– Kommer inte ge nycklarna till främlingsfientligt populistparti

2021 06 29

Bara minuter efter talmannens besked som öppnar för att SD för första gången någonsin kan komma att ingå i Sveriges regeringsunderlag så går Annie Lööf (C) till kraftig motmarkering.

– Centerpartiet har från första stund varit tydliga – vi kommer inte att ge nycklarna till Rosenbad till ett främlingsfientligt populistparti. Sverigedemokraternas politik och retorik har radikaliserats i takt med att samhällsdebatten tänjer gränserna, framför C-ledaren.

På sociala medier har Annie Lööf lagt ut bilder med bland annat följande rubriker och texter kopplat till rapportering om SD.

◾Sverige behöver ett totalstopp för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning

◾Richard Jomshof pratar klarspråk om islam som en avskyvärd religion

◾Jag har inte problem med om det uppstår ett tryck på människor som inte är en del av Sverige

◾Skrattade åt nazistskämt om judar

Annie (C) understryker att hon var tydlig hos talmannen.

– Det är därför det är viktigt att ta ställning, markera och inte bidra till att ge SD makt – det handlar om grundläggande värderingar och synen på människor. Jag var idag tydlig hos talmannen – Centerpartiet kommer inte bidra till att ge SD makt. Vi vill istället se samarbete i mitten av svensk politik, som Januarisamarbetet.

ANALYS

Det blir allt tydligare att Centern inte kommer att vare sig rösta grönt eller gult för Ulf Kristersson (M) som statsminister om hans regeringsunderlag inkluderar SD. Det är dock fortfarande oklart hur den Löfvenkritiska C-ledamoten Helena Lindahl från Västerbotten kommer att rösta. Om hon röstar ja till Ulf Kristersson så blir det troligen ett M-KD-SD-L-styre i Sverige eftesom det bara hänger på en enda röst.

[yop_poll id="293"]