Klarna ändrar kundregel – “det är förbjudet”

2024 03 12

Enligt betaltjänsten Klarna måste man egentligen ha fyllt 18 år för att använda dess tjänster.

Det påstod företaget på sin hemsida och uppgav även samma budskap när frågan ställdes till kundtjänsten.

Trots det kan både 17-åringar och 15-åringar, den senare åldersgruppen med samtycke från föräldrar, använda banken för att handla på nätet.

Det visar en granskning av Dagens Nyheter.

Ändrar sig: "Förbjudet"

När tidningen konfronterar Klarna med frågor ändrar betaljätten informationen om sin kundregel på sin hemsida. Nu står det istället att åldersgränsen är 15 år.

Dessutom möts en minderårig som loggar in på Klarna av köpuppmaningar i stil med “Vinterrea Shoppa nu”.

Ett troligt lagbrott, menar Christine Fransholm, konsumentvägledare på organisationen Sveriges konsumenter, som kallar informationen för “vilseledande”.

– Det är förbjudet med köpuppmaningar till barn. Lagen gäller alla medier, säger hon till DN.

Öppet för tolkning

Eftersom användare legitimerar sig vid inloggning är dessutom Klarna medvetna om kundens ålder, påpekar Christine Fransholm.

Att skicka reklam och rabatterbjudande till barn under 16 kan också vara olagligt, men eftersom det finns olika tolkningar av lagen finns inget tydligt besked.

– Det gäller all reklam som vänder sig direkt till en specifik person i brev, sms eller telefon. Min tolkning är att appen motsvarar en fysisk brevlåda, säger Christine Fransholm.

Svarar på anklagelsen

Klarna har svarat på kritiken. 

Joel Hedin, pressansvarig på bolaget, säger att reklamen i appen inte är personaliserad och därmed i linje med marknadsföringslagen.

Han har också påtalat att informationen om att det råder 18-årsgräns på Klarna var felaktig och att den rättats till.

Granskats hårt

Klarna har uppmärksammats i en rad granskningar den senaste tiden. Förutom att anställda larmat om ohållbara arbetsvillkor har anmälningar från kunder som blivit lurade ökat i snabb takt.

Det handlar i synnerhet om folk som handlat från blufföretag men som vilseletts av att Klarna erbjudits som betalningsmetod.

– Det är anmärkningsvärt att i de flesta fall när det är de oseriösa företagen man varit i kontakt med, så är det med en betalning via Klarna, sade Maria Wiezell, också hon konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, till P3 Nyheter häromveckan.

LÄS MER: Klarna-kunder mycket upprörda – anmälningar väller in

Foto: Sophie Burgoyne Klarna

Text: Redaktionen


Sällsynt fenomen på himlen imorgon – det här får du inte missa

2025 03 28

Imorgon lördag kan du se fram emot ett mäktigt skådespel på himlen.

Chansen kommer inte särskilt ofta.

Så när månen imorgon tar en rejäl “tugga” av solen gäller det att passa på.

– Denna vår får du en sällsynt chans att se en solförmörkelse, framhåller Illustrerad vetenskap om morgondagens fenomen.

"Du får inte missa det"

Tidningen understryker att det handlar om en “sällsynt solförmörkelse” den 29 mars, som uppstår till följd av att månen placerar sig mellan jorden och solen och kastar sin skugga över den senare.

Skådespelet kommer att kunna ses i hela Norden.

– Du får inte missa det sällsynta fenomenet, har det gått att läsa hos Illustrerad vetenskap inför helgen.

Täcker nästan halva solen

Den solförmörkelse som kommer att kunna ses på lördag är en partiell sådan. Månen kommer att täcka uppemot 35 procent av solen, beroende på var man befinner sig när man tittar.

Med utgångspunkt i Stockholm inleds solförmörkelsen klockan 11.40 och varar fram till och med 13.21. Vid 12.31 är solen maximalt täckt.

Befinner du dig längre västerut startar fenomenet några minuter tidigare.

Skydda ögonen

Viktigt när solförmörkelsen ska observeras är att skydda ögonen. 

Att titta direkt mot solen, även om den är delvis täckt av månen, kan ge allvarliga skador på synen, förklarar Populär Astronomi.

– Det allra bästa är att bära speciella glasögon för ändamålet, eller att använda ett svetsarvisir. Man ska absolut inte använda ett teleskop eller en kikare utan solfilter när man vill observera en solförmörkelse.

Dröjer över två år till nästa gång

Senast en partiell solförmörkelse ägde rum och gick att se i Sverige var i oktober 2022. 

Då ställde en molnig himmel till det för många i landet, men den här gången ser den tidiga prognosen relativt lovande ut, med undantag för fjällen.

– I övriga landet varierar molnigheten, på många platser ser solen ut att visa sig och temperaturen kan återigen nå 15 grader, troligast i Östersjölandskapen, informerar Emma Rosengren, meteorolog på SMHI.

Nästa partiella solförmörkelse i Sverige inträffar den 12 augusti 2027. Den som väntar på en fullständig solförmörkelse får vänta betydligt längre. Det kommer inte att ske förrän den 16 oktober 2126.

Foto: M. Andrey

Text: Redaktionen


Sverige kan få en ny motorväg – “alla är överens”

2025 03 28

En tungt trafikerad väg i södra Sverige kan göras om till motorväg.

Vägen beskrivs som “den sista flaskhalsen mellan Sveriges två största städer”.

Nu kraftsamlar politiker och myndigheter för att göra riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn till motorväg.

– Den här vägen är avgörande för arbetsmarknad, näringsliv, säkerhet och beredskap. Nu står vi enade över parti-, läns- och kommungränser och påbörjar det gemensamma arbetet för att få till en motorväg, säger Wiktor Öberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamns kommun.

"Alla är rörande överens"

Mellan 10 000 och 13 000 bilar färdas mellan de två städerna varje dag.

I ett gemensamt initiativ samlades i veckan politiker, myndigheter och näringsliv från både Jönköpings och Västra Götalands län för att markera “en nystart i frågan”.

Bland annat deltog Länsstyrelsen, berörda kommuner och Försvarsmakten.

– Alla är rörande överens om behovet av att höja vägstandard och kapacitet, framhåller Region Jönköpings län i ett gemensamt uttalande.

"Investering för hela Sverige"

Riksväg 40 är en drygt 32 mil lång sträcka som går från Göteborg rakt österut till Västervik, via Borås, Ulricehamn, Jönköping, Nässjö, Eksjö och Vimmerby.

Sträckan håller motorvägsstandard mellan Göteborg och Ulricehamn, men i övrigt är det till stor del 2+1-väg med mitträcke som gäller.

Att bygga om sträckan till motorväg skulle dock lyfta mer än enbart de två representerade regionerna, menar Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län.

– En motorvägsutbyggnad av riksväg 40 handlar inte bara om regional utveckling. Det är en investering i hela Sveriges tillgänglighet, konkurrenskraft och beredskap, säger hon.

– Vi behöver tänka i stråk och se den strategiska kopplingen till Göteborgs hamn, Landvetter flygplats och hela Skandinavien.

En fråga för försvaret

Mona Forsberg (S), kommunalråd i Jönköpings kommun, är inne på samma linje.

– Det är en kort sträcka med en dålig standard, vilket är ett bekymmer då Jönköpings kommun är en kommun som är ett nationellt logistiknav.

Bland huvudargumenten i den gemensamma färdplanen som ska tas fram lyfts exempelvis att dagens 2+1-väg är olycksdrabbad och riskfylld. En motorväg bedöms bidra till ökad trafiksäkerhet.

Det nämns också att försvaret och beredskapen skulle tjäna på motorvägsstandard då kraven på en robust infrastruktur ökar i det nya säkerhetspolitiska läget.

Foto: Kävlinge kommun (E6)

Text: Redaktionen