KRAVET PÅ SVERIGE: Måste ge besked om kärnvapen

2024 02 26

Samtliga Natomedlemmar har röstat ja till Sveriges Natoansökan.

Nu återstår endast formaliteter innan Sverige blir en del av försvarsalliansen.

Det svenska medlemskapet kommer att innebära stora förändringar. En av de största blir att Sverige officiellt frångår principen om en militär allians-frihet. Sverige kommer att omfattas av Natos artikel 5 som innebär ömsesidiga försvarsgarantier. Den fastställer att en väpnad attack mot ett Natoland ses som en attack mot alla medlemsstater.

Men den största förändringen av alla blir att Sverige kommer att bli en del av Natos kärnvapenkommitté.

Det anser Magnus Christiansson, som är lektor på Försvarshögskolan.

I en intervju med SvD framhåller militärexperten att det blir en enorm omställning för svenska politiker.

–  Sverige måste nu ha en åsikt när det gäller användningen av kärnvapen. Våra politiker kan ingenting om kärnvapen eftersom de alltid har diskuterat frågan ur ett nedrustningsperspektiv, men nu behöver de lära sig att prata strategi, säger Christiansson till tidningen.

Inga kärnvapen i Sverige

Norge och Danmark, som båda är medlemmar i Nato, har undantag från att ha kärnvapen utplacerade på sitt territorium.

Sverige kommer följa grannländernas linje. Det blir inga kärnvapen på svensk mark. 

– Från regeringens sida gör vi bedömningen att det som har sagts av andra nordiska länder är det vi behöver följa, sa utrikesminister Tobias Billström (M) till DN i mars.

Magnus Christiansson betonar dock att regeringen även måste ta ställning till om och hur kärnvapen får användas när Sverige blir en fullvärdig medlem av Nato. Experten framhåller att Sverige i och med medlemskapet ställer sig bakom "Natos idé om att så länge kärnvapen finns, så kommer Nato att ha dem”.

I dag utesluter inte Nato möjligheten att använda kärnvapen först mot en fiende. Det så kallade "first use"-konceptet togs fram under kalla kriget, då Warzawapakten bedömdes vara starkare konventionellt med fler stridsvagnar och dylikt.

Amerikanska baser i Sverige

Regeringen har sedan tidigare undertecknat ett nytt militärt avtal med USA. Det innebär bland annat att amerikanska baser kan upprättas på svensk mark.

Avtalet anger vilka av Försvarsmaktens områden och anläggningar som USA kommer ha tillgång till och möjlighet att besöka och vidta aktiviteter på. Totalt får USA tillträde till 17 baser i Sverige.

Riksdagen ska rösta om avtalet i juni. I nuläget är det endast Vänsterpartiet som motsätter sig det utvidgade samarbetet med USA. Partiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling framhåller att V kommer försöka stoppa avtalet.

– Det är ett omfattande avtal som ger USA väldigt stort tillträde till Sverige, säger han till Aftonbladet.

Miljöpartiet har inte beslutat sig för hur man kommer att rösta.

Partiets försvarspolitiska talesperson Emma Berginger anser att avtalet kan bli bekymmersamt om Donald Trump vinner presidentvalet i höst.

–  Det kan påverka hur ett sådant här avtal används. Det är skrivet utifrån ett neutralt scenario, men samtidigt är vi oerhört oroade över vad som kommer hända med USA om Trump vinner valet, säger hon till tidningen.

Foto: Nato 

Text: Redaktionen


EKONOMI: Ryssland ändrar sig – öppnar upp för väst

2025 04 11

Ryssland tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Ryssland förbjöd i samband med starten på invasionen av Ukraina utländska företag att ta ut sina tillgångar ur landet och krävde att de skulle hålla tillgångarna på särskilda konton.

Landet stängde i mångt och mycket ner för utländska – i synnerhet västerländska investeringar.

Nu ser det ut som att de tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Det rapporterar Reuters.

Tar ett steg

Ryssland planerar att lätta på kapitalkontrollerna för nya utländska investeringar.

Det uppger en högt uppsatt tjänsteman vid finansdepartementet.

Det är ett beslut som öppnar dörren för företag – inklusive västerländska sådana – som vill återvända till den ryska marknaden.

“Nytt inflöde”

Alexei Yakovlev, chef för ministeriets avdelning för finanspolitik, säger att ett nytt presidentdekret om uppmjukning av kapitalkontrollerna för nya investeringar kan komma att utfärdas runt halvårsskiftet.

– Ramverket för att reglera inflödet av nya pengar och säkerställa möjligheten att dessa pengar och de intäkter som genereras av dem kan tas ut har redan beslutats.

Vissa framgångar

Samtidigt syns vissa framgångar för de ryska styrkorna på krigsfronten.

De ryska styrkorna fortsätter att marginellt avancera i gränsområdet Sumy-Kursk oblast, men den ryska styrkan i området kommer sannolikt inte att kunna inleda en större offensiv mot Sumy City på kort sikt utan att få betydande förstärkningar.

Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Offensiv inledd

ISW förklarar.

– Ukrainas överbefälhavare general Oleksandr Syrskyi uppgav under en intervju med det ukrainska mediebolaget LB UA den 9 april att de ryska styrkorna har intensifierat anfallen i ”alla huvudriktningar” och inlett offensiva operationer i Sumy och Kharkiv oblast, uppger ISW.

– ISW har observerat gradvisa men konsekventa ryska vinster och attacker längs linjen Volodymyrivka-Zhuravka-Novenke norr till nordost om Sumy City i norra Sumy oblast.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


OVÄNTAT BESKED: Trumps rådgivare tvärvänder om Ukraina

2025 04 10

När president Trump pausade USA:s militära bistånd till Ukraina förra månaden fick han stöd från sina närmaste medarbetare.

En av de som ställde sig bakom det tillfälliga stoppet var Trumps "andliga rådgivare", pastor Mark Burns.

Men nu låter det annorlunda.

I en intervju med Kyiv Independent avviker Burns från Trumpadministrationens kritiska och restriktiva linje mot Ukraina.

Presidentrådgivaren uppmanar Trump att öka det militära stödet.

– Att stödja Ukraina är att sätta USA först, säger han till tidningen och uppmanar Trump att skicka fler stridsvagnar, stridsflygplan och luftvärnsrobotar.

Besökte Ukraina

Burns dramatiska omsvängning sker efter en resa till Ukraina. Pastorn besökte bland annat staden Kryvyj Rih, där 20 personer, inklusive nio barn, dödades i en rysk robotattack.

– En tragisk förlust av oskyldiga liv. Världen måste fördöma denna brutalitet och stå med Ukraina mot sådan terror. Tro är ett val, inte en känsla! skrev Burns på X efter besöket.

I intervjun bekräftar pastorn att han ändrat åsikt efter resan.

– Att vara på plats i Ukraina har uppenbarligen ändrat min åsikt avsevärt. Jag är känd som en fast motståndare till stödet till Ukraina.

– Men när jag ser alla grymheter som har ägt rum, alla oskyldiga liv som spillts, de nästan 700 religiös institutionerna som blivit måltavlor för ryssarna och de 20 000 barn som kidnappats till Ryssland. Det har förändrat mitt perspektiv avsevärt. Jag tror nu att ”America first” är att stödja Ukraina.

Stödjer fortfarande Trump

I intervjun betonar Mark Burns att han fortfarande helhjärtat stödjer Trump, som han kallar för den ”största presidenten under hans livstid”.

– Mitt stöd för Ukraina är inte ett hugg mot honom. Det är en uppmaning till varje republikan, varje konservativ, varje amerikan och de runt om i världen som, liksom jag, har hjärntvättats av falska nyheter om Ukraina.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen