– Klavertramp av Liberalernas partiledning som missar öppet mål

2021 09 28

– Här har vi en gyllene chans att äntligen hitta en unik och populär fråga men då gör vi bort oss direkt.

Det uppger en riksdagsledamot för Liberalerna till denna sida efter att det uppstått en intern fajt i partiet kring frågan om vaccinkrav inom äldre- och sjukvården.

Kunna få sparken

Liberalernas hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, Anna Starbrink, anser att omsorgspersonal som vägrar att vaccinera sig ska kunna få sparken och hon vill att regeringen utreder en förändring av smittskyddslagen som möjliggör uppsägning av ovaccinerad vårdpersonal.

Äldre riskerar att smittas

– Vi tycker att det är helt orimligt att äldre människor och sköra människor ska riskera att bli smittade av personal för att de har valt att inte vaccinera sig, sa Anna Starbrink (L) till SR.

Tog avstånd timmar senare

Men bara timmar senare i går kväll tog L:s partiledning avstånd från sitt eget regionråd.

– Vi har inte haft det uppe på bordet och det är ingenting som, säger partisekreterare Juno Blom (L) som inte avslutar sin mening till SR men klargör att partiet säger nej till förslaget.

Men partiledningens inställning stöter på patrull i riksdagsgruppen.

– Det är ett klavertramp av Liberalernas partiledning. Vi missar öppet mål, säger en L-riksdagsledamot.

Starbrink får stöd av Centern

Centern ger sitt stöd till Starbrinks linje.

– Jag tycker hon är klok i det här. Det bör finnas en möjlighet i lagen som ger arbetsgivaren rätt att avsluta en anställning, säger Centerns Gustav Hemming till DN.

ANALYS

Liberalerna löper betydande risk att falla ur riksdagen i valet 2022 och ligger nere och skvalpar kring 2,1 % i senaste Novusmätningen.

Uppfyller alla kriterier

Partiet är i skriande behov av en fråga som uppfyller följande:

▪Skiljer sig från andra partier

▪Ger rejält mediegenomslag

▪Har potential att skapa kraftig debatt

▪Är populärt bland en stor andel av väljarna

Uppfyller alla kriterier ovan

Min bedömning är att den andel av väljarna som är upprörda över att äldre och sjuka ska behöva vårdas av personal som vägrar att vaccinera sig är tillräckligt stor för att Liberalerna skulle kunna vinna rejält på att lyfta frågan. Vaccinkrav för omsorgspersonal uppfyller alla kriterier ovan.

Medial sprängkraft

För ett parti på blott 2 % behöver man inte finna en fråga som 80 % står bakom, det kan räcka med 30 – 40 % om frågan har tillräcklig medial sprängkraft vilket frågan om vaccinkrav har. Om en andel av väljarna skulle protestera högljutt, till exempel i sociala medier, så skulle L till och med vinna på det då det bara skulle ge ännu mer uppmärksamhet.

Samtidigt är det möjligt att en majoritet av väljarna skulle stå bakom förslaget och PRO-basen i Stockholm gick nyligen ut i SvD och sa att de äldre nästan måste skydda sig från ovaccinerad personal.

Utan lön i Frankrike

Andra länder i EU har redan krav om vaccinering bland omsorgspersonal så det finns även internationella exempel att stödja sig på. I Frankrike blir vårdpersonal som vägrar vaccinera sig avstängda från jobbet utan lön.

Ratar sannolik vinnarfråga

Alldeles oavsett vad man anser om ståndpunkten i sig, är min bedömning är att L:s regionråd Anna Starbrink har hittat en unik fråga som skulle kunna lyfta Liberalerna i opinionen. Samtidigt är partiledningen i akut behov av just det och att man inte nappar på vaccinkrav inom vården är – rent opinionsmässigt – svårt att förstå.

Liberalernas partiledning säger nej till en sannolik vinnarfråga i ett läge när partiet är i desperat behov av just det.

Foto: Liberalerna

[yop_poll id="684"]

Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen