Kritiserad matvara säljs på Lidl – uppmanas sluta omedelbart

2025 07 22

Butikskedjan Lidl får skäll.

Lidl beskrivs ofta som en pigg och välbehövlig utmanare till matjättarna Ica, Coop och Willys.

Men nu riktas återigen hård kritik mot den tyska uppstickaren, som hittills hunnit med att öppna 205 butiker i omkring 150 svenska orter.

Det handlar även denna gång om försäljningen av så kallade turbokycklingar, det vill säga kycklingar som framavlats för att växa särskilt snabbt och av det skälet kan drabbas av hunger eller sjukdomar.

Tidigare har Lidl i Tyskland, Belgien och Frankrike valt att fasa ut nämnda kycklingar.

Nu frågar sig gruppen Djurens Rätt varför inte samma sak görs i de svenska butikerna.

Djurens Rätt vill se att alla matvarukedjor slutar sälja turbokycklingar, men som en av Europas största aktörer och med stort inflytande på den svenska marknaden har Lidl möjlighet att sätta en ny standard, framhåller Tina Hogevik, gruppens riksordförande, i en debattartikel i Dagligvarunytt.

"Kan skapa en dominoeffekt"

Turbokycklingar är inte en specifik ras av kycklingar utan ett namn som ibland används, framför allt av kritiker, för att beskriva själva aveln.

Tina Hogevik understryker att kycklingarna säljs även hos andra kedjor.

Men enligt Hogevik har Lidl ett särskilt ansvar som “en av Europas största aktörer” och har därmed en chans att “sätta en ny standard”.

– Om Lidl slutar sälja turbokycklingar och antar ECC (European Chicken Commitment, en serie kriterier för företag att ta med i sina inköp av kycklingkött, red. anm.) kan det skapa en dominoeffekt i hela branschen. 

LÄS OCKSÅ: Storkedja gör comeback – stängde 79 butiker i Sverige

Lidl: Finns inte samma tillgång

Lidl har vid ett par tillfällen bemött kritiken från Djurens Rätt. Slopandet av kycklingarna i Tyskland har till exempel handlat om en successiv övergång till mer långsamväxande raser.

En omställning som tar tid, enligt Lidl.

Till tidningen Syren har Anneli Bylund, hållbarhetchef på Lidl, tidigare sagt att djurvälfärd är en viktig fråga, men att det saknas tillgång på kycklingkött från mer långsamväxande hybrider.  

– I Sverige finns det dock inte tillgång på kyckling av långsamväxande raser i den utsträckning som behövs, endast en mycket liten andel är av denna sort, sade hon när frågan var på tapeten i vintras.

Enligt Anneli Bylund har Lidl enbart kyckling märkt med Svensk Fågel i sitt färska fasta sortiment,. Det innebär bland annat att kycklingarna inte får några hormoner eller tillväxtantibiotika samt att de går lösa i uppvärmda stallar och har fri tillgång till foder och vatten.

– Både Länsstyrelsens veterinärer och ett oberoende kontrollorgan gör dessutom regelbundna kontroller hos uppfödarna, försäkrar hållbarhetschefen.

LÄS MER: Stort larm om Guldfågeln – “det är en skandal”

"Dags att säga nej"

Toma Hogevik framhåller också att Lidl hänvisat till att butiken följer svensk lag. Hon menar dock att lagen i sig inte är tillräckligt omfattande för att skydda kycklingarna.

Istället måste Lidl aktivt säga nej, lyder argumentet.

– Lidl har visat att de kan bygga toppmoderna butiker. Nu är det dags att visa att de också kan ta ett modernt ansvar för djuren. Vi uppmanar Lidl Sverige att följa sina europeiska systerbolag och säga nej till turbokycklingar.

LÄS OCKSÅ: Kjell & Company tvingas agera – kunderna sviker kedjan

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Ny regel för alla med trädgård på gång – böter kan införas

2025 07 22

Redan nästa år kan böter börja införas för olydiga svenskar med trädgård.

Grundvattennivåerna är ovanligt låga i stora delar av Sverige, bland annat till följd av en torr vinter och vår.

Under förra veckan varnade SMHI flera gånger för skogsbränder och flera kommuner i Sverige har nyligen fattat beslut om bevattningsförbud.

Den som bryter mot förbudet kan anmälas av sina grannar.

Men idag finns det inget ekonomiskt straff i form av böter. Det kan dock komma att ändras, enligt ett förslag i en pågående statlig utredning.

– Innebörden av att föreskriva påföljden böter blir därmed att dagsböter kommer att utdömas som huvudregel, står det att läsa i förslaget.

Kan införas vid torka

Det är i regeringens utredning om ökad va-beredskap som förslaget om den nya regeln lyfts fram.

I korthet innebär det att privatpersoner skulle kunna bötfällas vid överträdelser som att exempelvis vattna trädgården under ett bevattningsförbud.

Förutsättningen är att det är kommunen eller länsstyrelsen som står bakom förbudet under en kris i fredstid eller vid höjd beredskap.

Till exempel vid allvarlig torka.

– Vår sammanfattande slutsats är att det är motiverat att införa ett straffrättsligt ansvar för överträdelser av de föreskrifter kommunen bedömt som nödvändiga för att kunna genomdriva prioriteringsskyldigheten under fredstida krissituationer och höjd beredskap, framhålls i beredskapsutredningen.

LÄS OCKSÅ: Läkare varnar för populär sommardryck – ”Kan svimma”

Kan bli aktuellt nästa år

Det finns dock undantag. Brottet måste vara uppsåtligt eller oaktsamt och bevattningen anses ringa kan böter undvikas.

Syftet med utredningen är i synnerhet att stärka förmågan att leverera vattentjänster vi  händelse av kris eller höjd beredskap.

– Vi måste skydda vårt vatten – från källa till kran. Vattenförsörjning och hantering av avloppsvatten är grundläggande för att upprätthålla vårt samhälle och dess olika funktioner, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i december när utredningen först presenterades.

För närvarande är förslagen ute på remiss. Svar ska in från berörda myndigheter och organisationer i slutet av 2025.

Ett beslut skulle därmed kunna fattas om åtgärder under våren 2026.

LÄS OCKSÅ: Svensk familj åkte till Thailand – kan tvingas böta 100 000

Foto: Stanly8853

Text: Redaktionen


Kina inleder kolossalt bygge – kommer bli största i hela världen

2025 07 22

Första spadtaget i ett kontroversiellt byggprojekt har tagits i Kina.

I helgen invigdes det enorma byggprojektet med pompa och ståt.

Världens största vattenkraftsdamm ska byggas på tibetanskt territorium.

Det får länder i regionen att gå i taket.

Både Indien och Bangladesh varnar för konsekvenserna, rapporterar BBC.

– Dammen skulle orsaka ett existentiellt hot mot våra stammar och våra försörjningsmöjligheter. Det är ganska allvarligt eftersom Kina till och med skulle kunna använda detta som en sorts “vattenbomb”, säger Pema Khandu, chefsminister i den indiska delstaten Arunachal Pradesh enligt kanalen.

Kritiseras hårt

Enligt Kina kommer bygget, som ska gå under namnet Motuo vattenkraftverk, kunna generera tre gånger mer energi än De tre ravinernas damm, världens just nu största damm.

Det kinesiska projektet kritiseras dock eftersom det riskerar att påverka miljoner indier och bangladeshier som bor nedströms.

Även miljön och lokala tibetaner är i fara, enligt kritikerna.

"Allt kan förstöras"

Flera experter och tjänstemän varnar för att dammen skulle ge Kina möjlighet att kontrollera eller leda om den gränsöverskridande floden Yarlugn Tsangpo, som bland annat mynnar ut i Siang i Bangladaesh.

– Om dammen byggs och de plötsligt släpper ut vatten, skulle hela vårt Siang-bälte förstöras, säger Pema Khandu.

– I synnerhet skulle Adi-stammen och liknande grupper få se all sin egendom, mark och särskilt människoliv drabbas av förödande effekter.

LÄS MER: Panik i Ryssland – på väg mot massiv konkursvåg

1 600 miljarder kronor

Kina har länge haft ögonen på potentialen i vattenkraften i det område i den autonoma regionen Tibet där dammen ska ligga.

Kostnaden för hela projektet väntas landa på motsvarande 1 600 miljarder svenska kronor.

Syftet är att prioritera ekologiskt skydd och öka det lokala välståndet, hävdar kinesiska myndigheter.

LÄS MER: Trump kräver namnbyte – hotar stoppa avtal

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen