, enligt Lidl.
Till tidningen Syren har Anneli Bylund, hållbarhetchef på Lidl, tidigare sagt att djurvälfärd är en viktig fråga, men att det saknas tillgång på kycklingkött från mer långsamväxande hybrider.
– I Sverige finns det dock inte tillgång på kyckling av långsamväxande raser i den utsträckning som behövs, endast en mycket liten andel är av denna sort, sade hon när frågan var på tapeten i vintras.
Enligt Anneli Bylund har Lidl enbart kyckling märkt med Svensk Fågel i sitt färska fasta sortiment,. Det innebär bland annat att kycklingarna inte får några hormoner eller tillväxtantibiotika samt att de går lösa i uppvärmda stallar och har fri tillgång till foder och vatten.
– Både Länsstyrelsens veterinärer och ett oberoende kontrollorgan gör dessutom regelbundna kontroller hos uppfödarna, försäkrar hållbarhetschefen.
LÄS MER: Stort larm om Guldfågeln – “det är en skandal”
"Dags att säga nej"
Toma Hogevik framhåller också att Lidl hänvisat till att butiken följer svensk lag. Hon menar dock att lagen i sig inte är tillräckligt omfattande för att skydda kycklingarna.
Istället måste Lidl aktivt säga nej, lyder argumentet.
– Lidl har visat att de kan bygga toppmoderna butiker. Nu är det dags att visa att de också kan ta ett modernt ansvar för djuren. Vi uppmanar Lidl Sverige att följa sina europeiska systerbolag och säga nej till turbokycklingar.
LÄS OCKSÅ: Kjell & Company tvingas agera – kunderna sviker kedjan
Foto: Lidl
Text: Redaktionen