Kalldusch för Miljöpartiet

2022 05 14

Med 120 dagar kvar till valet kommer ett nytt negativt besked för Miljöpartiet.

Kallduschen levereras i Sifos nya mätning för maj månad.

Sämsta på 30 år

Miljöpartiet får i den nya mätningen samma låga resultat som för 30 år sedan och får blott 2,7 procent. Så låga siffror var partiet nere på 1992 vilket var precis efter att partiet fallit ur riksdagen vid valet 1991 när Carl Bildt och Moderaterna vann valet.

Bert Karlsson och Ny Demokrati

Det sköljde då fram en högervåg i Sverige och Moderaterna bildade regering tillsammans med Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokratiska Samhällspartiet, KDS.

Även Ny Demokrati kom i riksdagen med Bert Karlsson och Ian Wachtmeister vid rodret.

Dåliga siffror

Något som understryker Miljöpartiets svacka är att de rekordlåga siffrorna på 2,7 procent även registrerades i mars månad i år.

Med minde än fyra månader till valet ser det nu mycket dystert ut för Miljöpartiet.

– De verkar ha det väldigt svårt och har haft dåliga siffror ända sedan de lämnade regeringen förra sommaren, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Miljöfråga

Sifo bedömer att De Gröna har svårt att nå ut exempelvis sin profilfråga miljö och klimat.

– De behöver vara tydliga i någon fråga, kanske främst i någon miljöfråga där de har en stabil grund i väljarnas ögon, framhåller Toivo Sjörén.

Språkrören har problem

Den nya Sifomätningen för maj månad visar att Miljöpartiet backar med  0,2 procentenheter och ligger därmed hela 1,3 procentenheter under spärrgränsen till riksdagen som utgörs av 4 procent.

Sifo framhåller att partiet har problem med sin båda ledargestalter Per Bolund och Märta Stenevi.

– Partiet ligger långt under spärren och språkrören har fortsatt svårt att vinna förtroende hos väljarna, säger Toivo Sjörén till tidningen.

ANALYS

Ett parti som ligger nere på 2,7 procentenheter kan få mycket svårt att få stödröster då det på den nivå är en så pass lång bit upp till 4-procentspärren.

Man behöver sannolikt ligga på 3,3 – 3,4 procent för att väljarna ska våga stödrösta med tron att partiet kan lyftas över 4 procent.

Kan avgöra hela valet

Hur det går för Miljöpartiet och det andra partiet som ligger under spärren – Liberalerna – kan komma att avgöra hela valutgången och vilket regeringsalternativ som vinner valet och kan bilda ny regering.

Se hela den nya mätningen här.

Text: Redaktionen


Stort larm om populärt livsmedel – Willys och Lidl pekas ut

2024 10 29

Ett mycket kontroversiellt livsmedel säljs i bland annat Axfoods butiker.

Koncernen, som äger Willys, Hemköp och numera även City Gross, säljer ett uppmärksammat ris vars tillverkare dragit åt sig svarta rubriker de senaste dagarna.

Det handlar om det populära rismärket Hästen från risfabriken Nordic Rice AB som har polisanmälts för brott mot livsmedelslagen, urkundsförfalskning och osann försäkran, rapporterar Dagens industri.

Inköpen har gjorts från Dagab som vägrar kommentera saken.

Även Axfood är fåordiga och vill inte uppge vilka åtgärder man vidtagit eller varför riset från Nordic Rice finns kvar i Dagabs sortiment.

– Vi känner oss trygga med att vi har produkter som stämmer med rätt kvalitet. Där vi eventuellt har hittat nån form av avvikelse har vi vidtagit åtgärder tillsammans med berörda leverantörer, säger Willys-koncernens presschef Magnus Törnblom till tidningen.

"Systematiskt kvalitetsfusk"

Riset och risfabriken i fråga kopplas till systematiskt kvalitetsfusk och gängkriminalitet, erfar Di.

Utöver Willys, Hemköp och City Gross finns produkten även hos Axfood-ägda Mathem, som också har Dagab som grossist.

Mathem vill inte heller kommentera saken i en intervju.

Lidl pekas också ut i sammanhanget – som sålde en produkt från Nordic Rice i samband med en kampanj vecka 40 men som annars inte har varor från företaget i det ordinarie sortimentet.

– Vi på Lidl fick kännedom om detta från Livsmedelsverkets pressmeddelande den 23 oktober. Det ris vi tog in som tillfällig kampanjartikel var inte Hästen utan Sultana Amirah basmatiris, framhåller Lidl till Di.

Stoppade 600 ton ris

Det var i fredags som Livsmedelsverket konstaterade att man stoppat 600 ton ris.

Myndigheten uppgav då att en del av riset sålts av de större svenska detaljhandelskedjorna, men pekade inte ut några kedjor vid namn.

Den vanligaste överträdelsen var vilseledande märkning. I flera fall indikerade märkningen att riset var av bättre kvalitet än produkten i förpackningen.

– I förpackningarna fanns ris av sämre kvalitet eller helt andra rissorter. Genom att hävda att riset är av en bättre kvalitet är det möjligt att öka vinsten och ge sig själv konkurrensfördelar på ett otillåtet sätt, fastslår Livsmedelsverket i granskningen.

Slår tillbaka: "Obalanserad bild"

Nordic Rice har svarat på kritiken.

I ett pressmeddelande menar man att Dagens industri gett en obalanserad bild av bolagets verksamhet.

– Det Di hänvisar till är ett enstaka fall där Nordic Rice fått en leverans från underleverantör som innehåller ris av otillräcklig kvalité. För att detta inte ska kunna ske igen förbättrar bolaget sina rutiner ytterligare, framhåller företaget.

Vidare uttrycker risjätten att man är ett av 14 undersökte företag och och står för cirka tre procent av de 600 ton ris som uppmärksammats.

– Vi jobbar systematiskt för att säkerställa kvaliteten på vårt ris som importeras och genomför slumpmässiga kontroller. Vårt ris genomgår kontroller i flera steg och är certifierat, inklusive en kontroll av kokbarheten vid packning, säger Haider Al-Kaizhwan, vd på Nordic Rice.

Foto: Lidl resp Axfood

Text: Redaktionen


Här är nya prislappen på plastpåsar – när skatten försvinner

2024 10 28

Den 1 november försvinner plastpåseskatten.

Skatten infördes 2020 som en del av ett EU-mål om att förbruka mindre plast, vilket innebar höjda priser på plastpåsar.

Enligt Naturvårdsverket gav åtgärden effekt.

– Enligt flera aktörer i branschen har en ökning av försäljningen fram till att skatten trädde i kraft noterats, och därefter skedde en drastisk minskning som hållit i sig under resten av 2020 och även 2021, framhåller myndigheten och tillägger:

– Skatten är alltså den avgörande faktorn för den stora minskningen mellan 2020 och 2021. Minskningen mellan dessa år var för den kategori kassar som ingår i minskningsmålet 75 procent, att jämföra med minskningen föregående år som var 25 procent, och åren dessförinnan mellan tre och sex procent.

Sänks med tre kronor

Förra hösten gav dock regeringen och Sverigedemokraterna besked om att skatten slopas från och med 1 november.

Bedömningen är att EU:s förbrukningsmål kommer att nås även utan en skatt på plastbärkassar. 

Skatten bedöms ha vissa negativa effekter, såsom administrativa kostnader och kan dessutom leda till ökad konsumtion av andra alternativ, meddelade regeringen i september 2023.

Och nu, med bara några dagar kvar till förändringen går igenom, ger Coop besked om vad den nya prislappen landar på.

Priset på plastbärkassar kommer att sänkas från dagens 6,95 kronor till 3,95 kronor.

Detta beslut är en naturlig följd av förändringen och något våra kunder förväntar sig, säger Marcus Björling som är pressekreterare på Coop Sverige, till SVT.

Ica kan inte säga exakt

Coop är den enda kedjan som ger ett rakt besked på vad påsarna ska kosta framöver.

På exempelvis Hemköp eller Ica råder fri prissättning, vilket innebär att butikerna själva kan bestämma priset.

Den senare räknar nog med generellt lägre priser.

– Vilket pris som en plastbärkasse kommer att ha när punktskatten är borttagen beror också på vilken prisutveckling det har varit på ingående råvaror, komponenter och förpackningsavgifter, framhåller Agneta Odell, inköpschef nearfood på Ica Sverige, i en kommentar till Dagligvarunytt.

Vidare berättar Odell att Ica räknar med att försäljningen kommer skjuta i höjden när skatten avskaffas.  

– Vi förbereder oss på en ökad försäljning av plastbärkassar, konstaterar inköpschefen.

Foto: J. Lawrence

Text: Redaktionen