KINA: Diktatorns hotfulla budskap i natt

2023 03 13

Kinas president Xi Jinping lovar att modernisera och förstärka landets försvar.

Budskapet förmedlades i ett brandtal under natten svensk tid efter att den kinesiska ledaren meddelat att han stannar vid makten i ytterligare fem år – vilket kommer att göra honom till Kinas längst sittande president någonsin.

– Säkerhet är grunden för utveckling, medan stabilitet är en förutsättning för välstånd, uttryckte Xi enligt nyhetsbyrån AFP.

Ska bygga en militär "stålmur"

Diktatorn varnade omvärlden för att lägga sig i Kinas angelägenheter när det gäller den upptrappade spänningen kring önationen Taiwan.

–  Vi måste bygga upp folkets väpnade styrkor till en mur av stål som effektivt skyddar nationell suveränitet och utvecklingsintressen, framhöll Xi Jinping i sitt tal.

Liknar Putins retorik

Den kinesiska retoriken kopplat till Taiwan har under den senaste veckan trappats upp till att likna den som Vladimir Putin och Ryssland använde sig av i samband med invasionen av Ukraina, i synnerhet under dess inledning.

Precis som Putin hävdade att Ryssland var hotat av Ukraina och Natos expandering och inte hade något annat väl än att gå in och “försvara” sig menar även kinesiska företrädare att deras land befinner sig under västerländskt förtryck.

– Västerländska länder ledda av USA har implementerat allsidig inneslutning, omringning och förtryck av Kina, vilket har förorsakat allvarliga utmaningar för vårt lands utveckling, sade Xi Jinping under förra veckan.

Varnar för "röd linje"

Uttalandena från Xi Jinping var en följd av kommentarer som hans utrikesminister Qin Gang redan fällt förra veckan, då även han betonade att inget land skulle blanda sig i fråga om Taiwan.

Enligt ministern vore det en “röd linje” som i synnerhet USA inte får passera.

Kina har även förbehållit sig möjligheten att vidta åtgärder de anser nödvändiga för att uppnå “återförening” med Taiwan, som i praktiken fungerat som en självständig stat sedan 1949, enligt tyska Deutsche Welle.

Natochefen: Kina kan inspireras av Putin

Under Natochefen Jens Stoltenbergs besök i Sverige förra veckan bekräftade han risken att Kina kan inspireras – men också avskräckas – av vad som händer mellan Ryssland och Ukraina.

– Det vi vet är att Kina följer kriget i Ukraina noga. De värderar både det priset som Putin betalar i Ukraina, men också den möjliga vinsten som han gör genom att använda brutal militär makt för att uppnå politiska mål, sade  Stoltenberg till Expressen.

"Gör en invasion lättare"

Det har också betonats att det fördjupade samarbetet mellan Kina och Ryssland skulle kunna vara förberedelser på hur Kina ska klara sig om västvärlden börjar införa sanktioner mot landet vid ett eventuellt militärt ingripande mot Taiwan.

– Kinas stöd till Ryssland nu kommer att göra en invasion av Taiwan lättare sedan, har Shane Lin, statsvetare vid forskningsinstitutet Academia Sinica i Taipei, uttryckt för SvD.

Noll röster emot diktatorn

Att Kinas nationella folkkongress (NPC) godkände en tredje mandatperiod för Xi Jinping var ingen chock, och han bröt därmed den kinesiska traditionen att lämna ifrån sig makten efter tio år.

Presidenten fick 2 952 röster som stöttade förslaget. Antalet röster emot var noll stycken.

– Det var väldigt väntat. Han har väldigt stor makt, kommenterar SVT:s Kinakorrespondent Tilde Lewin.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen