SVERIGE: Ytterligare åtgärd efter skenande elpriser

2022 10 24

Eljätten Fortum kommer nu att erbjuda en försäkring för att skydda sina kunder mot skyhöga elräkningar.

En eluppvärmd standardvilla kan kosta mer än 15 000 kronor i månaden till vintern.

Det har satt stor press på elbolagen, som tvingas möta mängder med oroliga konsumenter, rapporterar Dagens Nyheter.

Kundtjänsterna är fullständigt nedringda. När september övergick till oktober hade Konsumenternas energimarknadsbyrå, som erbjuder oberoende rådgivning, hanterat 4 000 ärenden.

Lika många som under hela 2021.

– Många är oroliga över prisutvecklingen och för sin förmåga att betala. Det är inget snack om den saken, säger Thomas Björkström på Konsumenternas energimarknadsbyrå till DN.

Erbjuder försäkring

Det svåra läget har gjort att eljätten Fortum mejlat ut ett erbjudande till sina kunder.

En försäkring mot höga elräkningar vid händelse av att man blir arbetslös.

– Vi gör det här utskicket till vår kundbas för att tala om att vi har det här, att man känner att man vill ha den tryggheten, säger Carina Leinder, affärschef på Fortum, till DN.

Fortum försäkrar att det inte är ett försök att försöka tjäna pengar på folks oro.

– För vissa är det en viktig trygghet. För andra är det inte det, och det är ganska odramatiskt. Är det inte det så är det inte det, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på eljätten, till samma tidning.

Pressar ned inflationen

Hittills i oktober har det rörliga elpriset emellertid varit lägre än i september, vilket också bidragit till att pressa ned inflationen, rapporterar Sveriges Radio med hänvisning till uppgifter från TT.

Lägre gaspriser i Europa samt fördelaktigt väder för vind- och vattenkraft nämns som några anledningar.

Så görs även lägre elförbrukning och i viss mån minskad trafik i exportkablar.

Kostnadstak för energiavgiften

I fredags gav Svenska Kraftnät besked om ett kostnadstak på det som kallas för energiavgiften, någonting som kommer att få direkt effekt för de hushåll som drabbats allra värst av de höga priserna. 

– Hushåll i södra Sverige som värmer med el är de som påverkats mest av höga elpriser, och de är också de som kommer att påverkas mest av det som syftar till att lindra effekten av de höga elpriserna, säger Jakob Eliasson på Vattenfall till SR.

Åtgärden sätts dock in först 2023.

Elpriserna idag

Så här ser priserna ut idag, måndag, för respektive elområde enligt MälarEnergi.

- Elområde 1: 26,23-134,91 öre per kWh. 

- Elområde 2: 26,23-134,91 öre per kWh.

- Elområde 3: 26,23-139,21 öre per kWh.

- Elområde 4: 26,23-139,21 öre per kWh.

Foto: A. Metelev

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen