KRAFTIGA VARNINGEN: Utom kontroll – ett hot mot hela mänskligheten

2023 03 29

Elon Musk varnar för utvecklingen av artificiell intelligens. 

Flera experter inom artificiell intelligens (AI) varnar i ett öppet brev för teknologins potentiella risker, rapporterar BBC.

De menar att kapplöpningen om att utveckla AI-system är utom kontroll och hotar mänskligheten som sådan.  

Kan utgöra stora risker 

Twitter- och Teslaägaren Elon Musk och Apples-medgrundare Steve Woznika har signerat brevet. De varnar för utvecklingen och menar att den omedelbart borde pausas i sex månader.  

– AI-system med mänsklig konkurrenskraftig intelligens kan utgöra djupa risker för samhället och mänskligheten, skriver de i brevet, uppger BBC.  

De två teknikgiganterna vill att utvecklingen av AI ska ske med försiktighet, något som enligt dem inte sker idag. 

– De senaste månaderna har AI-labb varit låsta i en kapplöpning utom kontroll för att utveckla och distribuera allt kraftfullare digitala hjärnor som ingen, inte ens deras skapare, kan förstå, förutsäga eller på ett tillförlitligt sätt kontrollera, skriver experterna.  

Vill pausa utvecklingen omgående  

Vidare varnas det i brevet för att den nya teknologin kan bidra till en ökning av desinformation i informationskanaler och ersätta vanliga jobb.  

Om inte utvecklingen av AI pausas omgående önskar Elon Musk tillsammans med de andra författarna av brevet att världens regeringar agerar.  

– Nya och kapabla tillsynsmyndigheter dedikerade till AI skulle också behövas, framhåller experterna i brevet.  

Flera förslag om ny reglering  

Under den senaste tiden har flera förslag lagts fram i USA, Storbritannien och EU för att reglera AI-teknologin.  

Storbritannien vill inte införa en ny myndighet som ansvarar för AI enligt deras nya lagförslag. De vill istället ge befintliga myndigheter möjligheten att styra över hur de vill använda teknologin. 

– Storbritannien kommer också att kämpa för att effektivt reglera olika användningar av AI över sektorer utan betydande investeringar i sina befintliga tillsynsmyndigheter, säger Michael Birtwistle, biträdande direktör från Ada Lovelace Institutet till BBC.  

Kan ersätta 300 miljoner heltidsjobb  

Enligt en rapport från investeringsbanken Goldman Sachs kan AI ersätta 300 miljoner heltidsjobb.  

– Det enda jag är säker på är att det inte finns något sätt att veta hur många jobb som kommer att ersättas av generativ AI, säger Carl Benedikt Frey, direktör för framtidens arbete vid Oxford University till BBC.  

Utvecklingen av chattroboten ChatGPT är ett exempel på en ny AI-tjänst. Chattroboten producerar artiklar och uppsatser efter individens önskemål.  

– Journalister kommer därför att möta mer konkurrens, vilket skulle driva ner lönerna, om vi inte ser en mycket betydande ökning av efterfrågan på sådant arbete, säger Carl Benedikt Frey.  

Experter menar dock att det är väldigt svårt att långsiktigt förutse hur AI kommer påverka arbetsmarknaden.   

Foto: L. Hansel Gerona

Text: Redaktionen