KÄRNVAPENHOTET: Irland rasar efter Putins kärnvapenfilm

2022 05 06

Irland kräver en offentlig ursäkt efter att en rysk propagandafilm på bästa sändningstid visat hur ön tillsammans med Storbritannien utplånas efter en kärnvapenattack.

Den kända Putinvännen Dmitrij Kiseljov spelade upp propagandafilmen i sin tv-show som sändes under söndagskvällen på den statliga ryska tv-kanalen ”Ryssland-1”.

Satan-2 avfyras

I filmen avfyras en RS-28 Sarmat, en rysk interkontinental ballistisk robot utrustad med kärnvapen, även känd som ”Satan 2”, mot de brittiska öarna.

En atombomb sprängs även precis utanför Storbritanniens kust och orsakar en enorm tsunami som dränker och förintar hela fastlandet.

I samband med uppspelningen utfärdade Dmitrij Kiseljov en varning till Storbritannien:

– Ryssland kan sänka Storbritannien en gång för alla.

Stor ilska

Irländska politiker har fördömt filmen. I filmen namnges inte Irland, men det illustreras på ett tydligt sätt att landet förgörs tillsammans med Storbritannien.

Kräver utvisning

Neale Richmond, ledamot i irländska parlamentet, har krävt att Rysslands ambassadör i Irland Yury Filatov utvisas, rapporterar The Guardian.

Rysslands invasion av Ukraina och marinövningar utanför Irlands kust har skapat en stor debatt i Irland. Många oroar sig över landets militära neutralitet och svaga försvarsförmåga, skriver tidningen.

Kräver en ursäkt

Irlands premiärminister kräver en ursäkt från Ryssland.

– Det är en väldigt grym och skrämselliknande taktik från Ryssland. Jag tror inte att någon kommer att bli rädd för den. Jag tycker att den speglar en attityd som är oroande och inte har kontakt med verkligheten, sa han under tisdagen, enligt Irish Times och tillade:

– Jag tycker att det borde finnas en plats för en ursäkt efter det här.

Foto: Kingma resp President of Russia Office

Text: Redaktionen