EUROPA: Kebabpriser kan orsaka stora effekter i Sverige
2023 03 03
Den av många älskade maträtten kebab kan orsaka stora förändringar i svensk ekonomi.
Åtminstone när det gäller priset på den tyska kebaben då inflationen i Europa fortsatt hänger i sig, rapporterar Sveriges Radio.
I Berlin har kebabpriserna skenat – vilket i förlängningen alltså även kan påverka ekonomin här i Sverige.
– Priset på en kebab går från cirka 5,50 euro till 7 i Berlin just nu, efter att ha legat länge på 3 eller 3,50, säger Daniel Alling, korrespondent från SR på plats i den tyska huvudstaden.
Förändring i flera steg
Hur de tyska kebabpriserna påverkar den svenska ekonomin sker i olika steg.
Det är ett exempel på stigande matpriser, som i förlängningen leder till ihållande hög inflation, förklarar radiokanalens ekonomikommentator Kristian Åström.
Som en följd höjer SEB räntan, vilket påverkar konjunkturen i Tyskland negativt – samt Sverige då exporten till landet sjunker.
"Billigare kebab"
Nästa konsekvens är att Riksbanken höjer räntan för att hålla den svenska kronan vid liv.
– Men om inte Sverige har samma löneinflation som Tyskland, då stärks den svenska exportindustrins konkurrenskraft som kan kompensera för den dåliga konjunkturen, säger Kristian Åström till SR.
Ovanstående borde enligt ekonomikommentatorn stärka den svenska valutan, vilket får en lite oväntad effekt för svenska kebabälskare utomlands.
– Det innebär att nästa gång du är i Berlin så kanske kebaben är lite billigare på grund av växelkursen. Du får mer kebab och mer euro för den svenska kronan.
Här finns Sveriges godaste kebab
Kebab, eller “döner” som det kallas i Tyskland, härstammar från Mellanöstern och blev populärt bland svenskarna när det lanserades i Sverige under 1980-talet.
Den första kebabbaren i landet startade i Linköping 1981, och sedan dess har diskussionerna gått varma om var den godaste kebaben egentligen finns.
Och 2021 kom svaret, enligt Sveriges största kebabundersökning av “Schysst käk” – Stockholm tog hem förstaplatsen.
– Idag är hemmakebaben både vardags- och fredagsmysmat, eller till och med vickning på bröllop och höjdpunkten på barnkalas, sade Richard Tellström, måltidsforskare och författare, till nättidningen Livets Goda vid tillfället.
Hårt slag får Skåne och Malmö
Att varken de skånska städerna Malmö eller Lund, som ofta profilerat sig som de stora kebabcenterna i landet, tog hem förstaplatsen var säkert ett hårt slag för den egna identiteten.
Senare samma år passade dessutom Jiray Seropian, jurymedlem i Malmö Gastronomy Award och grundare av Instagramkontot Kebabspotting med över 70 000 följare, på att sparka på den som redan låg ned.
– Malmö är inte huvudstaden för falafel och kebab, konstaterade för Sydsvenskan.
Foto: Anima Visual
Text: Redaktionen